Illustration: Thomas Molén. Foto: Per J Andersson och Thinkstock.

Illustration: Thomas Molén. Foto: Per J Andersson och Thinkstock.

Restips

Underbara indiska rundresor – hitta rutten som passar dig!

Många tror att det är svårt att resa i Indien. De har fel, fel, fel. Men att ta sig runt hela landet på en enda resa är mastigt. Bättre att ta Indien bit för bit. Här är Vagabonds Indienexpert Per J Anderssons fem favoritrutter.

Text: Per J Andersson • 2016-01-08

1. Ökentåget till Rajasthan

New Delhi–Pushkar–Jodhpur–Udaipur–Jaisalmer–New Delhi

Underbara indiska rundresor – hitta rutten som passar dig!

Vagga sakta fram på en kamel i öknen och besök sagolika ökenfort som känns hämtade ur Tusen och en natt. 

Att New Delhi har dåligt rykte beror nog på att så många resenärer har siktet inställt på att snabbt resa vidare. Men New Delhi har charm. Snurra runt i koloniala Connaught Place, designat av brittiska arkitekten Lutyens. Ta tunnelbanan till Old Delhi och vandra i de muslimska basarkvarteren. Ta taxi till den gamla kungliga vatten­reservoaren Hauz Khas, idag en stad i staden med gränder med etnochica hantverks- och klädaffärer, kaféer och restauranger. Och ät världens bästa tandoori på Karims (karimhoteldelhi.com) bredvid stora moskén, Jama Masjid, och Moti Mahal i Darya Ganj.

Underbara indiska rundresor – hitta rutten som passar dig!
Som i en dröm. Framme i ökenstaden Jaisalmer.

Ta morgontåget Shatabdi Express till Ajmer (6,5 tim) och därifrån buss eller taxi till Pushkar (20 min), en magisk ökenstad vid en sjö som enligt legenden skapades när guden Brahma dödade en demon med en lotusblomma och ett av kronbladen föll ner på jorden och förvandlades till vatten. Här besöker du ett av de få hindutempel i världen som är tillägnat Brahma, som här kallas Chaumurti.

Kom i november då stan fylls av hinduiska pilgrimer, som tar rituella bad i sjön, och tusentals ökenbönder, som köper och säljer kameler på Pushkar Camel Fair (arrangeras 18–25 nov i år och 8–15 nov 2016). Under festivalen kan du bo i lyxigt tält med säng och elektricitet, boka på exempelvis rajasthanroyaldesertcamp.com.

Underbara indiska rundresor – hitta rutten som passar dig!
På ökenfestivalen koras Mr Desert.

Ta bussen tillbaka till Ajmer och därifrån eftermiddags­tåget Corbet Park Link till Jodhpur (4 tim). I Jodhpur med sina blåmålade hus – traditionellt bebodda av braminer – glider du runt i gamla stans gränder och basarens dunkla prång, drar in doften från kryddhandlarnas bodar, klappar vita kor med blå- och rödmålade horn och handlar tunga silverarmband och tyger med blocktryck. Från fortet på en kulle mitt i stan har du milsvid utsikt över öknen och det sagolika maharajapalatset Umaid Bhavan. 

Underbara indiska rundresor – hitta rutten som passar dig!
Underskattade. Old och New Delhi.

Ta nattåget till Jaisalmer (5,5 tim), staden som är allt på en gång: sagan, drömmen och turistklichén. Som om man plockat miljöer och stämningar ur Tusen och en natt, karaktärer ur eposet Mahabharata och låtit Indiska turistbyrån regissera. En medeltida stad omgiven av murar och i fyra nyanser av sandbrunt, toppat med ett ståtligt fort. Att åka på kamelsafari några dagar (boka i receptionen på ditt hotell) och sova under stjärnorna i sanddynerna är ett måste. Ökenromantik på hög nivå.

Jaisalmer Delhi Express tillbaka till Indiens huvudstad avgår varje kväll. Beställ middag ombord från Indian Railways ambulerande kantinpersonal, somna i din kupé till skenornas dunkande medan stäpplöparna och vildkamelerna leker tafatt med tåget i den månbelysta ökennatten. Nästa förmiddag kliver du av i New Delhi utvilad och rik på nya ökenerfarenheter.

8 annorlunda sätt att resa runt jorden

2. Tempel i Tamil Nadu

Chennai–Mamallapuram–Puducherry–Tiruchirapalli–Maduari–Kanyakumari–Thiruvananthapuram

Underbara indiska rundresor – hitta rutten som passar dig!

Brusande hav, myllrande basarer och magiska tempel. Spännande hinduisk kult, en new age-by och en före detta fransk koloni.

Sydindiens största stad har du nog hört talas om som Madras, men numera heter den Chennai. Stan har flera olika kärnor och är svår att få kläm på. Många hänger i de gamla basar- och backpackerkvarteren runt Kuppu Muthu Street. Men besök också koloniala Georgetown, ett av britternas första fästen i Indien, och Government Museum på Pantheon Road, med fynd från utgrävningar av Pandya, Pallava, Chola och Chera – Sydindiens mäktiga historiska kungariken (här finns också en gammal kanon från Danmarks indiska koloni i Tranquebar). Marina Beach badar du helst inte från, men strosar på i skymningen med andra Chennaibor och läsk- och jordnötsförsäljare.

Underbara indiska rundresor – hitta rutten som passar dig!
Sydindiskt tempeltorn. En värld full av gudar.

Ta East Coast Express-bussen från Mofussil Bus Stand till Mamallapuram (2 tim), en liten stad som förutom sitt berömda kusttempel bjuder på sandiga gator, massor av aktiva stenhuggarverkstäder, en ljus fin sandstrand och ett område där skulpturer, tempel och grottor är uthuggna direkt ur berget. 

Fortsätt med buss till den före detta franska kolonin­ Puducherry (1,5 tim). Ett Frankrike i miniatyr med franska gatunamn, poliser med röda de Gaulle-hattar, franska kaféer med croissanter och café crème, franska gourmetrestauranger, statyer av franska kolonialisten Dupleix, och så Asterix och Obelix klottrade på en husvägg. Tempot är lågt. Atmosfären loj. Smågatorna kantas av alléer. Synda med ett glas rött och en blodig biff innan du återgår till pure vegetarian. Besök new agestaden Aeroville, en mil från Puducherrys centrum, som 1968 skapades av en fransyska som titulerade sig The Mother.

Underbara indiska rundresor – hitta rutten som passar dig!
Promenad i solnedgång. Marina Beach i Chennai.

Ta bussen till staden med det tungvrickande namnet Tiruchirapalli (5 tim), som för enkelhetens skull förkortas Trichy, som har underbara gränder och enastående tempel. Rock Fort-templet är beläget på en klippa, som hämtat ur en Bamsetidning, med sina elefanter och sin milsvida utsikt. Och på en ö i Kollidamfloden ligger Indiens allra största tempelkomplex, det makalösa Srirangam som är minst 1 500 år gammalt, en religiös värld full av olikfärgade gudar och demoner. Extremt häftigt är också Samayapuramtemplet, 2 mil norr om stan, som är tillägnat den röda gudinnan Mariamman, en av flera gestalter som representerar Shakti, den kvinnliga kraften. Söndagar, tisdagar och fredagar kommer tusentals pilgrimer för att utföra puja (tillbedjan) till guwdens ära.

Från en tempelstad till en annan. Ta gryningståget, Tirunelveli Express, till Madurai (2,5 tim). Här finns Indiens näst största tempelkomplex, som är tillägnat gudinnan Minakshi (en uppenbarelse av Parvati). Ett helt kvarter fyllt av tempeltorn, elefanter, brinnande kamfer, cinnoberrött färgpulver, pilgrimer, mörka gångar, andlighet och mystik. Här får du stoff för många minnesvärda och tänkvärda upplevelser. På kvällen ser du på ljus- och ljudshowen i det gamla Tirumalai Nayak-palatset. Mäktigt!

