Foto: Kajsa Haidl

Foto: Kajsa Haidl

Indien

Bollywood – bli skådis på semestern

Besöker man Mumbai är det närmast omöjligt att missa Bollywood. Världens största filmindustri har sitt fäste här och kulturen genomsyrar staden, från musikslingor på radio och mobiler till filmkändisar på klubbarna.

Text: Kajsa Haidl • 2012-03-08 Uppdaterad 2021-06-23

Det som för somliga invånare är outhärdligt är för västerlänningar kitsch. Guideböcker ger råd om en möjlig inblick i filmcirkusen, som utländsk turist kan man ibland bli headhuntad som filmstatist. I samma stycke varnas det om oseriösa agenturer, långa väntetider i brännande solsken och löften om betalning som inte infrias.
Ändå rycker det i kändisnerven när jag efter två dagars rännande i stadsdelen Colaba själv spottas av Imran från rollbesättningsföretaget Casting Planet. Skeptiskt ber jag om visitkortet, medan han försöker övertyga med reseersättning, fri lunch och styling på plats.
–Varför skulle jag ljuga? Jag smutsar bara ner mitt rykte, säger han lugnt.
– Varför är ni så intresserade av whities? frågar jag.
– Vad ska jag säga – er hudton säljer!
Jag blir övertygad av entusiastiska vänner på nätet, som berättar att de drömt om samma sak. Dagen därpå drar jag mig upp från sängen klockan sju och beger mig till mötesplatsen. Där står redan tjugotalet vitingar och väntar.
Vi delas upp i mindre grupper, fördelas på bussar. Ett stort gäng ombeds komma tillbaka på eftermiddagen. Jag och mitt fem man stora sällskap har mer tur. Vi skickas till Film City, stans största filmstudio ute i vildmarken i norra Mumbai. Knappt hinner vi in på området med rikshan förrän vi blir inkastade i en reklamfilmsscen för mobiltelefoner. Men ombytet då, sminket? Jag gnäller ikapp med Eva-Karin Sandin, svenskan som hamnat i samma grupp som jag.
Filmen är en relativt liten produktion, två inspelnings­dagar blir i slutändan en minuts film som kommer att visas i tv-kanaler över hela landet. Eva-Karin berättar om sin filmupplevelse under förra Indienresan. Då fick hon och killen spela ett hånglande par på disko i en spelfilm, tillräckligt stor för att faktiskt visas på biografer i Stockholm. Annars når sällan Bollywood den svenska filmpubliken (trots sina drygt 400 filmtitlar per år).
Nu har paret köpt filmen på dvd.
– Syns ni?
– Nja, skrattar Eva-Karin. Vi lägger märke till oss, åtminstone!

Bollywood - bli skådis på semestern

Vår reklamfilm utspelar sig i Goa, vilket faktiskt motiverar val av utländska statister. Dagen rullar på med snabba byten. Första scenen; en marknadsplats, andra scenen; ett kafé. Rekvisitörer arrangerar omsorgsfullt tekopparna rätt på vårt bord, när Shome Makhita, regissörens andreassistent, avbryter dem.
– Det där kommer faktiskt inte att synas, säger han och skrattar.
Han har rätt. Filmkameran är tjugo meter bort, med fokus på stjärnorna i förgrunden. Vi är verkligen statister, konstaterar jag uppgivet.
Det gör inte så mycket. Istället småpratar jag med filmteamet och njuter av lunchen på lyxiga porslinstallrikar. I pauserna blir vi omhändertagna av “Production Boys” (från produktionsbolaget med det smått ironiska namnet Brown Skin) som bjuder på kokosnötter och kakor.
Regissören Bardroy Barretto berättar om en del statisters höga förväntningar:
– Det är klart att det ibland kan bli väntetider – det är en filminspelning. De statister som väntar sig få spela huvudrollen, blir såklart besvikna. Men det är en möjlighet att få se bakom kulisserna på en produktion.
På eftermiddagen blir jag plötsligt ombedd att byta om. Det är omtagning av förmiddagens kaféscen. Är det äntligen dags för mina 15 minutes of fame? Iiih! Jag följer med till klädlogen, får en urringad klänning och blir sedan placerad närmast kameran – med ryggen mot. Nu blir åtmin-stone min nacke kändis.
När produktionsteamet packar ihop för dagen får vi en rundvisning på Whistling Woods, filmskolan inne på området. Bollywood, vilken gigantisk maskin av drömmar och viljor. Och minimala chanser att lyckas.
Pooja Pillai, en av de indiska statisterna, berättar att många drömmer om att bli upptäckta via små statistroller, även om få skulle erkänna det. Själv pluggar hon media-kunskap och vill hellre jobba bakom kameran i framtiden.
– Många skriver upp sig på listor, går på auditions eller försöker få kontakter på produktionsbolagen.
För turister är det enklare, och det upprör somliga av förståeliga skäl. I senaste utgåvan av Lonely Planet kan man läsa om väldiga protester från unga skådespelare som tröttnat på att förlora jobben till västerlänningar, som har friare arbetsregler och kräver mindre i betalning.
Pengarna vi får i slutet av dagen, 500 rupier (motsvarande 70 kronor), är mest en extra bonus som betalar hotellrummet en natt till.

Bollywood - bli skådis på semestern
Indierna ser helst inhemska filmer. Filmer från Hollywood visas också, men är inte lika poppis.

Bli stjärna för en dag

Känner du, trots detta, att du fortfarande vill försöka? Imran Giles på Casting Planet hälsar att det säkraste tipset är att hänga i turisttäta stadsdelen Colaba. Områdena kring billiga hotell – Red Shield, Indian Guest House, Volga – och kaféerna Leopold och Barista Ù�r tillhåll för backpackers. Där är det enklast att bli headhuntad.


Text: Kajsa Haidl • 2012-03-08
IndienRestipsMumbai (Bombay)

Scroll to Top