Annons
Annons

Johan Björkman med familj har en lägenhet i Barcelona och trivs med livsstilen i den spanska staden. Foto: Unsplash/ Jonas Cramby

Restips

Därför är Barcelona en bubblande matstad

Barcelona är i ständig rörelse där det poppar upp restauranger var och varannan dag. Vi pratade med bokaktuella kocken Johan Björkman och tog del av hans favoriter i sin andra hemstad.

Text: Karin Wimark • 2024-05-03 Uppdaterad 2024-08-27

I Barcelona står tiden aldrig still. I takt med att turister strömmar till staden och spanjorerna ser krogen som ett andra vardagsrum öppnas nya restauranger i krogtäta kvarter. Kulturutbudet frodas, lokalbor spelar kort på stimmiga torg och prisnivån är ännu lägre än i städer som London och Paris.

–  Det är en livfull scen och det händer mycket på matfronten i Barcelona. Där finns en helt annan tradition att äta ute jämfört med i Sverige. Kombinationen med att staden drar så mycket turister gör att krogarna får en helt annan beläggning, säger Johan Björkman.

Han är den svenska kocken som reste till Barcelona för att plugga spanska, åka skateboard och måla graffiti under ett sabbatsår för drygt 20 år sedan. När ambitiösa timmar på krogar i Göteborg åren därpå blev vardag, blev Barcelona en skön tillflykt och resorna till Spanien blev med tiden alltmer regelbundna – inte minst sedan 2016 då Johan och hans familj köpte en lägenhet i staden.  

– Vi letade faktiskt restaurang i Göteborg, men ramlade över en lägenhet i Barcelona i stället. Idag känns det på sikt mer drömmigt att spela domino på stranden i Spanien, än att springa runt på en restaurang i Göteborg, säger Johan och skrattar.


Namn: Johan Björkman | Ålder: 45 år | Bor: Landvetter utanför Göteborg | Jobbar: Poppels City Bryggeri. Tidigare 15 år på Restaurang Koka. | Aktuell med: Boken Tapas de Verduras

Läs också tillhörande guide: 12 restauranger i Barcelona – kockens favoriter

Strax ovanför Barceloneta väntar klassiska restauranger som legat i kvarteren sedan 50-talet. Foto: Unsplash

Hur skulle du beskriva matkulturen i Barcelona?

– I Barcelona lever man utomhus på ett helt annat sätt än vad vi gör i Sverige och äter ofta både frukost och lunch ute samt ses över ett glas vin om helgerna för att kika på fotboll. Det öppnar omkring 30 restauranger varannan månad i Barcelona och utöver spansk råvarubaserad mat är stadens matkultur influerad av kök från hela världen. Här finns en stor japansk scen, det finns många krogar med influenser från Sydamerika och det finns riktigt schysta italienska restauranger. Som svensk tänker man kanske att alla spanjorer mest äter friterat. Så är det inte.

Vilken stadsdel i Barcelona är extra spännande just nu?

– Eftersom vi bor i El Poble-Sec hänger vi också mycket där. Det är ett livligt men lugnare kvarter, trots att det ligger tio minuters promenadavstånd till La Ramlas med allt man kan behöva – från grönsakshall och bageri till en gågata full med pintxosbarer. På söndagar brukar vi åka till ett område som heter Gràcia – perfekt för att flumma runt, dricka vermouth och spela kort. Missa inte heller Barceloneta – området precis intill stranden som är väldigt mysigt året runt, förutom de absolut mest turisttäta sommarmånaderna.

Första gången i Barcelona, vad får man inte missa?

– Då måste man ju åka ner till stranden och strosa på bakgatorna i Barceloneta. Här finns många restauranger som legat kvar sedan 50-talet och serverar sina egna specialiteter. En klassiker är restaurangen La Cova Fumada! Sedan tycker jag man bör besöka matmarknaden på La Ramla – La Boqueria – mest för att det finns så mycket att se där. Det finns omkring 36 matmarknader i Barcelona, så handla i stället från någon av de andra där priserna är lägre.

Ett ställe du inte får missa i Barcelona enligt Johan är Tibidabu med den vackra kyrkan Iglesia del Sagrat Cor. Foto: Unsplash

Gör en utflykt till området Gracia som känns som en helt annan stad. Här är husen lägre, bilarna färre och det finns mysiga torg att fika på. Ta också linbanan från stranden upp till slottet Montjuic eller besök det vackra gamla nöjesfältet Tibidabu belägen högt uppe på ett berg och framför allt är känd för den vackra kyrkan Iglesia del Sagrat Cor som för tankarna till ett Disneyslott.


Om boken

Johan Björkman är aktuell med boken Tapas de Verduras där grönsaksbaserade smårätter inspirerade av den spanska tapaskulturen står i fokus. Just grönsaksrätter är något Johan sett en brist av under sina resor till Spanien.

– Jag tror det kan vara svårare att gå in och såga i sin egen kultur eftersom vi har en koppling till våra äldre. De skulle till exempel inte kunna tänka sig att byta ut korv i något traditionellt recept, så som jag har gjort med rökt mandel i boken. Det blir lättare att leka fritt när man är inne och bråkar på någon annans revir. Boken Tapas de Verduras finns att köpa på nätbokhandlare för 260 kr. (länk)

Läs också:

Spanien med tåg – 8 vackra tågrutter du inte får missa

6 tapasbarer i Madrid – kockens favoriter!


Text: Karin Wimark • 2024-05-03
RestipsSpanienBarcelonaMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen