Annons
Annons
Mellan 2010 och 2012 uppskattar man att 4 000 av Balis cirka fyra miljoner invånare blev hundbitna varje månad. Foto: Thinkstock.

Mellan 2010 och 2012 uppskattar man att 4 000 av Balis cirka fyra miljoner invånare blev hundbitna varje månad. Foto: Thinkstock.

Indonesien

Problem med herrelösa hundar på Bali – tusentals riskerar avlivning

Balis guvernör vill genomföra en massavlivning av öns hundar efter att debatten om den vilda hundpopulationen hettades upp igen när en 10-årig australiensk flicka blev biten på stranden i början av året.

Text: Johanna Jackson • 2015-03-15 Uppdaterad 2021-06-23

Händelsen som startade debatten skedde den 27 januari i år vid orten Kuta Village. Flickan blev biten i benet och fördes till sjukhus. Hunden, en halvstor blandras vid namn Sheila blev jagad av lokala säkerhetsvakter, slagen och nästan dräpt framför skräckslagna turister innan en surfinginstruktör räddade henne därifrån. Det skriver New York Times.

Frågan om Balis vilda hundpopulation, som uppskattas till en halv miljon djur, skapade rubriker år 2008 när regeringen i samarbete med djurrättsorganisationerna World Animal Protection (WAP tidigare WSPA) och den lokala organisationen Bali Animal Welfare Association (BAWA) inledde en massvaccination av öns hundar efter ett utbrott av rabies.

Problem med herrelösa hundar på Bali – tusentals riskerar avlivning
Enligt lokal statistik har mer än 2 miljoner hundar vaccinerats sedan 2008.

Även då, vid 2008 när rabies först förekom på ön uppmuntrade guvernören allmänheten till att döda så många djur de kunde. Men efter att ett pilotprogram där WAP och BAWA kunde påvisa att vaccination var mer effektivt än att avliva hundarna för att stävja sjukdomens spridning, och efter att FN:s jordbruksorganisation gick med och finansierade projekten beslutade man sig för att ge det ett försök. Det gav också effekt – från 421 hundar och 84 personer döda av rabies år 2010 minskade antalet döda till 132 hundar och noll personer året efter. Fram till 2014 har drygt 2 miljoner hundar blivit vaccinerade och märkta med ett rött halsband som bevis.

Men med den annalkande turistssäsongen, (turismindustrin står för cirka 80 procent av landets BNP) och efter den uppmärksammade incidenten i Kuta Village har regeringen blivit otålig. Man har inte längre råd att vaccinera hundarna menar man.

Problem med herrelösa hundar på Bali – tusentals riskerar avlivning

Dagen efter incidenten på stranden fanns inga hundar i sikte och enligt personer som arbetar på stranden hade de blivit ihjälslagna.Ytterligare några dagar senare gick Made Mangku Pastika, Balis guvernör ut och bjöd in allmänheten till att delta i en massavling av samtliga hundar.

– Jag ber om er hjälp. Om ni ser en herrelös hund, döda den, eliminera den. Låt de inte sprida sjukdomen. De är farliga och de skrämmer människor, ska han ha sagt till den lokala publikationen Kompas enligt New York Times.

Problem med herrelösa hundar på Bali – tusentals riskerar avlivning
Rött halsband = vaccinerad.

Djurrättsgrupper kallade guvernörens uttalande för ”en vädjan till en pogrom” – alltså en blodig och brutal förföljelse. Det vanligaste sättet som används för avlivningen – strykninförgiftning fördöms också av djurrättsaktivister som jämställer det med tortyr och nu har man inlett en kampanj för att stoppa utrensingen. Giftet orsakar våldsamma kramper och dödar genom att hindra andningen.

Och trots att Balis chef för djurkontroll, Putu Sumantra senare gick ut och korrigerade uppmaningen, som han menade var tagen ur sitt sammanhang, och sa att regeringen enbart skulle avliva hundar utan det röda vaccinationshalsbandet, uppger flera invånare till New York Times att många hundar fÙ�rsvinner spårlöst, även de som borde vara fredade tack vare sina röda halsband.

– Många gillar inte idén att döda herrelösa hundar för det påverkar vår image. Men i vissa fall stör de turister, och vi vill så klart att turismindustrin växer, säger Wayan Suarsa, en av hotellcheferna på Kuta Village. 

Läs även:


Text: Johanna Jackson • 2015-03-15
IndonesienNyhetBali

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen