• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 13 gratisnöjen i Barcelona – bästa tipsen för dig med liten budget

  Ska du resa till Barcelona men har ont om stålar? Ta det siesta – staden har massor av saker att erbjuda för dig med liten reskassa. Här är tretton tips som är helt gratis.

  13 gratisnöjen i Barcelona – bästa tipsen för dig med liten budget

  1. Pricka in gratis entré på Picasso-museet 

  Ett besök på Picasso-museet är ett måste för den som är det minst intresserad av konst. Här finns närmare 3 800 verk av mästaren av kubism och surrealism. Vanligtvis kostar inträdet, men den första söndagen varje månad och varje övrig söndag efter klockan tre är inträdet gratis.

  Foto: Signaturen Twyxx via Wikimedia/ Creative Commons.

  2. Slappna av på stranden 

  Kanske en självklar punkt, men värd en plats på listan ändå. En kort promenad från stadskärnan väntar fyra kilometer av gyllene sand. Ovärderligt! 

  Njut av solen på Barcelonas långa city-strand. Allt du behöver är badkläder och en handduk! (Och solskyddsfaktor)

  3. Känn stadens puls på La Rambla 

  Den drygt 1 kilometer långa allén som förbinder stadsdelarna Barri Gótic och El Raval kantas av lummiga träd och historiska husfasader. En promenad här är en given del av en Barcelona-resa även om La Rambla oftast är fullsmockad med andra turister. Glo på folk och låt dig uppslukas av vimlet och atmosfären, men håll koll på dina värdesaker, gatan är även en av de mest ficktjuvsinfekterade i staden. 

  La Rambla – en grönskande pulsåder genom Barcelonas gamla stad. Foto: Istock.

  4. Strosa runt i Barri Gótic

  Vandra runt bland de medeltida och gotiska kvarteren som utgör Barri Gótic. Längs de svala gatorna finns flera roliga butiker och sevärdheter som katedralen och det pampiga torget Plaça Reial vars många barer gör det till ett populärt tillhåll särskilt på kvällen. Missa inte att spana in gatulyktorna på torgets mitt som är signerade Gaudí.

  Medeltida Barri Gótic. Foto: Istock.

  5. Låt dig förundras av katedralen 

  Vi vet vad du tänker, men det finns faktiskt två sevärda kyrkor i Barcelona. Den här ligger i hjärtat av Barri Gótic och både insidan och utsidan är imponerande exempel på gotisk arkitektur. Inträde är gratis mellan 8:45 och 12:45 samt mellan 17:15 och 19:30. För en liten avgift som motsvarar drygt 30 kronor kan du ta hissen upp till katedralens tak för en spektakulär utsikt över staden. 

  1300-tals katedralen La Seu är ett måste i Barri Gótic. Foto: Istock.

  6. Bli mätt på intryck på La Boqueria

  Frukt, choklad, juicer, skaldjur och tapas – på La Boqueria finns allt du kan tänkas önska i matväg. Även om du inte vill handla något (det kommer att vara svårt) så är marknaden med alla dess syn- och doftintryck ändå värd ett besök. Om du vill besöka en marknad som inte är lika turistig är Sant Antoni ett bra alternativ. 

  Läskande juicer på La Boqueria. Foto: Istock.

  7. Gå på en gratis stadsvandring 

  Bocka av de största sevärdheterna på en gång med en guidad stadsvandring. Förutom att slippa mecka med en karta får du dessutom ta del av spännande fakta och kuriosa som du annars kanske skulle missat om du besökt platserna på egen hand. Det finns ett flertal arrangörer som erbjuder gratisturer, se hemsidor för mer information. feelfreetours.comhostelculture.com

  8. Besök Parc Güell 

  Ta en promenad i Barcelonas knasigaste park. Världsarvet som ligger på en höjd med utsikt över staden ritades av Antoni Gaudí och är fylld med fantasifulla och färgglada verk som fångar ögat. 

  Bångstyrig arkitektur i Parc Güell. Foto: Istock.

  9. Ännu mera Gaudí 

  Inget Barcelonabesök är komplett utan att åtminstone ha beundrat stadens kändaste landmärke. Basilikan Sagrada Família kostar förvisso att besöka – om du vill se den inifrån, men utsidan är (nästan) lika fascinerande att beskåda. När vi ändå pratar Gaudí måste Casa Batlló i stadsdelen Eixample med dess fasad – som ser ut att ha ritats av en aningen påtänd barnboksillustratör – nämnas. Att besöka den spektakulära insidan kostar dock. 

  Sagrada Família är ytterligare ett av Gaudís många mästerverk man kan se i Barcelona. Foto: Istock.

  10. Blicka ut över staden från Montjuïc

  Montjuïc ligger högt beläget och ger dig utsikt över Barcelonas takåsar. Här kan du spana in både fort, palats och historiska gravplatser, men också njuta av grönskan i de botaniska trädgårdarna som finns här. 

  11. Upplev en spektakulär vattenshow 

  Det är också i Montjuïc som du hittar Font Màgica – den magiska fontänen. Den byggdes framför Palau Nacional 1929 i samband med Barcelonas världsutställning och bjuder på ett färggrant 15-minuters-spektakel en gång i halvtimmen.  

  Den magiska fontänen lockar mängder med besökare som kommer för att se den välkomponerade showen. Foto: Istock.

  12. Titta på prylar på stans största loppmarknad 

  Från udda mojänger och rostiga cyklar till originella klädesplagg – på Mercat Del Encants kan du "fönstershoppa" bland hundratals bord där försäljarna försöker kränga diverse varor. Marknaden är Barcelonas största loppis och har öppet måndagar, onsdagar, fredagar och lördagar. 

  13. Gå på gratis musik- och konstevent

  Till sist: Förutom att bli underhållen av alla gatuartister så går det, som i varje storstad att hitta gratisevent som passar de flesta smaker. En sida som samlar vad som är på gång i staden är forfree.cat/en/.

  En gatuartist blåser såpbubblor i Barcelonas Parc de la Ciutadella. Foto: Istock.

  Missa inte att gilla Vagabond på Facebook för fler spännande artiklar om resor, inspiration och gratis reseguider i ditt flöde!

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!