
Frida Bäcke och Bedros Kabranian hjälper dig baka semlor med smak av världen. Foto: Karin Wimark.
5 läckra semlor som för tankarna ut i världen
Klassisk, hetvägg eller mini? Eller vad sägs om semlor med apelsin och dadlar, ångade med körsbär och grönt te eller friterade med jordnötssmör! Vi tog hjälp av den erfarna duon Frida Bäcke och Bedros Kabranian – tidigare medlemmar i svenska kocklandslaget och svenska bagarlandslaget – som tagit fram 5 varianter på semlor som väcker reslust!
Samtidigt som vi njuter av klassiska semlor i ett vintrigt februari längtar vi mer än någonsin ut i världen. Här är 5 semlor som får dig att förflyttas till Brooklyns pulserande gator, Italiens charmiga byar och Libanons myllrande marknader.
För ännu mer bakinspiration och spännande samarbeten framöver, följ duon på deras instagramkonton – Bedros Kabranian och Frida Bäcke.
1. Frankrike
Eclaire-semla med kastanj och chantilly

Vår franska semla är en tolkning på det franska bakverk är Eclaire – den fluffiga och frasiga degen fylld med chantilly – sötad grädde! Här formar vi vetedegen och fyller med franska smaker. En variant är att göra klassiska pâte à choux!
Det här behöver du:
- Sötad kastanjepuré
- Florsocker
- Vaniljsocker
Grunddeg: Gör en grunddeg utifrån receptet längst ned i artikeln. Rulla ovala, korvbrödsliknande bullar, placera på den bakplåtspappersklädda plåten och jäs i 1–2 h i rumstemperatur under plastfolie och kökshandduk till ca dubbel storlek. Grädda i ca 200 grader i 8–10 minuter eller tills de fått en gyllenbrun färg.
Fyllning: Smaksätt grundfyllningen med sötad kastanjepuré (finns på Mathem och andra välsorterade matbutiker) efter eget tycke och smak.
Grädde: Smaksätt ovispad grädde med florsocker och vaniljsocker efter eget tycke och smak beroende på hur söt du vill ha den. I Frankrike kallas detta för Chantilly. Vispa till fluffig konsistens.
Montera: Skär av ett lock på den ovala bullen och spritsa fyllningen och sedan grädde. Toppa med lock och pudra florsocker över.
Bagarens tips: Att låta bullarna jäsa under plast är för att de ska behålla sin fukt eftersom de annars kan torka ut. Duken ger värme. Därför är kombinationen den allra bästa. Spraya också bullarna med lite vatten innan ni täcker dem.

2. Italien
Italiensk hetvägg med amaretto

Vi monterar semlan i ett glas och adderar amaretto och får en skön blandning av en italiensk och svensk klassiker! Plötsligt har du en vuxensemla som passar utmärkt som dessert.
Det här behöver du:
- Amaretto
- Kylt espressokaffe
- Mascarpone
- Kakao
- Martiniglas eller andra glas att servera i
Grunddeg: Gör en grunddeg utifrån receptet längst ned i artikeln. Låt bullarna jäsa ytterligare i 1–2 h i rumstemperatur under plastfolie och kökshandduk till ca dubbel storlek. När degen har jäst färdigt gräddar i ca 200 grader i 8–10 minuter eller tills de fått en gyllenbrun färg.
Fyllning: Smaksätt grundfyllningen med amaretto och kakao efter eget tycke och smak.
Grädde: Blanda två delar lättvispad grädde och en del mascarpone till krämig konsistens.
Montera: Skär varje bulle i tre bottnar som du sedan varvar med mascarponegrädde, mandel/amaretto-fyllning och pudrad kakao i önskat antal lager i ett glas. Toppa med en skvätt espresso och servera genast!
Bagarens tips: Testa med varm espresso istället för kall.
3. Asien
Bao-semla med grönt te, körsbär och sesam

Alla pratar om Bao – de fluffiga, ångade bröden som fylls med fläsk och majonnäs eller andra asiatiska läckerheter. Till dess att vi kan resa till Asien får vi ta Asien till Sverige. Här är bao-semlorna fyllda med körsbär, grönt te och svart sesam.
Det här behöver du:
- Ångkorg
- Svarta sesamfrön
- Inlagda körsbär
- Machapulver
- Smör att pensla med
Grunddeg: Gör en grunddeg utifrån receptet längst ned i artikeln. Nu är det dags att göra dina egna bao. Kavla ut bullen till en oval platta, pensla halva med smör och placera ett tillskuret bakplåtspapper ovanpå smöret. Vik över ena halvan och låt jäsa med papperet kvar emellan i ca 1–2 h i rumstemperatur på en bit bakplåtspapper så de går att flytta runt och lägga i korgen när det är dags. Koka upp vatten i en kastrull och placera ångkorgen ovanför kastrullen. Placera dina bao på bakplåtspapper och ånga ca 10 minuter i ångkorgen. Låt svalna i korg. Plasta om de ska stå länge.
Alternativt: Har du ingen ångkorg kan du baka dina bao enligt ovan men grädda i vanlig ugn till gyllenbrun färg. Obs viktigt att låta bakplåtspapperet som delar bullen vara kvar i ugnen.
Fyllning: Blanda den klassiska fyllningen med svarta, rostade sesamfrön.
Grädde: Blanda ner machapulver i grädden och vispa!
Montera: Spritsa mandelmassafyllningen i bullen, addera ett lager med inlagda körsbär och spritsa på grädde. Dekorera med svart sesam.
Bagarens tips: Färga degen med matcha eller aktivt kol för att få andra, roliga färger på bao’en.
4. USA
Friterad semla med jordnötssmör & choklad

