Annons
Annons
Ett Shinkansentåg framför berget Fuji

Att ta sig runt med tåg i Japan är det bästa sättet att upptäcka landet. Foto: GettyImages

Japan

En knäpptyst zen-upplevelse på tåget Shinkansen

Bästa sättet att resa i Japan är med tåg och inte vilket tåg som helst utan Shinkansen, tycker Vagabonds webbredaktör.

Text: Helle Kikerpuu • 2021-11-16 Uppdaterad 2021-11-23

Jag rotar frenetiskt i väskan efter min surrande mobil. Ombord japanska Shinkansen-tåg råder det strikt tystnadskultur och min vibrerande mobil låter som en skenande betongborr. Jag stänger av den och sjunker skamset ner i det bekväma sätet.

Utanför fönstret sveper förorterna till miljardstaden Tokyo förbi i 300 km/tim. Vi kommer att vara i Kyoto i ett nafs och inte en sekund för sent. Den världsberömda punktligheten har än så länge aldrig svikit mig. Jag kan lugnt luta mig tillbaka och ta in utsikten. Städerna längs med Tokaidolinjen har praktiskt taget vuxit samman, och trots att husen blir färre försvinner de aldrig helt.

Min partner dimper ner i sätet bredvid. Efter en upptäcksfärd ombord konstaterar han att 1, toaletterna är så rena att man kan sova där och 2, det finns ett litet rökrum ombord som inte luktar rök.

Havet glittrar mellan två höghus när vagnsdörren öppnas ljudlöst. En tågvärd kommer in och bugar djupt. Framför sig skjuter hon en vagn med snacks och bentolådor. Handeln genomförs likt en sofistikerad pantomim, och innan hon åter försvinner ut till nästa vagn bugar hon djupt mot passagerarna. Ingen annan än vi verkar uppmärksamma den tystlåtna tågvärden. Jag återvänder till fönstret precis i tid för att se det ikoniska berget Fuji susa förbi – vilken lyx!

Inte konstigt att Japan är mitt absoluta favoritland att tågluffa genom. Det är smidigt, modernt och en uppvisning av kontrasternas land, som i ena stunden är en pulserande storstad och i nästa en knäpptyst zen-upplevelse. Och ja, vi anlände Kyoto på minuten.

Tokyo på natten med två shinkansentåg
Två mötande Shinkansen-tåg i megastaden Tokyo. Foto: GettyImages
  • Japan rail pass är ett Interrailkort som i stort sett kan användas obegränsat på alla Japan Railways-linjer (JR-linjer). Väl mellan 7, 14 och 21 dagar.
  • Just nu byggs spåren för en uppdaterad Shinkansen, en så kallade maglevtåg (magnetisk levitation) som kommer kunna ha en hastighet på uppemot 500 km/tim. Första sträckan som ska gå mellan Tokyo och Nagoya beräknas tas i bruk 2027.

Text: Helle Kikerpuu • 2021-11-16
JapanRedaktionens favoriter

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen