
1253604.jpg
9 charmigt underliga attraktioner och byar i Japan
Från en svensk by där invånarna firar midsommar till Jesus "sista viloplats" – här är några av de mest udda attraktionerna och temaparkerna du kan besöka i Japan.
1. Huis Ten Bosch – holländsk temapark i Nagasaki

Huis Ten Bosch är en av Nagasaki-prefekturens populäraste turistattraktioner. Parken är en salig blanding av holländsk arkitektur, restauranger, museum och attraktioner med skräcktema. Här kan du bland annat besöka en kopia av den holländska kungafamiljens palats med samma namn, besöka en äventyrspark och bevittna hederliga väderkvarnar. I anslutning till parken ligger dessutom Japans första hotell med robotpersonal.
2. Niigata Russian Village – övergiven rysk temapark

Niigata Russian Village öppnades 1993 i ett försök att stärka relationen mellan Ryssland och Japan. Parken som ligger på nordvästra Honshu i regionen Chubu övergavs 2004 på grund av brist på besökare men efter detta har många “urbana utforskare” besökt den märkliga parken där ogräset växer och byggnaderna ekar tomma. Några av höjdpunkterna är en kopia av den världsarvsklassade födelsekatedralen i Suzdal och uppstoppade (konstgjorda) mammutar.
3. Sanrio Puroland – Hello Kitty-temapark

“Dåliga shower, mycket krimskrams och dyr entréavgift” – så sammanfattar en tripadvisoranvändare sitt besök på Sanrio Puroland i Tama-shi strax utanför Tokyo. Men för hängivna fans av Hello Kitty och de andra söta karaktärerna från det japanska företaget Sanrio är parken nästan ett måste. Då kan det låta så här: “Jag har varit Hello Kitty-fan sedan jag var liten och Puroland var helt fantastiskt! Det överträffade mina förväntningar”.
4. Nikko Edomura Edo Wonderland – ninjor och samurajer

Den nästan 500 000 kvadratmeter stora underhållningsparken Edo Wonderland ligger drygt två timmar med tåg norr om Tokyo. Här kan du prova på livet som en ninja, kasta kaststjärnor och träna svärdsfäktning med en samuraj, gå på teaterföreställningar som visar antika konstformer och besöka tidsenliga hus och tempel inspirerade av edoperioden.
5. De självmumifierade munkarna i Yamagata

Seden Sokushinbutsu praktiserades i norra Japan mellan 1100 och 1900-talet innan den förbjöds av den japanska regeringen. Genom att meditera och äta ytterst lite under en period av sex år för att till slut dö av svält betraktades den som den ultimata uppoffringen av anhängare till shugendo – en antik form av buddism.
Mumifieringen uppnåddes med svält och en sträng diet som gjorde så att fett och bakterier eliminerades. Alla munkar lyckades dock inte och många kroppar började ruttna. Idag finns endast ett tjugotal mumier kvar i Japan. En av de mest kända går att beskåda i Dainichibou-templet på det heliga berget Yudono.
6. Shima Spain Village – spansk nöjespark

Åk i en tjurfäktningsberg– och dalbana eller ta en tur i en Gaudí-karusell. Spanish Village ligger i Mie-prefekturen på ön Honshu och är tillägnad spansk arkitektur, historia och kultur. Förutom att äta paella och bevittna parader och dansuppträdande kan du höja adrenalinet med en tur i någon av nöjesparkens drygt 20 åkattraktioner.
7. Miyake-jima – “Japans Hawaii”

Egentligen skulle man kanske inte kalla Miyake-jima – som ligger strax söder om Tokyo – för märklig. Den frodiga vulkanön har ett rikligt djurliv och är populär bland både snorklare och fågelskådare som tar sig hit med antingen flyg eller båt. Men på grund av vulkanisk aktivitet har ön en historia av höga halter av hälsofarlig svavelgas. DärfÙ?r måste invånare – och turister – alltid ha en gasmask nära till hands.
8. Sweden Hills – röda stugor och vita knutar

Om man besöker Sweden Hills på ön Hokkaido skulle man kunna tro att man hamnat i vilken liten svensk småstad som helst. Husen, gatorna som kantas av lupiner och till och med klimatet är nämligen slående likt vårt hemland. Att invånarna firar både kräftskiva och midsommar spär bara på illusionen ytterligare.
9. Shingo – Jesus sista viloplats?

Vi talar om Kristus, den smorde, Guds son – korsfäst, begraven och uppstånden och sedan begravd i en liten bergsby i norra Japan. I alla fall om man ska tro skriften från den ny-religiösa rörelsen Mahikari.
För enligt den så var det faktiskt inte Jesus som korsfästes på Golgata utan hans lillebror – Isukuri. Legenden talar om att Jesus lyckades fly, reste till Japan och slog sig ned för ett stilla liv som vitlöksbonde. Nuförtiden besöker tiotusentals pilgrimer den förmodade graven som underhålls av en närliggande yoghurtfabrik.
Stor guide: 10 trendiga stadsdelar i Tokyo
18 surrealistiska platser du måste uppleva innan du dör
101 tips för den som älskar att resa
Text: Johanna Jackson • 2016-03-30
Japan • Listor