• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Ölexperten tipsar – Prags bästa bryggerier

  Tjeckiens huvudstad har mycket att erbjuda i ölväg. Nästan så mycket så att det kan bli svårt att välja var man ska gå. Vi pratade med Håkan Engström, en av författarna till boken "25 ölbryggerier i Prag – där du slipper dricka Staropramen". Här är hans favoriter.

  Ölexperten tipsar – Prags bästa bryggerier
  Prag är inte bara känd som kyrkspirornas stad. På senare år har staden även gjort sig ett namn bland ölfantaster. Foto: Anders Roos.

  Under de senaste åren har Håkan Engström, som är en frekvent ölskribent i Sydsvenskan, varit i Prag minst 70 gånger. 

  Tillsammans med Martin Axén, Benny Mårtensson och Anders Roos är han nu aktuell med guideboken "25 ölbryggerier i Prag". Här delar han med sig av sina personliga favoritställen.

  1. Jihometstský Pivovar

  Trots att stället inte är så jättemysigt så gillar jag det för att de har en så hög nivå på öl och så många traditioner. De har den vanliga ljusa lagern och ett par olika veteöl som är fantastiska. Även svart lager som är osedvanligt bra. Kraftig men inte så söt.

  Jihometstský Pivovar. Foto: Anders Roos.

  2. Minipivovar U Dobrenských

  Ett litet mysigt ställe gömt en halv trappa ner i en källarlokal. Gör inte enbart lager utan även ale som är ovanligt bra. Det speciella är att de enbart gör öl med örter som historiskt sett används inom medicin. Min favorit är en öl med tiggarnöt. 

  3. Únetický Pivovar

  Ett gammalt bybryggeri precis utanför stadens gränser. Etablerades på 1700-talet och lades ner strax efter andra världskriget, men stället återupplivades för 4-5 år sedan. Jättegod öl, basic men väldigt bra kvalitet med gamla hantverksmetoder. Med undantag för säsongsöl gör de bara två slags öl.

  Únetický Pivovar. Foto: Anders Roos.

  4. Vinohradský Pivovar

  Även detta är ett äldre bryggeri som lades ner, men öppnade igen för tre år sedan. Modernt och traditionellt bryggeri i en gammal industrianläggning i stadsdelen Vinorahdy. Skillnaden från liknande ställen i världen är att man huvudsakligen brygger tjeckisk öl med gamla traditioner. 

  Vinohradsky Pivovar. Foto: Anders Roos.

  5. U Dvou Kocek

  En klassisk krog som serverat mat och öl sedan 1600-talet och som många turister varit på. När jag reste dit i början av 90-talet blev det en av mina favoriter. Snygg lokal med vackra valv. De har serverat pilsner Urquell sedan 1889. Erbjuder en ljus och en mörk lager, vilket är en vanlig tjeckisk tradition.

  Håkan Engström är en av författarna till den nya boken 25 ölbryggerier i Prag.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!