Annons
Annons
Få tips om vandringsleder i Europa som är extra fina att vandra på hösten. Foto: Gettyimages.

Få tips om vandringsleder i Europa som är extra fina att vandra på hösten. Foto: Gettyimages.

Europa

10 vandringar i Europa att göra på hösten

Sugen på en aktiv semester? Vi har utforskat terrängen och presenterar tio spännande vandringsdestinationer att sukta efter i höst!

Text: Fredrik Brändström • 2021-08-28 Uppdaterad 2023-09-13

1. Gardasjön, italien

Vin, bad & vandring

Italiens största insjö är ett mekka för den som vill ägna sig åt aktiv semester – cykel, surfing, klättring och förstås vandring. Här kan man göra dagsturer längs sjöns dramatiska kust och avsluta med sköna bad och goda måltider. Det är också relativt enkelt att ta sig till Gardasjön med tåg. Hoppa av i Verona och fortsätt med buss eller tåg till Gardasjön. En bra bas är Riva del Garda vid sjöns norra ände. Här finns ett stort utbud av hotell och det är nära till flera av de finaste vandringslederna.

Arrangörer: Escape Travel och Scando­rama har höstresor med boende i Riva del Garda. Go Active Travel har resor med boende i Nago-Torbole, samtliga ligger vid sjöns norra spets.

10 vandringar i Europa att göra på hösten
Kombon av vandring, bad och god mat gör Gardasjön till ett helgjutet resmål. Foto: Scandorama / Shutterstock.
10 vandringar i Europa att göra på hösten
Punta di San Vigilio, ett av Gardasjöns många guldkorn. Foto: Scandorama / Shutterstock.

2. Korsika, Frankrike

Karg och otämjd

Kombon av karga berg och vacker kust gör Korsika till en speciell plats. Här hittar man en vandringsmiljö som motsvarar den i Alperna, samtidigt som det aldrig är långt till en kritvit strand. Det vilar en mystik och något otämjt över Medelhavets fjärde största ö, och det är uppe i bergen som man kommer närmast öns själ. Strapatsen som finns på allas läppar är GR20 – långleden som löper från norr till söder med enorma höjdskillnader, men även kring kusten finns fina möjligheter till dagsturer. En favorit i den norra delen är Desert Agriates, ett kargt ökenområde med många orörda stränder där man kan stanna för ett dopp!

Arrangörer: Langley har en lång historia på Korsika och arrangerar även vandringsresor på hösten, en enklare och en mer krävande variant. I den senare ingår även en bestigning av öns högsta berg, Monte Cinto. För dig som vill vandra på egen hand har Evertrek ett upplägg där du tar dig till fots och med hjälp av transfer från öns huvustad Corte till Piana vid kusten.

10 vandringar i Europa att göra på hösten
Korsika – karga berg och sköna stränder på samma resa! Foto: Langley.
10 vandringar i Europa att göra på hösten
Perfekt avslutning på vandringen! Foto: Getttimages.

3. Kreta, Grekland

Bad & raviner

Många av Greklands öar erbjuder bra vandring, men få har ett så stort utbud och variation som Kreta. Även här sträcker sig säsongen en bra bit in på hösten, till och med under vintermånaderna kan Kreta vara en vandringsdestination att räkna med. Samariaravinen är öns mest ikoniska dagstur. Visst är den långa ravinen imponerande, men som alltid när saker blir för populära kan det kännas trist att behöva dela upplevelsen med så många. Vi förordar istället Aradenaravinen på södra Kreta eller Chochlakiesravinen på öns östra sida. Loutro är en fin bas för den som vill upptäcka den vackra sydsidan till fots – byn går dess­utom bara att nå till fots eller med båt!

Arrangörer: Tui och Ving har vandringsresor med fokus på västra Kreta medan Temaresor erbjuder både västra och östra Kreta.

10 vandringar i Europa att göra på hösten
Kreta är berömt för sina ravinvandringar. Foto: Gettyimages.

4. Dolomiterna, italien

Pampigaste bergen

Kontrasterna mellan majestätiska, katedral­liknande bergstoppar och mjuka blomstrande alpängar gör att Dolomiterna har en given plats på vandrarens bucketlist. Läget i nord­östra Italien gör också att resan inte enbart handlar om strapatser, utan också om mat och vin – här plockas godbitarna från såväl det italienska som det österrikiska köket. Till vandringsområdena Val Gardena och Val di Fassa kan man enkelt ta sig med tåg via München. Hoppa av i Bolzano och byt till buss den sista biten. Bo mysigt på pensionat i någon av byarna – Selva heter en av favoriterna i Val Gardena – och ta liften upp i bergen för dagsturer. Att välja en favoritvandring här är svårt, men Sassolungo med sina maffiga stenstoder och en nästan utomjordisk miljö hör till de absolut mest ikoniska platserna i området.

Arrangörer: Temaresor utgår från byn Vigo i dalen Val di Fassa. Escape Travel har resor till Val Gardena med boende i byn Santa Christina. Vill du hellre vandra på egen hand så har Evertrek ett paket med boende i byn Canazei och även en mer strapatsrik variant längs högalpina Alta Via där man bor i alphyttor längs vägen.

10 vandringar i Europa att göra på hösten
Dolomiternas toppar siktar mot stjärnorna. Foto: Gettyimages.

5. Amalfikusten, Italien

Som ett vykort

Lovsjungen kuststräcka i södra Italien med vykortsvackra byar som klättrar längs lodräta bergssluttningar. Amalfikusten och närliggande ön Capri är omåttligt populära sommartid, men den som vandrar kommer snabbt undan folkmassorna till ett mer lantligt och stillsamt Italien. Hit kan man åka ända in på senhösten, vilket rekommenderas om det är vandring som står på schemat. Temperaturerna i både vatten och på land är behagliga en bra bit in i oktober. Områdets populäraste vandring är utan tvekan Sentiero degli Dei, Gudarnas stig, som utgår från bergsbyn Bomerano och slutar i Nocelle i närheten av Positano. En hisnande dagstur med utsikt över havet och mot Capri.

Arrangörer: Go Active Travel har en vand­ringsresa med dagsturer längs kusten och på Capri. Boende i Sorrento. Escape Travel har ett liknande upplägg, med boende i byn Maiori, och Scandorama har en resa med boende i Sant’Agata sui due Golfi ovanför Sorrento. Evertrek erbjuder ett paket där du vandrar utan guide, med bas på ett agriturismo i bergsbyn Bomerano. Även Kulturresor Europa har Amalfikusten på sitt program, med boende i Ravello.

10 vandringar i Europa att göra på hösten
Svindlande höjder längs Sentiero degli Dei. Foto: Eva Flyg/Go Active Travel.
10 vandringar i Europa att göra på hösten
Vykortsvackra Positano. Foto: Scandorama / Shutterstock.

6. Gran Canaria, Spanien

Ett annat Kanarieöarna

Knappast ett namn som förknippas med en aktiv semester, men faktum är att Gran Canaria av många rankas som en av de mest spektakulära vandringsdestinationerna inom Europa. Och för den som vill finns givetvis chans att kombinera strapatser i bergen med sköna dagar på stranden. De mäktigaste vandringslederna gömmer sig i öns inre, i det gröna och vilda vulkanlandskapet som verkligen känns som en annan värld jämfört med de ofta överexploaterade turiststränderna. Här kan du bo bekvämt på parador och göra dagsturer. I den vackra Tejedadalen finns ett av dessa statliga spanska hotell som är välkända för sin service och sin historiska atmosfär.

Arrangörer: Escape Travel har en vandringsresa som tar dig från kust till kust genom hela ön på egen hand. Ving har ett upplägg där du bor vid stranden på sydkusten och gör dagsturer tillsammans med arrangören Rocky Adventure.

10 vandringar i Europa att göra på hösten
Foto: Gettyimages.

7. Kap Verde

Tropiskt & oförstört

Öriket utanför Afrikas västkust är känt för sina sandstränder och många charterhotell. Men för den som beger sig bortom den mest turistiga ön Sal erbjuds istället dramatiska lavalandskap och frodiga vandringsleder. Ön Santo Antão är mest populär bland vandrare, och det isolerade läget – ön nås enbart via färja från São Vicente – innebär färre solturister. Vandra i smaragdgröna berg kring Páuldalen, upp till bergsbyar ovanför molnen, förbi bananplantager och ängar av fluffiga sockerrör. Eller längs med Atlantkusten från Cruzinha till den söta semesterbyn Ponta do Sol. Även Kap Verdes svarta vulkanö Fogo och den extremt gröna grannen Brava i örikets sydligare del är omtyckta för sina vandringar. Kap Verde har dessutom ett tropiskt klimat, med få regnperioder, och friska fläktar från Atlanten.

Arrangörer: Escape Travel har en vandringsresa till Santo Antão i höst. Vandra Mera erbjuder resor till samma ö. Även Världens Resor ordnar vandringsresor till Santo Antão på beställning.

