Annons
Annons
– Att planera för att stänga ner ”Kungslinjen” är ytterligare ett tråkigt besked, säger Niclas Mårtensson, VD på Stena Line. Foto: Stena Line

– Att planera för att stänga ner ”Kungslinjen” är ytterligare ett tråkigt besked, säger Niclas Mårtensson, VD på Stena Line. Foto: Stena Line

Nyhet

Stena Line planerar att stänga linjen Trelleborg-Sassnitz permanent

Färjerederiet Stena Line planerar att stänga linjen mellan Trelleborg och Sassnitz permanent. Anledningen är den negativa påverkan som pandemin COVID-19 har på företagets passagerarverksamhet utöver ett redan ansträngt ekonomiskt läge för färjelinjen.

Text: Helle Kikerpuu • 2020-04-09 Uppdaterad 2021-06-23

Lördagen den 14 mars ställde Stena Line in trafiken på färjelinjen mellan Trelleborg och Sassnitz i Tyskland tillsvidare. Nu meddelar färjerederiet att de planerar att stänga den så kallade “Kungslinjen” permanent. Planerna innefattar även incheckningen och butiken Bordershop i Sassnitz. Färjan FS Sassnitz-färjan som trafikerat linjen ligger vid kaj i hamnen i Sassnitz tillsvidare.

En av de äldsta färjelinjerna

Stena Line har inlett diskussioner med arbetstagarrepresentanterna (Betriebsrat) i Tyskland.

– Att planera för att stänga ner “Kungslinjen”, en av de äldsta färjelinjerna i Europa, är ytterligare ett tråkigt besked. Jag tänker särskilt på våra medarbetare ombord och i Sassnitz. Med anledning av COVID-19 kommer vi att förlora hela högsäsongen i år och räknar inte med att passagerartrafiken kommer att återhämta sig inom en överskådlig framtid. Det gör det omöjligt för oss att driva vidare verksamheten på denna linje som i stort sett helt och hållet är beroende av passagerartrafik, säger Niclas Mårtensson, VD på Stena Line.  

Stena Lines fartyg är så kallade RoPax-färjor och transporterar både frakt och passagerare. Under de senaste åren har linjen Trelleborg-Sassnitz transporterat knappt 300 000 turister per år samtidigt som godsvolymerna och järnvägstrafiken på linjen minskat till mycket låga volymer. På grund av pandemin COVID-19 har rederiets passagerarverksamhet minskat drastiskt i hela linjenätverket.

Snälltåget Malmö – Berlin

Huruvida Snälltåget påverkas av nedläggningen är en fråga. Det populära nattåget som avgår från Malmö tidig kväll, med anslutningar i Stockholm, Södertälje, Norrköping, Linköping, Nässjö och Alvesta, använder färjeöverfarten Trelleborg–Sassnitz med Stena Line för resor till Berlin och kontinenten.

I ett pressmeddelande i september 2019 skrev Snälltåget att efterfrågan på biljetter till Berlin fördubblats. “Snälltåget är idag den enda aktören som erbjuder nattåg från Sverige till kontinenten. Under senaste året har marknaden vuxit kraftigt och efterfrågan på våra tågresor till Berlin har fördubblats på ett år.”

– Det stämmer att det är den linjen vi åker med normalt, men vi har även åkt Trelleborg – Rostock som Stena Line fortsätter trafikera. Vi kommer att titta på alternativet att åka över Rostock tillsammans med Stena Line, men också möjligheten att köra nattåget över Danmark, säger Marco Andersson, marknadschef på Snälltåget till Vagabond.

Det har i princip inte skett några nya bokningar för sommaren sedan en dryg månad tillbaka berättar han, men han tror på en positiv utveckling trots allt.

– Många avvaktar naturligtvis hur det kommer att bli. Vi tror på en positiv utveckling när resandet ut i Europa kommer att tillåtas och fram till dess jobbar vi med lösningar för att vara beredda på att möta den efterfrågan.

Varsel och nedstängda linjer

Färjerederiet meddelande tidigare att man beslutat att linjen mellan Oslo och Frederikshavn läggs ner med omedelbar verkan. Dessutom Färjerederiet har man stängt ner sin passagerartrafik till Danmark och Polen tillsvidare och måndagen den 16 mars varslades totalt 950 medarbetare om uppsägning.

Stena Line fortsätter dock att transportera både frakt och passagerare på två färjelinjer mellan Sverige och Tyskland. Linjen Trelleborg-Rostock trafikeras av färjorna Skåne och Mecklenburg-Vorpommern och erbjuder 40 avgångar per vecka. Linjen Göteborg-Kiel trafikeras av färjorna Stena Scandinavica och Stena Germanica och erbjuder 12 avgångar per vecka.

Svenska Turistföreningen stänger alla sina fjällstugor

UD:s avrådan förlängs: "Det kan vara svårt att ta sig hem igen för den som rest bort"

Resandet efter coronan: Blir social distansering det nya normala?


Text: Helle Kikerpuu • 2020-04-09
NyhetSverige

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top