Underbara indiska rundresor – hitta rutten som passar dig!
I Sri Meenakshi-templet i Madurai vandrar du i De tusen pelarnas hall.

En timme efter midnatt lägger du dig och sover i en liggvagnskupé på Kanyakumari Express som på 5 timmar tar dig till gryningen vid Indiens sydspets, Kanyakumari, eller Cape Comorin, är på grund av sitt läge på kontinentens sydspets är ett ikoniskt turistmål bland indier. Här finns tempel tillägnat gudinnan Devi Kanya Kumari, en syster till Krishna. Därför många vallfärdande pilgrimer.

Ett morgontåg – Cape Mumbai Express – eller ett förmiddagståg – Bangalore Express – tar dig till Tiruvananthapuram, som också kallas Trivandrum (2 tim), porten till Kerala. Framför dig har du underbara upplevelser av solgula stränder, kokospalmsdungar och stilla färder i husbåt på The Backwater (se reportaget Kerala – 100 nyanser av grönt.)

Boka tåg

Cleartrip.com är en lättnavigerad sajt för att kolla tider och priser på indiska tåg. För onlinebokningar av tåg-biljetter på Indian Railways bokningssajt IRTC (irctc.co.in) krävs dock registrering med indiskt mobiltelefonnummer. Har du inte det, mejla care@irctc.co.in och bifoga pass- och visumkopia och information om att du vill registrera dig för att köpa tågbiljetter online. Du kan förstås också köpa biljetten i luckan på vilken indisk järnvägsstation som helst eller kontakta resebyrån Indcen, indcen.se, här hemma i Sverige, som bokar åt dig. 

9 indiska tågresor du måste göra innan du dör

3. Djur och natur vid Brahmaputra

Guwahati–Kaziranga–Majuli–Pazighat–Tezu–Dibrugarh–Guwahati

 

Underbara indiska rundresor – hitta rutten som passar dig!

Snöiga berg och gröna dalar, täta djungler, tibetoburmanska språk och folkgrupper med rötter i Sydostasien.

Flyg från New Delhi eller Kolkata (Calcutta) till delstaten Assams största stad och Indiens tehuvudstad, Guwahati. Stan som ligger på Brahmaputraflodens strand har gamla anor. Utgrävningar från 400-talet berättar om den antika staden Pragjyotishpura, mytologiserad tack vare Mahabharata. Besök stans många gamla hindutempel, exempelvis Umananda som ligger på en ö i floden 15 minuters båtresa från Kashari Ghat.

Underbara indiska rundresor – hitta rutten som passar dig!
De flesta av jordens återstående enhornade pansarnoshörningar finns i Kaziranga.

Ta bussen eller hyr en taxi för den 20 mil långa resan (4–5 timmar) till världsarvsklassade Kaziranga nationalpark. Savannerna med högt elefantgräs och täta djungler på Brahmaputras södra strand är världens bästa plats för att skåda enhornad pansarnoshörning, som de senaste hundra åren tiofaldigats i antal. Här finns också vilda elefanter, tiger och leopard. Att rida ut i naturen på tama elefanter (enligt en del djurrättsaktivister förkastligt) är ett mer lågmält och mer stilla sätt att närma sig djuren än att åka jeep.

Härifrån till världens största flodö, Majuli, är det 15 mil (4–5 tim) med buss eller bil. Vackra risfält, lokala
folkgruppen mising och hinduiska munkar som mediterar vid öns 22 kloster. 

Underbara indiska rundresor – hitta rutten som passar dig!
Promenad på Majuli.

Fortsätt på landsvägen (5–6 tim) till Ziro i delstaten Arunachal Pradesh. Här väntar snötäckta Himalayatoppar, buddistiska kloster, orörda skogar (81 procent av delstaten består av urskog) och mer än 500 sorters orkidéer och 85 sorters däggdjur. Arunachal Pradesh är ett av världens minst utforskade områden med dess enastående biologiska mångfald och spännande mix av kulturer och folk. Här i Zirodalen ser du märkliga magiska pelare och upphöjda plattformar (där den ansiktstatuerade folkgruppen apatani har sina möten) mellan de frodiga ljusgröna risplantorna. 

Underbara indiska rundresor – hitta rutten som passar dig!
Om du översätter Brahmaputra till svenska blir det Guden Brahmas son.

Fortsätt, fortfarande på landsväg, till Pazighat (6 tim) som grundades av britterna 1911 och därmed är Arunachal Pradeshs äldsta stad. Har du tur prickar du in någon av stans många festivaler där du får ta del av ursprungsfolkets kultur. Störst är adifolkets Solungfestival i augusti. Ta flodkryssningsbåten till naturområdet The Daying Ering Sanctuary som ligger på öar med högt gräs i Siangfloden – har du tur får du syn på vilda buffelkor och elefanter.

Bil- eller bussresan vidare till Tezu (7 tim) via färjan över Brahmaputrafloden vid Dibrugarh. I Tezu är atmo™?sfären avslappnad och vyerna bedårande. Passa på att vandra i omgivningarna eller åk gummibåt i Lohitflodens­ forsar. Vill du besöka den indiska by som först ser solen gå upp varje morgon ska du bege dig Dong (5 tim med bil) som ligger i en naturskön dalgång i treriksröset Indien–Kina–Burma. Fina vandringsleder.

Underbara indiska rundresor – hitta rutten som passar dig!
I nordöstra Indien pratar många indier språk med rötter i Kina och Sydostasien.

Buss tillbaka till Dibrugarh (4 tim) där du antingen tar Rajdhani Express till Guwahat (10 tim) eller ända till New Delhi (37 tim). Snabbare är förstås att flyga till Guwahati (1 tim) – både Air India, Indigo och Jet Airways trafiker sträckan. 

Hyr bil

Du kan ersätta några av buss- och tågresorna i de rutter jag föreslår med en hyrd bil. Men du kör inte själv – det är överkurs i den kaotiska indiska trafiken – utan du hyr bil med chaufför. Gå in på en indisk resebyrå eller prata med receptionen på ditt indiska hotell för att sy ihop ett rundresepaket. Flera svenska resebyråer kan också boka bil med chaufför – och privat guide, om du vill – som hämtar dig på flygplatsen och kör dig runt. Indienresor, Indcen, Indien-specialisten, Orientresor och Lotus Travel är bra på att fixa sådana här individuella paket. 

Tio vanliga frågor om Indien

4. Vegetariska och jainistiska Indien

Mumbai–Palitana–Diu–Sasan Gir–Junagadh–Jamnagar–Bhuj–Mumbai

Underbara indiska rundresor – hitta rutten som passar dig!

Den här rundresan tar dig från Indiens mest kosmopolitiska stad till den vegetariska matens epicentrum, jainismens hjärta och en ö med portugisiska anor.

Du börjar i Indiens mest toleranta, mångkulturella och paradoxala stad: Mumbai. Slum och lyx. Skönhet och elände. Myllrande basarer och moderna affärsgallerior. Promenera på strandpromenaden Marine Drive och se reklamskyltarna i överklasstadsdelen Malabar glittra i skymningen. Gå på bio och se en Bollywoodfilm och sitt på Koyla’s hustak i hamnkvarteren, drick en saffranslassi och njut av utsikten. Men vandra också i basaren runt Crawford Market, upplev de historiska koloniala kvarteren i Fort och gå in i fiskarbefolkningens slum i Colaba för att förstå Mumbais hisnande kontraster.

Ta nattåget Bhavnagar Express (13 tim) eller flyg med Jet Airways till Bhavnagar i delstaten Gujarat (1 tim) och ta en buss eller bil med chaufför de 5 milen till den jainistiska pilgrimsstaden Palitana (1,5 tim). Jainism är äldre än buddismen, betonar icke-våld och vegetarisk mat och tron på existensen av transcendenta och heliga själar. Här kan du bo på något av stans alla dharamsalas, pilgrimshärbärgen, och strosa på den dammiga bygatan, besöka härbärget för gammal, sjuk och hemlös tamboskap och nästa morgon kliva upp före soluppgången och traska, som de andra pilgrimerna, upp till de 3 000 jaintemplen på Shatrunjaya, segerkullen. 

Underbara indiska rundresor – hitta rutten som passar dig!
Mumbaihjul. Tivoli på Juhu Beach.

Från Palitana tar du buss eller taxi de 12 milen via Rajula och Una till ön Diu (3–4 tim). Här drabbade flera europeiska makter samman i ett fältslag 1509 i kampen om den viktiga hamnen där man kunde kontrollera handeln mellan Arabien och Indien. Portugiserna vann och grundade en koloni som bestod ända till 1961. Det mÙ?rks. Ett gammal portugisiskt fort, arkitektur i sydeuropeisk stil, en katedral och många barer där vinet, ölen och spriten flödar. Det där sista är märkvärdigare än vad det låter – för på fastlandet på andra sidan bron ligger delstaten Gujarat och där råder totalförbud mot att sälja och konsumera alkohol. I Diu hyr du cykel och trampar till någon av den lilla öns fina sandstränder.

I Una på fastlandet på andra sidan bron går det långsamma Delvada Junagadh MG Passenger (medelhastighet 25 km/tim) på smalspårig järnväg till Sasan Gir (3,5 tim) där du hoppar av, bor på någon av lodgerna och åker på jeepsafari i Girskogen där jordens 523 återstående exemplar av det asiatiska lejonet lever.

Underbara indiska rundresor – hitta rutten som passar dig!
Se lejon i Sasan Gir.

Ett par dagar senare hoppar du på det tåget igen och tuffar vidare till Junagadh (2,5 tim), en stad med rikt buddistiskt, muslimskt och hinduiskt kulturarv. Mausoleet i detta gamla muslimska furstendöme ser ut som om arkitekten varit lika besjälad av fantasylitteratur som surrealistisk konst. I februari anländer hundratusentals hinduiska pilgrimer till stan för att fira Shivratri Mela vid foten av Mount Girnar, och vid fullmåne i november är dags för Girnar Parikrama då mer än en miljon pilgrimer invaderar stan. Kommer du då är det mycket spännande saker att beskåda, men också lite trångt och svårt att få hotellrum.

Ta buss (4 tim) till Jamnagar, en stad med livliga basarer fulla av starkt lysande röda, gula och gröna bandhani-tyger, men också med många jaintempel, ett gammalt maharajapalats beläget i en sjö och Hanumantemplet där man utan uppehåll har sjungit Shri Ram, jai Ram, jai, jai Ram ända sedan 1964 (stÙ�m in i sången!). Utanför stan finns en marin nationalpark med korallöar med kraftigt tidvatten och rikt fågel- och undervattensliv. Hotel President, hotelpresident.in, ordnar båtresor till Pirotan Island i reservatet.  

Underbara indiska rundresor – hitta rutten som passar dig!
Familjen Tabha i byn Misariado i Kutch tar emot turister som nattgäster.

Buss till Bhuj (7 tim), distriktshuvudstad i Kutch, ett platt landskap med salta öknar där floden Indus en gång i tiden flöt, innan en jordbävning 1819 flyttade flödet västerut. En annan jordbävning 2001 dödade många människor och förstörde hus i såväl Bhuj som i byarna i öknen. Men återuppbyggnaden har kommit långt – och här kan du göra spännande kamel- eller jeepsafarier ut i öknen och övernatta på en lodge (exempelvis Shaam-e-Sarhad Village Resort, hodka.in) eller hos en herdefamilj i Hodka, Sumrasar Sheikh, Birendaria, Misariado, Ludia eller någon annan av ökenbyarna, där man förutom att valla boskap gör vackert muralmåleri och textilhantverk. 

Tillbaka till storstaden. Ta nattåget Kutch Express (15 tim) eller flyg med Air India eller Jet Airways (1–1,5 tim) tillbaka till Mumbai. På kvällen går du till anrika Café Leopold Colaba Causeway, dricker en iskall fresh lime soda och tänker på alla nya spännande upplevelser du just har varit med om. 

18 surrealistiska platser du måste uppleva innan du dör

5. Klassiska Indien

New Delhi–Sanchi–Orchha–Khajuraho–Varanasi–New Delhi

 

Underbara indiska rundresor – hitta rutten som passar dig!

En mytisk gammal kungastad, de allra äldsta buddist-stuporna, hinduismens allra heligaste pilgrimsort och tempel med mycket avancerad sex. Centrala Indien är extremt spännande. 

Ta nattåget Amritsar Express direkt från New Delhi till Sanchi (13 tim), en fridfull by mellan den bördiga jordbruksslätten och stambanan Mumbai–Delhi. Mitt i delstaten Madhya Pradeshs kornbod, en by som många andra i Indien med en liten marknad, en handfull träskjul som kokar chai och friterar pakoras och samosas. Det som gör just den här byn unik är buddiststuporna som tronar på berget i byns utkant. De äldsta stuporna byggdes under kung Ashokas regim på 200-talet f Kr och är världsarvsklassade av Unesco. Sanchi är också en utmärkt bas för cykelutflykter på landsbygden. Cykla till staden Vidisha och till grottor med gudafigurer och andra mindre grupper av buddiststupor.

Underbara indiska rundresor – hitta rutten som passar dig!
Orchha Ù?r slitet, litet, charmigt och intagande skönt

Ta Amritsar Express tillbaka norrut till järnvägs­knuten Jhansi (5 tim), där du tar en autoriksha eller taxi (30 min) till Orchha, en by vid stranden av en flod med palats och tempel som formar en sagolik siluett. Det känns som om de ståtliga byggnadsverken stått tomma och orörda sedan den sista kungen 1783 flyttade vidare till kungadömets nya huvudstad. När man tittar upp mot palatsen känns det om man förflyttats till en medeltida kungaborg. Allt i byn ligger på gångavstånd. Orchha är behändigt litet och intagande skön. 

Fortsätt med bussen från Jhansi till Khajuraho (5–6 tim), som bjuder på tusen år gamla tempel fulla av antik porr. Kombinationen ekivokt, historiskt och religiöst är så häftig: stenkvinna och stenman i spektakulär samlagsställning, så akrobatisk att de måste ha hjälp av två kvinnor för att hålla balansen. Hittills har man grävt fram 25 av vad man tror var totalt 85 tempel. Vad som förvånat arkeologerna är att man inte hittat en enda rest av profana byggnader, som om Khajuraho bara var en stad för gudarna och deras tillbedjare.

Underbara indiska rundresor – hitta rutten som passar dig!
Avancerad sex i Khajuraho.

Nu återstår grand finale på klassiska Indienrutten. Hyr bil med chaufför som kör dig direkt på knaggliga vägar via Allahabad till Varanasi (8–9 tim) eller ta lokalbussen­ till Kanpur (6 tim) och nattåget Poorva Express sista biten (5 tim). Varanasi är sinnebilden av det myllrande religiösa, brokiga och smått galna Indien. Stans magiska ögonblick är i gryningen när solen går upp över Ganges, pilgrimerna kommer för att bada och trapporna ner mot floden lyser som de vore av guld. 

Nattåget, snabba Rajdhani Express, tillbaka till New Delhi (12 tim). Eller flyg: Air India, Indigo, Jet Airways och Spice Jet lyfter flera gånger om dagen (1,5 tim).

Arrangerad rundresa i Indien

Har du ingen att resa med – eller helt enkelt vill ha en kunnig färdledare – boka då en arrangerad rundresa.
De största är Indien-resor, Lotus Travel, Indcen, Läs & Res, Världens Resor, Getaway, Orientresor, Jambo Tours, Albatros, Ving, Apollo och Tema-resor.

Indiens bästa stränder

Varanasi – Indiens heligaste stad

23 galet pittoreska städer i Italien


Text: Per J Andersson • 2016-01-08
RestipsGuideListorMumbai (Bombay)New Delhi