• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Dubai: Här skrotas passkontrollerna – byts ut mot virtuella akvarietunnlar

  Världens största flygplats skrotar passkontrollen. Istället kommer passagerare gå igenom långa tunnlar utrustade med kameror med ansiktsigenkänning-teknik. Satsningen rullas ut 2018 och blir det första i sitt slag.

  Dubai: Här skrotas passkontrollerna – byts ut mot virtuella akvarietunnlar
  De biometriska säkerhetstunnlarna kommer kanske inte bli lika läckra som en riktig akvarietunnel, men säkert betydligt trevligare än en lång kö. Foto: Istock.

  Virtuella tunnlar med 80 kameror som scannar ansiktet på den som passerar. Det kommer bli verklighet på Dubais internationella flygplats, skriver Omni och hänvisar till flera medier. Förhoppningen är att den nya tekniken ska innebära snabbare passage och minska köer vid säkerhets- och passkontrollerna.

  Insidan av tunnlarna kommer att se ut som massiva akvarier, men skärmarna kan även ställas om till att visa upp reklam eller andra miljöer, skriver Lonely Planet. 

  Men det finns en tanke med att just visa upp färgglada fiskar, de ska nämligen fånga resenärernas uppmärksamhet så att kamerorna har en chans att fotografera deras ansikten ur flera vinklar och säkerställa deras identitet, skriver The Independent.

  När man har kommit ur tunneln får man antingen ett grönt eller rött ljus beroende på om man är fri att fortsätta eller om man behöver gå åt sidan för vidare kontroller. 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!