• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Redaktionens favoriter: Kinas gula dimhöljda berg

  Yellow Mountain, Kina – så vackert att varje försök att fotografera blir lite av ett fiasko.

  Redaktionens favoriter: Kinas gula dimhöljda berg
  Foto: Istock.

  Efter en miljard trappsteg tar jag det sista med pust och stånk. Jag ser upp och ut över gråvita bergstoppar, en grönskimrande horisont och en stor skara kinesiska turister med färgglada kepsar och vimplar.

  Bergen i Huangshan upplevs bäst genom att välja den långsamma vägen via trappor. Foto: Istock

  Yellow Mountain i Huangshan i den kinesiska provinsen Anhui bjuder på panoramavyer som ger nackspärr. Det är skönt att komma ifrån de förorenade storstäderna upp i de svalkande bergen med spetsiga granittoppar. 

  Inget för den med höjdskräck.

  Tallarna är formade efter vinden och knallröda och rosa blommor växer längs med stupen. Allt är vackert, så vackert att varje försök att fotografera blir lite av ett fiasko.

  Här finns ett berömt träd som folk köar för att fota och som lite lustigt hålls vid liv med rep och skyddande plank. Fenomenet Buddhas ljus är ett optiskt fenomen som syns ett par gånger i månaden när väderförhållandena är de rätta.

  Den berömda tallen.

  Om man står mellan morgonsolen och de lågt liggande molnen bildas en regnbågsliknande gloria kring skuggan som återges i molnen. Många besöker bergen, speciellt under våren, men det är få utländska turister som pallrar sig uppför trapporna. De flesta tar linbanan tillbaka vilket gör vägen ner harmonisk och lättsam. Vill man inte missa solnedgången finns det hotell uppe i bergen och gryningen sägs vara otroligt vacker.

  • Tåg eller flyg finns direkt från Shanghai och berget kan även nås med buss från Wuhu, Nanjing och Hangzhou. Högsäsong mars–nov.
 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!