Annons
Annons

1056181.jpg

Grekland

Midsommar – då tar svenskarna över grekiska Ios

Sill, nubbe och dans kring midsommarstången – alla viktiga komponenter för en svensk midsommarfest. Addera Medelhavstemperatur och vitkalkade hus, party, olivlundar och det Egeiska havet och du har en midsommar på Ios.

Text: Johanna Jackson • 2015-04-20 Uppdaterad 2021-06-23
Midsommar – då tar svenskarna över grekiska Ios
På grekiska Ios är midsommarfirande tradition. Bilden är ett collage. Foto: Thinkstock.

Förresten, byt ut dans kring midsommarstång mot dans i gränderna och nattklubbar och sill mot drinkar och öl så har du en midsommar på Ios.

Firandet på den grekiska ön startades av svensken Niklas Olsson för lite över 20 år sen och blev snabbt traditon.

Sedan dess förvandlas staden en gång om året till en blå-gul fest som lockar folk från hela världen. Gränderna i staden tas över av partysugna ungdomar som bär Sverigetröjor, viftar med svenska flaggor och målar sina ansikten i de svenska färgerna.

Midsommar – då tar svenskarna över grekiska Ios
Partydjuret Ios kläs i blått och gult vid midsommar. Foto flickr: abir82 / Creative Commons.

Philip Erdtman, 24, från Stockholm deltog i firandet för första gången 2012. I år ska han dit igen.  

– Festen är startskottet för säsongen. Det drar folk från hela världen och du ser australiensare, danskar, irländare och kanadensare med den svenska flaggan i ansiktet. Det är hur stort som helst, säger han.

Ett vanligt firande börjar någon gång på morgonen upp i byn Chora som vilar uppe bland bergen. Därefter fortsätter dagen med en pubrunda i och bland stadens gränder i en midsommarparad. Slutdestination för paraden? Den kilometerlånga stranden Mylopotos.

­ – Där fortsätter festandet till morgonen efter, säger Philip. 

Ta dig hit: 

Från Aten går färjor till ön. Snabbfärja från Pireaus tar cirka 3,5 timmar. Med vanlig färja tar turen drygt 9 timmar. Du kan också flyga till närliggande Santorini där en färja tar mellan 40 minuter till 1,5 timme.  Dagliga turer går även mellan IosNaxos och Ios–Mykonos. 

Läs även: 


Text: Johanna Jackson • 2015-04-20
GreklandRestipsGrekiska Veckor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top