Annons
Annons
Fanny Ernestrand

Fanny Ernestrand

Burma

Världens läskigaste broar

Hisnande höjder, skakiga gångbroar och ett obehagligt pirr i magen. Vi har valt sex skräckfyllda broar med äkta Indiana Jones-känsla.

Text: Fanny Ernestrand • 2010-10-14 Uppdaterad 2010-10-14

1. Capilano, Kanada 

Sedan 1889 har gångbron skrämt höjdrädda vandrare med sin höga höjd över den vackra Capilano-floden. Det är lätt att luras av brons fagra omgivning med ståtliga cederträd och sluttande höjder, men väl ute på bron är ingen kaxig. Räcker bron inte som adrenalinhöjare så kommer man från och med i vår även kunna klättra längs avhuggna gångvägar på en klippa i närheten.
Var: Norra Vancouver, Kanada.
Mått: 70 meter hög, 137 meter lång.

2. Trift, Schweiz

En av Alpernas längsta och högsta gångbroar. Bron byggdes 2004 för att göra det möjligt för vandrare att nå alpstugor som gjorts onåbara av en smältande glaciär. Under 2009 förbättrades bron och är nu lite mer stabil – handräckena är högre och hängena fastare. Ändå svingar bron orogivande i vinden. Adrenalinet pumpar och du vill bara över till den fasta marken.
Var: Trift-glaciären i närheten av Gadmen, Schweiz.
Mått: 100 meter hög, 170 meter lång.

3. Hussaini, Pakistan

Stora gap mellan brons smala plankor och hänglinor som inte är det minsta förtroendeingivande. Bron gungar över den snabbt forsande Hunza-floden vars vattennivå i maj täckte bron under en kort period. Det är inte för inte som den klassas som en av världens otäckaste gångbroar och har blivit en populär äventyrsaktivitet. Dessutom hänger rester av den förra bron kvar vid sidan om och påminner om vad det är vi egentligen går på…
Var: Byn Hussaini i norra Pakistan.
Höjd: Olika beroende på vattennivån, men inte särskilt hög.

Puente de Ojuela, Mexiko

Bron leder till en spökstad, men är lika ruggig själv med rostiga hänglinor och knarrande träplankor. Tack och lov är den uppbyggd av två stabila järntorn som ger ett sken av stabilitet, ändå vill man inget annat än att komma över. Tänk då hur det var när bron byggdes på 1800-talet och tornen var gjorda av trä.
Var: Vid före detta gruvsamhället och numera spökstaden Ojuela i norra Mexiko.
Mått: 110 meter hög, 318 meter lång.

5. Aiguille du Midi Bridge, Frankrike

Titta inte ner – det kryper i bena och järnplattan du står på känns inte det minsta stabil. Titta däremot runtomkring dig – utsikten över de vitklädda franska Alperna är bedårande. Bron är kort och används framförallt som passage för vågade off pist-åkare innan de kastar sig ner i det vita pudret. Vi fega åker upp med kabinbanan, och hem samma väg.
Var: Toppen av Aguille du Midi i Chamonix, Frankrike.
Höjd: 3 842 meter över havet.

6. U Pain, Burma

Bron saknar handräcken vilket kräver extra koncentration när man passerar. Ännu värre är det under torrsäsong när det inte finns en sjö att trilla i. Trots det passerar många dagligen den långa bron som byggdes för över 200 år sedan och hålls upp av drygt 1 000 trästockar i varierande kvalitet.
Var: Mandalay, över Taungthaman sjön, Burma.
Mått: 5 meter hög, 1 200 meter lång.


Text: Fanny Ernestrand • 2010-10-14
BurmaFrankrikeKanadaMexikoPakistanListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top