• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Klar med Rom och Venedig? – 5 andra städer att upptäcka i Italien

  Har du sett Colosseum i Rom, kanalerna i Venedig och skulpturen David av Michelangelo i Florens? Dags att lyfta blicken och upptäcka mer av Italiens härliga städer. Vagabonds skribent Åsa Johansson listar fem sköna städer att botanisera bland.

  Klar med Rom och Venedig? – 5 andra städer att upptäcka i Italien
  Verona är väl värd att besöka. Foto: GettyImages

  1. Palermo

  Siciliens huvudstad bjuder på virvlande folkliv, färgglada utomhusmarknader och fantastisk kultur. Länge har staden förknippats med våld och maffia men har sadlat om och bjuder på fridfulla upplevelser strax intill det gnistrande blå Medelhavet.

  Här har olika folkslag – araber, normander, greker och spanjorer – turats om att ha makten och lämnat spår som vi kan njuta av idag. Till exempel den varierade matkulturen som sträcker sig från ambitiösa fiskrestauranger till Italiens största utbud av gatumat. Eller den imponerande arkitekturen där antika statyer blandas med moderna väggmålningar.

  Missa inte de bysantinska mosaikerna i det vackra kapellet Palatina och den ståtliga domkyrkan som byggdes på 1300-talet.

  Palermo bjuder på imponerande arkitektur.

  Palermo bjuder på imponerande arkitektur. Foto: Unsplash

  2. Neapel

  I Neapel händer det så mycket på en och samma gång att det tar ett tag att vänja sig vid den snabba rytmen. Precis som i Mellanöstern lever man utomhus. Torg och gator sjuder av liv, medan kläder torkar på tvättlinor som vajar mellan hustaken. Neapel är smala gränder och stora torg, kultur och snabba motorcyklar, stora gester och klingande dialekt. Staden bjuder även på kvintessensen av det italienska köket: enkla recept blandas med fantastisk pizza och eleganta komplicerade rätter.

  För den kulturintresserade är Neapel en riktig skattkammare. Besök det arkeologiska museet som rymmer verk från romartiden och Pompeji. Och titta på tavlor av Caravaggio på konstmuseet Capodimonte. Lyssna på opera på San Carlo, söderns svar på Milanos La Scala, och drick Italiens bästa espresso på någon av stadens barer.

  En intressant och fortfarande rätt okänd sevärdhet är det underjordiska Neapel. Titta på romerska akvedukter, kristna katakomber och kyrkor, och gå genom skyddsrummen som man gömde sig i när bomberna föll under andra världskriget. Missa heller inte att åka tunnelbana, en av Europas vackraste. Och kasta alltid en blick på opålitliga Vesuvius som lurar i bakgrunden.

  Neapels gränder

  Vandra genom Neapels gränder för den ultimata italienska upplevelsen. Foto: GettyImages

  3. Trieste

  Europas kaffemecka ligger i Italiens nordöstra hörn i regionen Friuli Venezia Giulia, inklämd mellan Italien, Slovenien och Kroatien. Här finns kaffetillverkaren Illy, som till och med startat ett kaffeuniversitet. Staden har en mängd historiska kaféer som visar hur viktigt kaffet varit genom historien. 

  Triestes kaféer är precis lika vackra som de i Wien eller Venedig. Här dricker man dubbelt så mycket kaffe som i resten av Italien. 

  Här möter Medelhavskultur Centraleuropa – folkslag och religioner har alltid blandats här. Att det finns mycket att se är det ingen tvekan om. Vandra genom staden och beundra palatsen och kaféerna. Se den romerska teatern mitt i staden och de romerska lämningarna uppe på kullen Colle di San Giusto, där du även hittar Triestes symbol, det medeltida slottet Castello di San Giusto. Det är förförande vackert att stå på Piazza Unitá dell'Italia i centrala Trieste och titta ut över havet medan himlen går från blått till alla tänkbara skiftningar i rosa. I bukten nedanför hålls varje år La Barcolana, världens största regatta.

  Kaffe i Trieste

  Njut av en riktigt god kopp kaffe i Trieste. Foto: GettyImages

  Ruiner från romarriket i Trieste

  Ruiner från romarriket i Trieste. Foto: GettyImages

  4. Lecce

  Som en vit oas möter Lecce sina besökare. Stadens hus, byggda i ljus sandsten, skiftar färg under dagen och glimmar som guld när solen går ner. Att komma hit till regionen Apulien längst ner på den italienska klacken känns som att vara med i en italiensk film från 50-talet. Barn som leker på torgen. Äldre, välklädda herrar som viskar hemligheter på parkbänkarna. Eleganta damer som går i högklackat trots att gatstenarna gör det näst­intill omöjligt.

  I Lecce måste man lyfta blicken och beundra de minst sagt dekorerade byggnaderna. På 1700-talet tävlade de adliga familjerna om uppmärksamheten genom att smycka fasader, kyrkor och balkonger med snirkliga barockstatyer och symboler. De sparade inte på krutet. Njut av vackra torg, mysiga restauranger och grekiska lämningar, som den välbevarade teatern mitt i centrum.

  Lecces vackra husfasader

  Se upp för Lecces vackra husfasader! Foto: GettyImages

  Den gamla teatern i Lecce

  Teatern i centrala Lecce. Foto: GettyImages

  5. Verona

  Mindre än Rom, renare än Florens och inte lika turistig som Venedig. Det gör Verona till den perfekta platsen för en romantisk weekend. Att Shakespeare valde att låta Romeo och Julias kärlekshistoria utspela sig i Verona är inte svårt att förstå. Det är lätt att dras med i den romantiska dansen bland renässanspalats, medeltida torg och antika ruiner. Här finns mycket att upptäcka, och det mesta är på gångavstånd.

  En av de första byggnader man ser när man kommer in i stadens centrum är den ståtliga arenan. Det är bara Colosseum i Rom och amfiteatern i Capua som är större. Mellan juni och september är den Italiens operacentrum. Går man vidare mot centrum, förbi alla lyxiga affärer, kommer man till det som en gång i tiden var det romerska torget, forum romanum. Numera heter torget Piazza Erbe och här dricker lokalbefolkningen Spritz mest hela dagen.

  Vy över Verona i Italien

  Romantiska Verona – här kan man njuta i fulla drag. Foto: GettyImages

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!