• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Upplev Malaga: 8 sevärdheter i den spanska pärlan

  Malaga är pärlan i södra Andalusien. En stor, men på samma gång liten stad, fylld av lika delar historia och kultur.
  Nedan listar vi de åtta sevärdheter du inte får missa när du väl är här.

  Upplev Malaga: 8 sevärdheter i den spanska pärlan
  I Malaga finns mycket att upptäcka. Foto: iStock photo

  Malaga är huvudorten i området Costa del Sol (Solkusten) och också knutpunkten för industri, turism och transport i regionen. Trots stadens viktiga position är Malaga även trevligheten själv. Självklart finns det en hel del saker att ägna sig åt för dig som är där på semester.

  Den romerska teatern

  En romersk teater för genast tankarna till Colosseum och Rom. I Malaga finns istället lillebror. Med bara 31 meter i radie och 16 meter hög, har den troligtvis inte använts till gladiatorspel som Colosseum gjorde, utan istället till vanliga föreställningar och konserter. Länge låg teatern undangömd och bortglömd men efter ett återupptäckande under 1950-talet restaurerades den och har sedan dess blivit ett givet besöksmål.
  Sätt dig ner på läktaren och låt fantasin ta dig till tiden då 4 000 åskådare ivrigt applåderade teaterns skådespelare efter en lyckad föreställning. 

  Den romerska teatern rymde förr 4000 åskådare. Foto: iStock photo

  Malaga stadspark 

  Stadparken i Malaga ligger precis vid stadens huvudstråk och täcker en stor del av centrum. Läget gör parken nästintill omöjlig att missa – men det är bara till det positiva. Här inne kan du hitta lugnet bortom stadspulsen och njuta av palmträdens skugga. Bli inte för avslappnad bara. Det är nämligen inte tillåtet att sitta eller gå på gräset i parken. Bänkar är utställda för den som ändå behöver vila benen, och när du vandrar runt får du hålla dig till de många stigar och småvägar som ringlar sig igenom parken. 

  I Malagas stadspark finns skydd mot solen och stressen. Foto: iStock photo

  Vinmuseet

  Ta chansen och bli vinexpert – i alla fall på Andalusiens viner. I Malaga finns ett helt museum tillägnat drycken. Här kan du lära dig allt om vinets historia och hur druvorna odlas. Dessutom går det utmärkt att provsmaka de söta, lokala varianterna. 

  Provsmaka provinsens egna viner på vinmuseet. Foto: iStock photo

  Alcazaba

  Militärfortet Alcazaba är en ypperlig plats för dig som vill ta del av en svunnen tid. Det är beläget uppe på en kulle precis bredvid den romerska teatern. Från 1000-talet och framåt har Alcazabas främst syfte varit att skydda Malaga från diverse fiender. På senare år är hot utifrån inte längre överhängande och istället har fortet blivit en trevlig plats där du kan njuta av utsikten över Malaga.

  Njut av utsikten uppifrån det gamla militärfortet Alcazaba. Foto: iStock photo

  Botaniska trädgården

  I de norra delarna av Malaga ligger den botaniska trädgården. Här finns växter som funnits här lika länge som parken själv – i över 150 år. Från början ägdes trädgården av familjen Loring, men området blev senare uppköpt av Malagas kommun. I och med ägarbytet öppnades det också upp för allmänheten – och tur är det. Alla de blommor, frodiga träd, vattenfall och mysiga små hus bör få upplevas av så många som möjligt. 

  I den botaniska trädgården blommar det året om. Foto: iStockphoto

  Pablo Picassos rötter

  Malaga är konstnären Pablo Picassos hemstad. Han växte upp i området runt torget Plaza de la Merced, och hans barndomskvarter har gett inspiration till många verk. Till exempel har Plaza de la Merceds alla duvor fått ta plats i Picassos tavlor. 
  På gatan bredvid torget ligger också hans faktiska födelsehem. Här finns idag ett museum där du kan få veta mer om konstnären och det Malaga som han en gång växte upp i. 

  Plaza de la Merced är avbildat på flera av Picassos alster. Foto: iStock photo

  Den egna salladen

  Det finns en sak du bara måste äta under ditt besök i Malaga – ensalada malagueña, vilket kort och gott är en speciell sallad. Grunden består av ägg, tomat, lök, potatis, apelsin och trumfkortet torkad torsk. 
  Mättande och perfekt under varma dagar. 

  Malaga bjuder på sin egen sallad. Foto: iStock photo

  Katedralen

  Trots en byggnadstid på 200 år är katerdralen i Malaga inte helt färdig. Ursprungsritningen innehöll till exempel två stycken torn, men bara ett hann färdigställas. Trots det är det en beundransvärd skapelse i renässansstil, utsmykad med både målningar och statyer i barock. 
  Om exteriören är överdådig är insidan däremot mer blygsam. Hit bör du gå för lugn och ro, och för att samla tankarna. 

  Den stora katedralen är ett landmärke i Malaga. Foto: iStock photo

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!