Annons
Annons

Spel, temaparker och lugna cykelturer – vi listar några saker man kan göra med hela familjen i Japan. Foto: GettyImages

Japan

5 upplevelser i Japan för barnfamiljen

Upptäck landets nya teampark och möt skogsanden Totoro, spela arkadspel och ta en lugn cykeltur med hela familjen. Japan har nått för alla!

Text: Helle Kikerpuu • 2022-04-20 Uppdaterad 2022-04-20

Totoro-temapark öppnar i november

Nu är öppningsdatumet för den efterlängtade Ghibli Park fastställt till den 1 november 2022. Det är Studio Ghiblis första temapark och här kommer anime-fans kunna träffa den ikoniska skogsanden Totoro. Parken ligger i Aichi-prefekturen, knappt en och halv timmes tågresa från Tokyo och får fem olika tematiserade världar. Förutom Dondoko Forest, där Totoro bor, kan besökare se fram emot att få uppleva Ghibli’s Grand Warehouse och Hill of Youth. Under 2023 kommer ytterligare två temaområden adderas till parken: ”Mononoke Village” och ”Valley of Witches”. I den förstnämnda kommer besökare få uppleva berömda scener från anime-filmen Prinsessan Mononoke.

Dina helt egna snabbnudlar

Cupnoodles Museum Yokohama är ett kulinariskt museum. Här kan besökare lära sig om historien bakom de ikoniska, världskända snabbnudlarna och även skapa och designa sina egna koppnudlar.  Som besökare väljer du själv soppa och ”topping” till nudlarna, samt designar din egen förpackning – och kan därefter ta med dig dina helt unika koppnudlar hem som souvenir. Efter en rundtur på museet kan man som besökare fresta smaklökarna med nudelrätter från världens alla hörn i museets nudel-bazar, som är inspirerad av en klassisk asiatisk nattmarknad. Museet ligger endast halvtimmes tågresa från centrala Tokyo och passar därmed utmärkt som en dagsutflykt.

Snabbnudlar med ätpinnar och andra ingredienser vid sidan om.
Gör dina egna snabbnudlar. Foto: GettyImages

Hotellet för Pokémon-fans

De ikoniska Pokémonfigurerna är älskade över hela världen. På Apartment Hotel Mimarus 7 hotell i Tokyo, Kyoto och Osaka har fans möjlighet att bo i Pokémon-tematiserade rum med kokvrå. Såväl väggar, möbler, sängkläder som serviserna är dekorerade med figurer som har släppts ut ur sina Pokéballs. Varje rum har plats till 4 till 6 gäster och det finns även enklare recept att tillgå för den som vill passa på att laga Pokémon-inspirerad mat på rummet. Dessutom får alla gäster ett exklusivt Pokémon-kit med merchandise som inte går att få någon annanstans.

Arkadhallar för stora som små

Trodde du att de gamla sköna arkadhallarna var ett minne blott? Icke; arkadhallen lever inte bara vidare i Japan – den blomstrar. Det finns stora kedjor som Sega, Taito och Round1 och diverse mindre aktörer som driver arkadhallar över hela landet. Bara för barn? Absolut inte! Vid de olika spelen hittar man människor i alla åldrar – nördar, barn, nyfikna turister och coola ungdomar. I Tokyo är Akihabara något av ett nav för alla som vill spela Mario Cart, gå loss på rytmiska spel där man dansar, trummar och spelar musik eller manövrera en mekaniskt styrd klo och fånga allt ifrån Star Wars figurer till mjukisdjur och spel. Missa inte Purikura – ofta flera fotobås där man kan ta bilder med olika teman. Fotona kan man sedan dekorera med texter och olika designinslag på en skärm, skriva ut och dela med familj och vänner.

Personer som spelar spel i arakadhall
Arkadhallen blomstrar i Japan. Foto: GettyImages

Cykeltur längs sjön Biwa

Den som besöker Kyoto kan med fördel göra en halvtimmes tågresa till byn Ogi, som har en lång tradition av risodling. Här kan man följa med på en cykeltur med engelskspråkig guide genom det vackra landskapet som omger Japans största sjö, Biwa. Längs vägen berättar guiden mer om lokal kultur, konst och traditioner. Efter cykelturen besöker man tillsammans med guiden en lokal bondgård, där det anordnas en matlagningskurs. Här får deltagarna möjlighet att testa sina japanska matlagningsfärdigheter, genom att framställa den traditionella Mochi-riskakan och den japanska gryträtten Sukiyaki med lokala ingredienser.


Text: Helle Kikerpuu • 2022-04-20
JapanResa med barn

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen