• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Lista: 5 sköna sparesor i Europa

  Är du i behov av att bara ta det lugnt, bli ompysslad och fyllas av energi?
  Unna dig en weekend i hälsans tecken på ett skönt spa i bortamiljö.

  Lista: 5 sköna sparesor i Europa
  Bild: Thinkstock

  Geta, Åland

  Storslagen natur­upplevelse

  Total avslappning för kropp och själ hittar du i tystnaden på Ålands norra spets, närmare bestämt på Havsvidden. Den strama anläggningen går i naturens färger och är ritad av svenska Thomas Sandell och här är det naturen, den rena luften, solnedgången över havet och det fria, rena och enkla som står i fokus. Här finns helt enkelt ingenting att bli stressad av. Havsvidden har ingen spaavdelning i dess traditionella bemärkelse, men det behövs inte, för hela poängen med Havsvidden är ett sunt tänk och att utnyttja naturen och omgivningarna. Massage, rökbastu, badhus och yoga på klipporna är några av de avkopplande aktiviteter du kan ägna dig åt. Hit kommer du för att vara nära naturen, varva ner och göra en omstart.   
  Havsviddsvägen 90, Geta, Åland, havsvidden.com.

  Ren natur och behagligt lugn råder på åländska Havsvidden.

  Ren natur och behagligt lugn råder på åländska Havsvidden.

  Bath, Storbritannien

  Traditionell brittisk badlyx

  Tillhör du skaran som plöjer romantiska romaner om den brittiska landsbygden? Och dessutom är sugen på lite skön avkoppling? Då kan du inte hitta ett bättre alternativ. Royal Cresent Hotel är ett lyxhotell med spröjsade punchverandor, afternoon tea, tunga brokadgardiner, välfriserade trädgårdsbuskar och ett fantastiskt badhus inrymt i ett gammalt stall. Om inte detta får dina Jane Austin-endorfiner att göra volter så är du tyvärr ingen äkta anglo­filromantiker. Byggnaden daterar tillbaka 1775 och är Baths anrikaste hotell. Spa­avdelningens utbud av behandlingar är stort och varierat.
  Vad sägs till exempel om en helkropps­inpackning i fruktenzymer? 16 Royal Cresent, Bath,
  royalcrescent.co.uk.

  Kunglig lyx på Royal Cresent Hotel, Bath.

  Kunglig lyx på Royal Cresent Hotel, Bath.

  Vals, Schweiz

  Stilren vård av kropp och själ

  Det ska erkännas direkt att det är lite trixigt att ta sig hit, men väl framme är detta en upplevelse för kropp och själ som är resan värd. Vill du ha ett spa omgivet av ängar och alptoppar så kräver det helt enkelt sin resa. För den arkitektoniskt intresserade är detta en byggnad som lär intressera dig.
  Anläggningen öppnade 1996, men bara två år senare hade den klassats som historisk byggnad och kallats för "en lektion i mod och estetik". Så till spaanläggningen. Här råder tystnad och möjlighet till fullkomlig avslappning, vilket förklaras tydligt på hemsidan med meningen "detta är inte en lekbassäng där man kan ropa och skrika, hoppa, plaska och ta
  semesterfoton". Här tar man spaandet på stort allvar. På onsdagar, torsdagar och söndagar finns det möjlighet till nattbad, men bara för vuxna. therme-vals.ch.

  Ta ett dopp med alperna som kuliss.

  Ta ett dopp med alperna som kuliss.

  Karlsbad, Tjeckien

  Celebra hälsokällor

  Är du på jakt efter en prisvärd spaupplevelse är detta absolut något för dig. Karlsbad är en anrik kurort i Tjeckien där ut­budet av spaanläggningar och hälsokällor är så stort att du omöjligt hinner testa alla. Det hälsosamma vattnet ska drickas enligt konstens alla regler ur en liten kanna med en pip. Kurorts­traditionerna i Tjeckien hör till de äldsta i Europa och har bland annat gästats av anrika celebriteter som den ryske tsaren Peter den store och den österrikiska kejsarinnan Maria Terezia. scandinavia.czechtourism.com.

  Upplev vackra spastaden Karlsbad i Tjeckien.

  Upplev vackra spastaden Karlsbad i Tjeckien.

  Ungern, Budapest

  Allt du behöver på ett ställe

  Danubius Health Spa Resort Margitsziget är inte någon lekskola på spascenen. Detta är rena masternivån. På den lilla Margaretaön mitt i Donau i centrala Budapest hittar du den här anläggningen som har allt du kan önska dig inom spa, hälso- och kroppsvård – och lite därtill. Det lär finnas över 80 naturliga källor här och behandlingarna sträcker sig från enklare massage till kirurgiska ingrepp, tandvård och skönhetsoperationer. För att inte tala om alla termalpooler.
  Prisläget på både boende och behandlingar är dessutom bra mycket lägre än hemma. Omgivningarna på Margaretaön är gröna, lummiga och verkligen en liten oas mitt i Budapest som passar utmärkt för promenader. Vill du ha lite citypuls är det inte heller några problem, antingen tar du bussen in till centrum eller så tar du en promenad, danubiushotels.com.

  Bli som ny på Danubis Health Spa Margitsziget i Budapest.

  Bli som ny på Danubis Health Spa Margitsziget i Budapest.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!