10 vandringar i Europa att göra på hösten
Kap Verde är en doldis i vandringssammanhang, men allt fler upptäcker de frodiga vulkanlandskapen. Foto: Eja Robertsson/escape travel.
10 vandringar i Europa att göra på hösten
På vackra Kap Verde väntar så mycket mer än sandstränder och charterhotell. Foto: Getty images.

8. Österrike

Vandringsklassikern

I Österrike kretsar sommarsäsongen kring bergen och vandringslederna. Tillgängligheten är ett stort plus. Det är aldrig långt till naturen, lederna är väl utmärkta och det finns gott om gästgiverier längs vägen där man kan stanna för en gulasch eller en kall öl. Det går att göra fina vandringar nästan var man än befinner sig i landet. En favorit för den som gärna kombinerar fysisk aktivitet med goda viner och mat är Wachau Heritage Trail, en 18 mil lång sträcka genom landets främsta vindistrikt Wachau. Vandringen följer den slingrande floden Donau och går genom ett gammalt kulturlandskap med vinodlingar, aprikosträd och medeltida byar.

Arrangörer: Flera arrangörer ordnar resor till Österrike en bit in på hösten. Go Active Travel har resor till vackra Zillertal och Kitzbühel medan STS Alpresor har en rad olika varianter i svenskfavoriten Bad Gastein.

10 vandringar i Europa att göra på hösten
Pittoreska landskap i vindistriktet Wachau. Foto: Getty images.
10 vandringar i Europa att göra på hösten
Foto: Getty images.

9. Ligurien, Italien

Norditaliens pärla

Ligurien är för många synonymt med den världsarvsklassade och omåttligt populära kuststräckan Cinque Terre. Men hela regionen är extremt vacker, och det finns många platser där man kan kustvandra i dramatisk natur utan att behöva trängas. Portofinohalvön är en sådan favorit, ett kustnära naturområde där du kan göra dagsturer och stanna till för ett besök i mondäna Portofino. Ligurien är enkelt att ta sig till med tåg från Sverige, via Milano. Tåg är också det bästa färdmedlet när det gäller att ta sig mellan de olika vandringsdestinationerna i Ligurien, inte minst på Cinque Terre. Ska du besöka de berömda fem byarna så görs det absolut bäst på senhösten, då antalet turister sjunker markant.

Arrangörer: Go Active Travel och Temaresor har vandringsresor med bas i byn Lerici. Scandorama har en vandringsresa till Cinque Terre med boende i Lavagna. Även Escape Travel har resor till regionen, med bas i bad­orten Sestri Levante.

10 vandringar i Europa att göra på hösten
Ligurien är mer än bara Cinque Terre. Foto: Scandorama / Shutterstock.

10. Albanien

Prisvärd bubblare

Albanien har varit en uppstickare på resefronten under ett par år nu och är en fantastisk vandringsdestination. Fina stränder och ett prisläge som inte länsar din plånbok gör naturligtvis inte det hela sämre! De fördömda bergen (ja, de heter faktiskt så) i norr är karga och fascinerande och gömmer byar där livet tycks ha stått stilla. En populär dagstur är den mellan den isolerade bergsbyn Theth och Valbona som tar cirka 6–7 timmar i normal takt. Från Valbona kan du ta taxi till byn Fierze där färden fortsätter vidare med färja mot kusten – även det en magnifik upplevelse. Södra delen av Albanien är också mycket vacker och det bästa stället om man suktar efter stränder. Här är de grekiska influenserna tydliga och ön Korfu ligger bara ett stenkast bort.

Arrangörer: Gränslösa resor och Pathfinder Travels har vandringsresor i norra Albanien. Temaresor erbjuder även en kombo med vandringar i både norra Albanien och Nordmakedonien. Escape Travel har ett vandringspaket i södra Albanien som kombinerar vandring med sköna bad.

10 vandringar i Europa att göra på hösten
Bergen i norr gränsar mot Nord­makedonien och Kosovo. Foto: Outdoor Albania.

Vandra på Kanarieöarna – 7 dagsvandringar på 7 öar

Cinque Terre – tåg, vin & vandring

Sveriges 12 mest spektakulära vandringsleder

Vandra på Mallorca – 6 dagsvandringar du inte bör missa

Vagabondpodden om världens skönaste vandringar


Text: Fredrik Brändström • 2021-08-28
EuropaAktiv semesterVandring

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen