Annons
Annons
Per J Andersson ger sina favorittips till Tel Aviv. Foto: Istock

Per J Andersson ger sina favorittips till Tel Aviv. Foto: Istock

Israel

6 ställen du inte får missa i Tel Aviv

Stadens bästa falafel, de skönaste marknaderna och en politisk konsthall – här är platserna du inte vill missa i Tel Aviv.

Text: Per J Andersson • 2018-11-06 Uppdaterad 2021-06-23

1. Loppmarknaden i Jaffa

Eller Shuk Hapishpishim som den heter på hebreiska. Mysig och myllrande marknad sön–tors med allt från persiska mattor och indiska kläder till antika prylar, silversmycken och vintage jeans. Fika på Margoza Bakery på Margoza Street 24 och ät shawarma, falafel eller tomatröra med stekta ägg (shakshuka) hos Bino Gabso på Dr Shakshuka, Beit Eshel 3.

2. Old Tel Aviv Port Area

I norra änden av stranden ligger ett område med bryggor som rymmer krogar och barer med havsutsikt, saluhallen och matmarknaden Shuk Hanamal och massor av varumärkesbutiker. Ett komplett fika-, äta- och shoppa-område med ständigt skönt svalkande havsbris.

6 ställen du inte får missa i Tel Aviv
Loppmarknaden i Jaffa. Foto: Istock

3. Rothschild Boulevard

Stadens pulsåder och oas. Strosa fram och tillbaka och lär känna Tel Avivs stämningsläge. Stans finaste allégata med trädskuggat parkområde i mitten. Kantad av krogar, barer och kaféer. Lekplats och utegym.  

4. Café Bialik

Bedagat och stämningsfullt kafé och bar i centralt Bauhauskvarter. Många stammisar. Bra israelisk frukost med finhackad sallad, oliver, stekta ägg etc. Underbart ställe för en lång kontemplativ eftermiddagsaperitif. Och på kvällen spelar ofta liveband. Bialik Street 2. Öppet sön–tor 07–02, fre 07–17.30 och lör 11–00.30. 

6 ställen du inte får missa i Tel Aviv
Rothschild Boulevard – stadens pulsåder. Foto: Istock

5. Minus1 Haaretz Art Collection

Vänsterdagstidningen Haaretz galleri som ställer ut konst med politisk och samhällskritisk udd. Just nu en utställning om konst och arbete med bland annat en hyllning till de palestinier från Västbanken och Gaza som hjälpte till att bygga upp Israel. Shoken Street 18. Öppet fre–lör 11–14. 

6. Johnny’s Falafel

Det lilla gatuköket har, enligt Vagabonds webbredaktör Johanna Jackson, världens godaste falafel. Frasiga kikärtsbollar, kålsallad, tomat och krispig gurka, len hummus, smakrik starksås och som kronan på verket lövtunna friterade potatisskivor. Tchernihovsky 2(en tvärgata till Allenby Street). Öppet sön–tor 09.30–19, fre 09.30–15.30, lör stängt.

Mer tips: 20 måsten i trendiga Tel Aviv


Text: Per J Andersson • 2018-11-06
IsraelRestipsListorTel AvivWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top