Annons
Annons

Innsbruck är en perfekt stad för den som älskar att resa med tåg och vandra. Foto: GettyImages

Österrike

Innsbruck: ta tåget till bergen och vandra

På väg till Italien med tåg tar Vagabonds webbredaktör en välbehövd paus i Innsbruck. Det är ett perfekt stopp för den som behöver sträcka på benen.

Text: Helle Kikerpuu • 2021-09-26 Uppdaterad 2023-08-07

Dunk dunk, dunk, dunk.. dunk! Det gnisslar lite och sen tar tåget stopp. Jag langar ryggsäcken över axlarna och banar väg genom tågvagnen. När jag hoppar ner på perrongen möts jag av en klarblå himmel och ett solljus så skarpt att jag har svårt att se något. Men så ser jag, bergstopparna som lockar bortom stadens takåsar. Innsbruck lider ingen brist på vyer direkt.

Österrikes femte största stad, med drygt 130 000 invånare, ligger i Inndalen och tar man tåget till Italien är det en perfekt avstickare på vägen. Det är den ultimata sträcka-på-benen-stoppet med en promenadvänlig innerstad fylld med vackra hus, historia, kultur, restauranger, barer. Dessutom kan vem som helst ta sig upp till de närliggande bergen. Linbanan “Nordkettenbahnen” ligger mitt i staden och kan ta en ändå upp på bergsryggen Nordkette på 2 300 meters höjd.

För den som vill kan man hoppa av i mitten, vid ett av bytena av linbana, och gå upp sista biten. Det tar cirka 2 timmar och då delar man de branta gräsbeklädda bergssidorna med betande får. Det enda som hörs är ljudet av vinden och klockorna kring fårens hals. På toppen får man sedan nackspärr av alla vackra 360 graders vyer och till det – apfelstrudel såklart! För den som vill vandra ännu längre finns det en mängd olika leder att ta itu med.

Läs också: Österrike: Stad + berg = Innsbruck – stor guide!

Njut av den extrema tystnaden tillsammans med fåren. Foto: Helle Kikerpuu

Ta sig hit

Både SJ:s Euronight och Snälltågets nattåg går från Stockholm och Malmö direkt till Hamburg. Tågen stannar förstås och tar upp resenärer på vägen söderut även i Norrköping, Linköping, Nässjö, Hässleholm m fl stationer längs vägen. Ägna dagen åt sightseeing i den nordtyska storstaden och hoppa sedan på ÖBB:s nattåg (Nightjet) till Innsbruck.

Bo och äta

Bor gör jag på NALA individuellhotel som har riktigt grymma rum och en innergård så härlig att man nästan inte vill lämna den på kvällen. Äter gör jag helst på Restaurant Bar Glasmalerei. En charmigt omgjord industrilokal som serverar klassiska rätter, har bra öl och vinsortiment och en riktigt vass personal. Bästa baren är också den med den bästa utsikten. På Bar 360 har man en dundervy över Innsbruck och de omkringliggande bergen. 

Utsikten från Nordkette. På ena sidan Innsbruck och den andra sidan – ännu mer berg! Foto: Helle Kikerpuu
Molnen kommer! Foto: Helle Kikerpuu

Läs också

Österrike: Stad + berg = Innsbruck


Text: Helle Kikerpuu • 2021-09-26
ÖsterrikeRedaktionens favoriter

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen