Annons
Annons
I Dharavi i Mumbay (Bombay) kan du gå på slumsightseeing. Foto: Per J Andersson

I Dharavi i Mumbay (Bombay) kan du gå på slumsightseeing. Foto: Per J Andersson

Brasilien

Sightseeing i slummen

Vagabond följde med på en guidad vandring i kåkstaden som skildras i filmen Slumdog Millionaire, och listar fyra andra exempel på kåkstadsturism.

Text: Per J Andersson • 2009-03-10 Uppdaterad 2009-03-10
Annons

1) Mumbai

Som turist i Mumbai (Bombay) kommer du inte undan verkligheten. Hälften av stadens invånare bor på trottoarer, längs järnvägsspår eller i slumområden. Vare sig du vill eller inte tvingas du att möta verkligheten. Men många är för skrajsna för att våga ge sig in i slumområdena. Denna rädsla har Reality Tours & Travel tagit fasta på. Sedan tre år tillbaka arrangerar Chris Way, hans kompanjon Krishna Poojari och deras fyra anställda guider turistpromenader i Dharavi, Asiens största slum, där filmen Slumdog Millionaire är inspelad.

När jag går Reality Tours slumvandring kommer mina fördomar om slummens hopplöshet och farlighet på skam. Visserligen är den ett kaotiskt virrvarr och en sanitär olägenhet, men samtidigt känns det som om vi vandrar genom en jättelik arbetsplats.

Inga håglösa, overksamma män i gatukorsningarna, inga hotfulla eller fientliga kommentarer. Vi möts av nyfikna blickar och glada hälsningar, kreativitet och aktivitet.
I bottenvåningen till praktiskt taget vartenda hus ligger en verkstad eller en affär. Det drejas, spikas, tvättas, sys och vävs.

Britten Chris Ways resebyrå var först i Mumbai med slum-turer. Nu finns det flera konkurrenter. Efterfrågan är stor. Under högsäsong arrangerar Chris resebyrå fem turer om dagen.
– För de flesta besökare leder slumturen till eftertanke och för en del till att de engagerar sig i världens orättvisor. 80 procent av intäkterna går direkt till en skola i slummen. Vi vill betala tillbaka till slummens invånare – och det gör vi genom att undervisa gratis i engelska och datorkunskap.
Boka på +91-98-208 222 53 eller http://www.realitytoursandtravel.com.

2) Delhi

Salaam Baalak Trust ordnar stadsvandringar i basaren och runt New Delhis järnvägsstation. Guiderna är unga killar och tjejer som känner gatubarnen och de trottoarboende. Inkomsterna används till att förbättra livet för Delhis fattiga.
Boka på +91-99-100 993 48 eller http://www.salaambaalaktrust.com.

3) Rio de Janeiro

Det finns 750 favelor i Rio. Tillsammans rymmer dessa kåkstäder 20 procent av stans befolkning. Marcelo Armstrong tar sedan 1992 med turister till de största slumområdena, Vila Canoas och Rocinha. Var inte rädd, säger Marcelo, kåkstads-invånarna gillar turister.
Boka på +55-21-332 227 27 eller http://www.favelatour.com.br.

4) KapstadenEn tur i Sydafrikas townships är inte sällan den mest minnesvärda er-farenheten från Sydafrika-resan. Områdena byggdes under apartheideran för att hålla de svarta borta från innerstäderna. En uppsjö arrangörer finns, med olika vinklar och akti-viteter, till exempel kultur, musik och mat. Nomvuyo’s Tours har turer i Khay-elitsha utanför Kapstaden.
Boka på +27-83-372 91 31 eller http://www.nomvuyos-tours.co.za.

5) Nairobi

Efter Soweto är Kibera (nubiska för skog) i Nairobi Afrikas största slum. Bland andra Victoria Safaris ordnar slumturer med besök på sjukhus, skolor, i hem, på
arbetsplatser etc.
Boka på +254-722-86 27 27 eller http://www.victoriasafaris.com.

Vad tycker du?

Är slumturism ett osmakligt uttryck för vårt egoistiska behov av allt extremare upplevelser? Ett exotiskt semesteräventyr i andra människors elände? Värsta sortens voyeurism? Eller är ambitionen att visa upp den osminkade verkligheten tvärtom bra för vår bild av världen och vårt engagemang mot orättvisor? Diskutera här!


Text: Per J Andersson • 2009-03-10
BrasilienIndienSydafrikaKapstadenListorMumbai (Bombay)Rio de Janeiro

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top