• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Grekiska somrar utan slut – sex städer att besöka på Kreta

  Längst med Kretas kust finns milsvida stränder, kristallklart vatten som glittrar i solen, små tavernor som bjuder på det bästa från det grekiska köket och till kvällen sänker sig solen ner i havet och färgar himlen rosa. Här kan du inte annat än njuta!

  Grekiska somrar utan slut – sex städer att besöka på Kreta
  Falasarna beach i Chania på Kreta. Foto: GNTO/Y.Skoulas

  Kreta finns allt

  På Kreta, som på grekiska heter Hellas och är Greklans största ö, är Heraklion den största staden. Det är dessutom en av de städer i landet med störst stadskärna. Staden började utvecklas så tidigt som på 800-talet e.Kr., och under den tiden var Knossos öns främsta stad, tätt följt av Gortyn. I Heraklion finns flera gamla byggnader bevarande och en populär sevärdhet som du inte vill missa här är väggarna från den gamla befästningen som avgränsar Gamla stan.

  Se mer: Heraklion

  Matala Beach i Heraklion. Foto: GNTO / Y.Skoulas

  En annan stor stad på Kreta är Chania (även stavat: Haniá), i vilken människor har levt under många århundraden. Det kan du bland annat se i Gamla stad bland labyrintliknande gränder, vackra hus, utsmyckade fontäner och unika kyrkor. När du går runt här förs tankarna tillbaka till hur livet i Chania kan ha varit för flera hundra år sedan. 

  Se mer: Chania

  Den Gamla hamnen i Chania, Kreta. Foto: GNTO / E.Fili

  Rethymno är Kretas minsta prefektur och ligger mellan bergen Mt Psilorítis (även kallad "Ídi") och Vita bergen. Staden är känd för sitt unika bergslandskap, spännande grottor, vackra stränder, och historiska kloster och monument – men även för sina härliga hotell som sätter guldkant på din vistelse här.  

  Se mer: Rethymno

  Preveli Beach i Rethymno. Foto: GNTO Archive

  En annan mysig stad att besöka på Kreta är Agios Nikolaos, eller bara "Ayios" som lokalbefolkningen kallar den. Staden ligger i den vackra Mirabello-bukten som är Kretas största naturliga bukt, nordöst om prefekturen Lassithi på östra Kreta. Namnet Mirabello kommer från den italienska "mira il bello" som fritt översatt betyder "beundra skönheten", och är en hyllning till den underbara havsutsikten du får från viken.

  Se mer: Agios Nikolaos 

   

  Agios Nikolaos, Foto: GNTO / Ps.Silakis

  Sitia är en vacker stad i som ligger cirka 70 kilometer utanför Agios Nikolaos. Här föddes den kända medeltida poeten Vitsentzos Kornaros. Staden är full av eleganta byggnader som sträcker sig enda ner till hamnen som bubblar av liv. Till Sitia kan du komma för en avslappnade semester året runt!

  Se mer: Sitia

  Ierapetra ligger 35 km nordöst om Agios Nikolaos, intill en grönskande dal där den unika antika staden Ierapytna tidigare fanns.

  Staden är Europas sydligaste och vetter mot Afrikas kust. Här är klimatet milt och temperaturen går sällan under 12°C. Man skulle med rättvisa kunna hävda att Ierapetra är en av de semesterorter med mest soltimmar i Europa.

  Se mer: Ierapetra och mer: Kreta

   

  Ierapetra på Kreta. Foto: GNTO / Y.Skoulas

  Välkommen till Kreta

  Se mer: Grekisk sommar 

   

  Läs mer om vad du kan se och uppleva i Grekland på visitgreece.gr! 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!