En semla med extra allt som får tankarna att rusa till den amerikanska dessertvärlden får du i detta recept. Dessutom är det busenkelt att fritera semmeldegen istället för att grädda i ugn!
Det här behöver du utöver grundreceptet:
- Rapsolja
- 1 tsk kakao
- 1 dl florsocker
- Jordnötssmör
- 100 gr mörk choklad
- 100 gr mjölk
- Minimarshmallows, jordnötter och flingsalt (dekoration)
Grunddeg: Gör en grunddeg utifrån receptet längst ned i artikeln. Platta till den runda degbullen och stansa ut ett hål för att forma till munk. Låt bullarna jäsa ytterligare i 1–2 h i rumstemperatur under plastfolie och kökshandduk till ca dubbel storlek. Fritera i rapsolja i 180 grader (mät med godistermometer) i ca 2 min på varje sida eller till önskad färg. Låt rinna av på hushållspapper och svalna. Dela varje munk och doppa toppen i glasyr. Dekorera toppen med hackade jordnötter, minimarshmallows och flingsalt innan glasyren stelnar.
Glasyr: Blanda 1 tsk kakao, 1 dl florsocker, 1 msk vatten till en glasyr.
Fyllning: Addera jordnötssmör och kakao i grundfyllningen efter eget tycke och smak.
Grädde: Koka upp 100 gr mjölk och häll över 100 gr mörk choklad. Tillsätt 150 gr ovispad grädde. Rör om. Låt stå i kylskåpet i 2 h eller över natten. Vispa sedan upp till önskad konsistens.
Montera: Spritsa fyllningen på bottendelen av munken och därpå chokladgrädden. Lägg på locket och dekorera om du inte redan har gjort det, med marshmallows, jordnötter och flingsalt.
Bagarens tips: Stansa/gör hål i bullen och placera på bakplåtspapper pudrat med mjöl så blir det lättare att lyfta av när det är dags att fritera.

5. Libanon
Semla med apelsinblom, pistage och dadlar

Res till Mellanöstern med denna kryddigare semla med klassiska smaker som kardemumma, apelsin, pistage och dadlar.
Det här behöver du:
- 10 dadlar
- 1 nypa kardemumma
- Saft från ½ färskpressad apelsin
- Hackade pistagenötter & apelsinzest (dekoration)
Grunddeg: Gör en grunddeg utifrån receptet längst ned i artikeln. Låt bullarna jäsa ytterligare i 1–2 h i rumstemperatur under plastfolie och kökshandduk till ca dubbel storlek. Grädda i ca 200 grader i 8–10 minuter eller tills de fått en gyllenbrun färg.
Fyllning: Tillsätt dadlar, kardemumma och apelsinsaft i grundfyllningen.
Grädde: Skvätt i apelsinblomvatten i ovispad grädde efter egen smak och tycke. Smaka av och vispa den sedan fluffig.
Montera: Spritsa mandelmassafyllningen i bullen, spritsa grädden och dekorera med hackade pistagenötter och apelsinzest.
Bagarens tips: Testa att ta i lite rosblad och rosvatten i grädden istället för apelsinblomvatten.

Grunddeg vetebulle
30 små eller 15 stora
Alla recept har samma grunddeg och grundfyllning. Dessa smaksätts och gräddas sedan på olika vis – se ingredienser och tillvägagångssätt under respektive semla!
Grunddeg vetebulle – det här behöver du:
- Vatten 250gr (2,5 dl)
- Jäst 25 gr
- Vetemjöl 600 gr (10dl)
- Socker 100 gr (1 dl + 1 msk)
- Salt 5 gr (1 tsk)
- 1 ägg
- Smör 100 gr
- 7gr (2 tsk) Kardemumma eller 7 gr <(1/2 msk) vaniljsocker eller 7 gr svarta sesamfrön (1 msk)
Grundfyllning:
- 250 g mandelmassa
- 20 gr rostad mandel/mandelsplit (2msk)
- 40 gr vatten (ca ½ dl)
- 1 tsk vaniljsocker
Grädde:
- Vispgrädde
Gör såhär:
Se till att alla ingredienser är rumstempererade när du sätter igång baket. Blanda alla ingredienser utom smör i en bakmaskin. Kör degen på låg hastighet i ca 5 min. Klicka i smöret och kör ytterligare 5–6 minuter (degen ska ha släppt från bunken och bunken ska se ren ut). Testa om degen är färdig genom att kolla glutentrådar – dvs du drar i degen och ser om den är elastisk. Känns den stum och kort? Kör någon minut till. Låt vila i 10 min övertäckt med duk. Runddriv degen/rulla till bollar och placera på bakplåtspappersklädd plåt. Låt dem vila i ytterligare 10–20 minuter. Nu har du grunden! Gå till respektive semla, land och recept för gräddning, smaksättningar och tillvägagångssätt.
Sveriges 12 bästa hantverksbagerier
6 goda karibiska romdrinkar du kan göra hemma
Här hittar du Sveriges bästa hantverkarglass
Text: Karin Wimark • 2021-02-13
Restips • Listor • Mat och dryck