953661.jpg

Israel

Tel Aviv – mellanösterns lyckliga bubbla

Det finns ett israeliskt talesätt: Till Jerusalem kommer man för att be. Till Haifa kommer man för att arbeta. Till Tel Aviv, däremot, kommer man för att leka.

Text: Fredrik Brändström • 2012-08-21

Skyskrapor och palmer strävar mot en blå himmel. Längs den långa strandpromenaden traskar brunbrända kroppar i flip-flops. Luften ljuder av det ploppiga ljudet av matkot – varianten av strandtennis som blivit något av Israels nationalsport och som spelas varhelst det finns en ledig plats på stranden.
Jag anländer direkt från Jerusalem, bara 45 minuter bort med bil. I Tel Aviv känner jag mig hemma på ett annat sätt. Geografiskt: fortfarande i Mellanöstern, men atmosfären är förvillande europeisk. Det kunde vara Barcelona, eller någon annan västerländsk strandmetropol.

Tel Aviv - mellanösterns lyckliga bubbla
Mellanöstern, fast ändå inte. Tel Aviv har en distinkt europeisk känsla.
Tel Aviv - mellanösterns lyckliga bubbla
Varannan vatten gäller även i Mellanösterns partyhuvudstad.

Den långa stranden i Tel Aviv kan läsas som en sociologisk karta över staden. Olika subkulturer har annekterat sektioner av stranden och gjort den till sin. De ortodoxa har sin plats, de homosexuella sin, glamorösa brats som vill visa upp sig har sin. Ja, till och med hundägare och trumspelande hippies har sina respektive stränder. Men gränserna är informella och alla är välkomna.
– Tel Aviv har en free spirit, man kan göra vad man känner för, säger Doron Ozer, som jobbar som guide och visar mig runt i staden.
Doron har bott i Tel Aviv i hela sitt fyrtiofyraåriga liv. Han är kraftigt byggd, med rakat huvud och boots, och skulle kunna ha spelat torped i den danska filmen Pusher.
Vi vandrar runt i Neve Tzedek, kvarteren där han bor sedan tjugo år tillbaka. Det är lördag förmiddag och gatorna är lugna och tysta. Inne i ett av husen övar någon på fiol. De flesta små gallerierna och klädbutikerna är stängda för helgen. Många av de låga byggnaderna är målade i vackra färger, andra är täckta av graffiti, en del vanligt klotter men också mer avancerad gatukonst och poesi.
Neve Tzedek är ett klassiskt exempel på ett skamfilat område som gentrifierats och blivit hippt. Priserna har
drivits upp men fortfarande finns en del billiga lägenheter kvar så att stadsdelens fattiga har råd att bo kvar.
– Jag gillar att det är som en by i staden, och så ligger det nära stranden.

Tel Aviv - mellanösterns lyckliga bubbla
Lummiga Rothschild Boulevard, en av stadens vackraste gator.

Tel Aviv har vuxit upp snabbt. Då man ser en del av de förfallna husen i Neve Tzedek är det lätt att glömma bort hur obetydlig stadens historia är. För tvåhundra år sedan fanns här bara sand. Allt kretsade då kring Jaffa, den arabiska hamnstaden som ligger strax söder om dagens Tel Aviv. Neve Tzedek var det första judiska samhället som byggdes utanför Jaffas stadsmurar, och på kort tid växte en storstad upp. Tyska judar, som flydde hit före andra världskriget, tog med sig sina kunskaper i arkitektur och skapade tids­typiska Bauhausbyggnader som nu finns över hela staden och skänker staden en kosmopolitisk aura.
Några av dem ser vi när vi närmar oss hjärtat av Tel Aviv och promenerar längs paradgatan Rothschild Boulevard, bland gaypar med barnvagn, ungdomar på eldrivna sparkcyklar, samt en och annan ortodox jude i kippah och skruvlockar.
– Många tycker nog att vi Tel Aviv-bor lever i en bubbla. Helst pratar vi inte politik, istället försöker vi dansa, festa och ha kul. Que sera, sera. Det som sker, sker, säger Doron och tänder en Parliament.

Tel Aviv - mellanösterns lyckliga bubbla
För att vara en så ung stad har Tel Aviv rik arkitektur. Klassiska Bauhaus-byggnader blandas med moderna bostadshus.

Lite senare sitter jag på Nanuschka, en georgisk restaurang i närheten av Neve Tzedek. Bardelen är packad med folk och inredd som ett gammaldags vardagsrum, med draperier, svartvita porträtt och speglar med guldram. Jag går ut på den lummiga terrassen vid foten av en kritvit skyskrapa. Stämningen är uppsluppen och vinden fläktar.
Ställets manager Ella Hayat, en 27-årig tjej med tatuerade armar och flanellskjorta, flyttade hit för sju år sedan, och var själv stamgäst innan hon blev erbjuden en tjänst på Nanuschka.
– Det är det mest magiska stället i hela Tel Aviv, säger hon självsäkert.
– Alla går hit, från tjugofemåringar till pensionärer. Det är lätt att träffa människor, säger hon.
På grannbaren Abraxas är atmosfären några snäpp intensivare. Ljudvolymen är hög och folk dansar, skrattar och minglar i korridoren som löper längs bardisken. Dj:n i baren gör okonventionella mixar av såväl Michael Jacksons “Beat It” och Eric Prydz “Call on Me”.
– Bra att ni skriver om Israel. Folk behöver se en annan bild av landet än den som visas på tv. Folk behöver få veta om oss vanliga människor som inte bryr sig om politik
eller deras heliga krig, säger Moti Hamou, en tjugonioårig it-konsult som jag springer på i vimlet.

Tel Aviv - mellanösterns lyckliga bubbla
Lång säsong. I Tel Aviv går det att sola och bada långt efter att andra medelhavsbadorter stängt för hösten.
Tel Aviv - mellanösterns lyckliga bubbla
Tag plats. På den 8 km långa stranden finns det plats för alla.

Kanske är Tel Aviv-bornas que sera, sera-attityd en nödvändighet i en stad där framtiden kan te sig oviss. Under de senaste årtiondena har våldet i regionen stundtals även spridit sig till Tel Aviv. Senaste terrordådet var 2006 då en palestinsk självmordsbombare dödade nio personer och skadade ett fyrtiotal. Men de senaste åren har det varit lugnt. Så lugnt att staden dubbats till såväl Medelhavets capital of cool och Mellanösterns Miami. Kända internationella livsstils- och resemagasin rankar staden som en av världens hetaste.
Visst finns det en spänning i stadens kultur och dess historia, en edge som lockar vissa resenärer, och som hind-rar Tel Aviv från att bli en simpel badort vid Medelhavet. Kanske ligger lockelsen också i det motsägelsefulla kring fenomenet Tel Aviv.
En hedonistisk oas mitt i det heliga landet.
Tel Aviv - mellanösterns lyckliga bubbla

Guide: Tel Aviv

Resa dit

Flyg. Norwegian är i dagsläget de enda som flyger direkt till Tel Aviv från Arlanda. Pris ligger runt 2 000 kr tur-och-retur, ibland mindre. Cimber Sterling flyger direkt från Köpenhamn. Från flygplatsen går tåg, buss, sherut och taxi in till Tel Aviv. TÙ�g tar 11 min och kostar 30 kr.

Resa runt

Israel är ett litet land och väl lämpat för en rundresa. De flesta sevärdheterna ligger max ett par timmar bort från Tel Aviv. Ta dig fram på egen hand eller boka via en paketresebyrå. En lista på svenska arrangörer som anordnar resor i Israel finns på goisrael.nu. Inne i Tel Aviv funkar cykel, taxi eller promenad.
Buss. Regelbundna bussar går till bland annat Jerusalem, Haifa och Eilat från den centrala busstationen, dan.co.il, egged.co.il. Priserna är relativt låga.
Tåg. Trevligt men långsammare än buss om du ska till Jerusalem. Från Tel Aviv går tåg till bland annat Haifa och Beer Sheva, rail.co.il.
Sherut. Delad minibuss eller sherut är ett populärt alternativ. Snabbare än buss och funkar även under sabbaten (fredag eftermiddag–lördag kväll) då tåg och buss inte kör. Enkel resa till Jerusalem ca 50 kr.

Bo

Tel Aviv har ett stort utbud av hotell. Priserna är jämförbara med andra västerländska städer. Under lågsäsong (vinter) kan man ha tur och hitta bra dealer. Längs stranden ligger de flesta jättehotellen (Hilton m fl).
Hostels och vandrarhem finns ett fåtal, men inget har toppenbra rykte. För en kortare vistelse rekommenderas att satsa på något av boutique­hotellen som listas nedan.
Melody, 220 Hayarkon Street, atlas.co.il. Bra service och takterrass. Fint läge nära stranden. 1 500 kr.
Shalom, 216 Hayarkon Street, shalom-hotel-ta.co.il. Ännu ett boutiquehotell. Ligger granne med Melody men är snäppet vassare. 1 700 kr.
Vårt val: Brown, 25 Kalisher Street, browntlv.com. Snyggaste boendet i stan. Smart utformat boutiquehotell med fin takterrass i hjärtat av Tel Aviv. Från 1 400 kr.

Äta & dricka

Social Club, 45 Rothschild Boulevard. Internationellt kök med stor bar och stimmig atmosfär. Bra ställe att starta en utekväll.
Nanuschka, 30 Lilienblum Street. Kultförklarad restaurang/bar/klubb med georgisk mat och blandade åldrar.
Assif, 18 Lilienblum Street. Populärt bistro i Neve Tzedek.
Nana, 1 Ahad Haam Street. Utnämnd till Tel Avivs mest romantiska restaurang. Menyn lutar åt det franska hållet.
Boya, Tel Aviv Port. Välrenommerad restaurang i det nyrenoverade hamnområdet. Bra på fisk.

Säkerhet

För närvarande har svenska ud inga rekommendationer att inte åka till Tel Aviv, som inte drabbats av terrordåd på fem år. Normal försiktighet rekommenderas. Dock så varnas turister för resor till Gaza och dess närområde. På Västbanken är läget stabilare och området välkomnar turister. En latent risk för att oroligheter blossar upp finns alltid i Israel men den statistiska risken att som turist drabbas av ett terrordåd är väldigt liten.

Tel Aviv - mellanösterns lyckliga bubbla
Den gamla hamnen har blivit ett populärt shopping- och nöjesstråk.

Shopping

Bra shopping hittar man bland annat på modegatan Sheinkin Street. Även Neve Tzedek och Florentin har många små, mysiga butiker. På marknaden Carmel Market kan man hitta allt mellan himmel och jord, framför allt mat. Även den ny­renoverade hamnen i norra Tel Aviv (Old Port) är ett bra ställe för kläd- och sportbutiker, här har dessutom många ställen öppet på udda tider. Titta gärna in på Comme il Faut, en stor butik med inhemsk design och mode. Tänk på att de flesta affärer stänger tidigt på fredagar och är stängda på lördagar.

Missa inte!

Jerusalem. Tel Aviv må ha landets bästa nöjesliv men stan står sig slätt mot Jerusalem när det gäller historiska sevärdheter. Som tur är ligger landets huvudstad bara 7 mil bort.

Missa gärna!

Att komma för sent till flygplatsen. Säkerheten är rigorös på Ben Gurion-flygplatsen, och du gör klokt i att komma i god tid, minimum två timmar innan, när det är dags för hemresa.

4 bra klubbar i Tel Aviv

Guiden och Tel Aviv-bon Doron Ozor gillar att gå ut. Här är fyra av hans favoritklubbar i stan.
1. Chin Chin. Spektakulär klubb i hamnområdet med lite yngre publik.
2. Gossip. Galet! Ligger bredvid stadshuset och är populärt under vintern.
3. Clara. Hektisk strandklubb, en av de hetaste under sommaren.
4. Abraxas. Liten bar/klubb med bra musik och blandade åldrar. Jag friade till min fru här inne.

Tel Aviv - mellanösterns lyckliga bubbla
Georgiska restaurangen/klubben Nanuschka är ett bra ställe att träffa folk.

Text: Fredrik Brändström • 2012-08-21
IsraelRestips

Scroll to Top