LÄS MER: Michelinkocken Joel Åhlin och matfotografen Lennart Weibull berättar om resan till Filippinerna

Adobong Baboy

Fläskgryta med soja & vinäger

4 portioner

  • 1 kg färsk fläsksida (ej rimmad) utan svål, i 4 x 4 cm stora kuber
  • 3 dl vatten
  • 2 msk matolja

Marinad

  • 2 dl mörk soja, gärna filippinsk
  • 2 dl kokosvinäger alt vitvinsvinäger
  • 1 hel vitlök, finhackad
  • 6 lagerblad
  • 1 msk hel svartpeppar
  • 1 msk muscovadosocker

Gör så här

Marinad: blanda soja, vinäger, vitlök, lagerblad, peppar och socker i en skål. Lägg i fläskbitarna och marinera, helst 1 dygn i kylen, men det funkar också att endast marinera köttet 30 minuter.

Hetta upp oljan i en rymlig gryta på medelvärme. Ta upp fläskbitarna ur marinaden (spara marinaden) och bryn dem runtom i olja tills de fått fin färg. Tillsätt den sparade marinaden och vatten, koka upp. Sänk värmen och låt sjuda under lock 40–50 minuter tills fläsket är mört. 

Fortsätt koka utan lock cirka 20 minuter, rör om försiktigt då och då, och tillsätt mer vatten om såsen blir för koncentrerad eller salt. Ta av från värmen och låt stå några minuter. Servera fläsket och såsen med nykokt jasminris.

Inihaw Na Baboy

Grillat fläsk på spett

4 portioner

  • grillspett (glöm inte blötlägga om du använder grillspett av trä)
  • 600 g fläskkarré i bitar

Marinad

  • 1 ½ dl mörk soja, gärna filippinsk
  • 6 kalamansi eller ½ citron, pressad juice
  • ½ msk nymald svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 4 vitlöksklyftor, krossade
  • 3 msk bananketchup alt vanlig ketchup
  • 1 msk matolja
  • 1 msk farinsocker
  • Sawsawan (Filippinsk vinägerdipp gjord på ljus vinäger, mörk soja, chili, vitlök, svartpeppar och schalottenlök.)

Gör så här 

Blanda alla ingredienser till marinaden i en bunke. Blanda köttet med marinaden, gärna i en plastpåse. Marinera minst 4 timmar eller över natten i kylen.

Lyft köttet ur marinaden och trä köttbitarna på spett. Spara den överblivna marinaden.

Tänd grillen och invänta perfekt glöd. Grilla spetten och pensla köttet med marinaden då och då. Servera de nygrillade spetten med nykokt jasminris och sawsawan.

Pan de Coco

Pan de coco är mjuka och fluffiga bullar fyllda med söt kokosfyllning, en favorit i de filippinska bagerierna. Perfekta till eftermiddagskaffet eller som ett snack.

12 bullar

  • 500 g vetemjöl
  • 7 g torrjäst
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 2 ½ dl standardmjölk, uppvärmd till 40 grader
  • 50 g smör, smält
  • 1 ägg

Fyllning

  • 2 ½ dl riven kokos
  • 1 dl farinsocker alt muscovadosocker
  • 1 dl kokosmjölk
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 nypa salt

Pensling

  • 1 ägg
  • 1 msk standardmjölk

Deg

Blanda mjöl, torrjäst, socker och salt i en stor bunke. Tillsätt mjölk, smör och ägg. Knåda degen tills den är mjuk och elastisk, vilket tar ungefär tio minuter för hand eller lite kortare med en degblandare. Täck bunken med en kökshandduk och låt degen jäsa ungefär 1 timme tills den dubblat i storlek.

Fyllning

Blanda kokos, socker, kokosmjölk, vaniljsocker och salt i en kastrull. Värm blandningen försiktigt under omrörning tills allt tjocknar till en kladdig smet. Ställ åt sidan och låt svalna. 

Dela degen i 12 jämnstora bitar när den jäst klart. Platta ut en biti taget till en liten cirkel. Lägg i handflatan. Klicka kokosfyllningen i mitten och nyp ihop kanterna så du får en slät boll, ungefär som ett knyte. Lägg bullarna med skarven neråt på en plåt med bakplåtspapper.

Låt dem jäsa ytterligare 30–45 minuter.

Sätt ugnen på 180 grader varmluft. Pensla bollarna med uppvispat ägg och mjölk. Baka 15–18 minuter, de ska bli gyllenbruna, blanka, fluffiga och dofta gott. Servera ljumna till en kopp kaffe eller tsokolate (filippinsk varm choklad).

Recepten kommer från boken ”Halo-Halo” skriven av Michelinkocken Joel Åhlin och matfotografen Lennart Weibull. Boken finns i butik från och med 22 augusti.