• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vis vackraste stränder

  Ön Vis i Splits skärgård bjuder på vita klapperstenstränder, örtdoftande stigar och avskildhet. Tidigare en militärbas för Jugoslavien – numera avslappnad semesterpärla. Här är öns bästa stränder.

  Vis vackraste stränder
  Klapperstensstranden Grandovac ligger på 30 minuters gångavstånd från Vis. Foto: Pernilla Sjöholm

  1. Stiniva

  Bildskön klapperstenstrand som utnämnts till en av Europas vackraste av en rad resemagasin. Går att ta sig till antingen med båt eller genom att parkera en bit ifrån och vandra. På stranden finns ett litet café som säljer öl och glass. 

  2. Grandovac

  Bästa stranden i Vis stad. Klapperstenstranden ligger på en halvö, bakom den övergivna och halvt förfallna Tjeckiska villan. Från hamnen i Vis tar det ca 30 min att gå dit. 

  3. Silver Beach/Srebrna

  Fin klapperstensstrand nära byn Rukavac som även har lena klippor. På samma kustremsa finns också ett nudistbad. På samma halvö ligger även Diamond Beach Club som har enklare rätter, båttaxi och kajakuthyrning. 

  Stinivastranden är känd som en av de vackraste i Europa. Foto: Istock

  4. Kamenica beach

  Kring Komiza – Vis näst största samhälle, finns flera fina stenstränder med gångavstånd från byn. Lilla Lucica, som ligger mitt i staden funkar utmärkt för ett snabbt dopp men vill man ha lite mer avskildhet är Kamenica, strax söder om Komiza ett bra alternativ. Stranden är populär bland ungdomar och anses vara lite av en partystrand. Här finns även en enklare servering. 

  Lucica: En av många små stränder i Komiza. Foto: Istock.

  5. Zaglav Beach

  Ligger nära Milna och är en av få sandstränder på Vis. Naturskön och utan faciliteter. För att ta sig hit kan man parkera vid paddelsurfskolan Vis Adventure och vandra sista biten. 

  6. Stoncica 

  Sandstrand i skyddad vik som är populär bland barnfamiljer. Vid stranden ligger även restaurangen Konoba Stoncica som specialiserar sig på nyfångad grillad fisk och har en mysig servering i skuggan av tallar och tamariskträd. 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!