Annons
Annons
Koetsu Ichiba, Tsuboya. Foto: Åke Ericson.

Koetsu Ichiba, Tsuboya. Foto: Åke Ericson.

Japan

Guide till japanska Okinawa

Missa inte! Shikwasa. Den okinawiska citrusfrukten. Den doftar och smakar som äkta mandarin, en frukt som knappast går att få tag på i Europa. Missa gärna! Nattklubbar i Nahas nöjeskvarter. Hit kommer affärsmän för att träffa callgirls. Män som tar en kvällspromenad utan kvinnligt sällskap kan få inkastare efter sig.  Resa dit Reguljärflyg. Till Okinawa flyger man bekvämast

Text: Gunilla Eldh • 2015-02-01 Uppdaterad 2021-06-23

Missa inte!

Shikwasa. Den okinawiska citrusfrukten. Den doftar och smakar som äkta mandarin, en frukt som knappast går att få tag på i Europa.

Missa gärna!

Nattklubbar i Nahas nöjeskvarter. Hit kommer affärsmän för att träffa callgirls. Män som tar en kvällspromenad utan kvinnligt sällskap kan få inkastare efter sig. 

Resa dit

Reguljärflyg. Till Okinawa flyger man bekvämast och billigast via Tokyo. Priserna Stockholm-Tokyo kostar 5 000–10 000 kr beroende på säsong. SAS flyger direkt från Köpenhamn och Finnair från Helsingfors.
Resan från Tokyo till Naha på huvudön Honto tar drygt tre timmar och kostar ca 2 500 kr t/r. Flyg från Naha till Ishigaki i den sydligaste av Okinawas ögrupper tar det en timme och biljetten kostar ca 1 225 kr.
Om du vill besöka både japanska “fastlandet” och flera öar i Okinawa kan det löna sig att köpa ett flygpass. JAL (Japan Airlines) och ANA (All Nippon Airways) har två olika flygpass vardera. Det ena gäller oavsett vilket flygbolag man flyger med från Sverige. Det andra är lite billigare och gäller bara om man flyger in till Japan med vissa bolag.

Charter.Regelrätt charter finns inte men Japanspecialisten (japanspecialisten.nu), och Världens Resor, (varldensresor.se) arrangerar paketresor till Okinawa. Japanspecialisten ordnar också guidade utfärder, som öluffning mellan Yaeyamaöarna, paddling, trekking och dykresor.

Resa runt

Hyrbil.En Mazda Demio kostar ca 3 600 kr per vecka. Bensinen är billigare än i Japan (och Sverige) eftersom Okinawa har egna raffinaderier. Säg till att du vill ha gps på engelska redan när du bokar bilen. Här knappar man oftast in telefonnumret i stället för gatuadressen och det fungerar förvånansvärt smidigt.

Taxi. Kolla att föraren känner till adressen om taxin saknar gps. Grundavgiften är cirka 550 JPY (ca 40 kr) och sedan 340 JPY (ca 25 kr) per kilometer.

Monorail. I Naha har man bra utsikt från tågbanan som går ovanför gatunätet. Klippkort med 10 kuponger kostar ca 120 kr och räcker till en heldags sightseeingtur kors och tvärs genom staden.

Buss. På huvudön finns flera bolag. På några vanliga bussar är det fast biljettpris, medan andra tar betalt efter sträckan på samma sätt som de bekvämare limousinbussarna. På Ishigaki kan du köpa ett veckokort för ca 100 kr. Det säljs på busstationen bredvid hamnen i Ishigaki City och gäller över hela ön. Här hittar du detaljerad information om busslinjer och tidtabeller för andra öar: kotsu-okinawa.org

Båt. Från huvudön till de sydligaste öarna går det färjetrafik, men resan Naha–Ishigaki kan ta ett par dygn. För den som vill öluffa är Ishigaki en bra utgångspunkt. Därifrån kan du göra dagsturer till – eller stanna längre – på bland annat den artrika och regnskogsklädda Iriamoto och små badöar som Taketomi. Här finns aktuella tidtabeller:okinawastory.jp/en

Mat och dryck

Det japanska köket är tveklöst världens mest raffinerade. Okinawa är berömt för sin artrika sashimi och sushi men i övrigt är maten enklare och mer robust än på “fastlandet”. Nationalrätten kallas champuru och består av blandade grönsaker som wokas i rapsolja. Sobanudlar som serveras på speciella restauranger är också populärt. Izakayor, japanska pubar, har en bredare meny med lite av varje. För ca 40 kr får du en god, enkel lunchrätt. En komposition med soppa, grönsaker, kött eller fisk och små tillbehör kostar ungefär det dubbla.

I Naha och Ishigaki City kan man på vissa restauranger få ishigaki beef, nötkött i klass med den världsberömda, exklusiva Kobebiffen för en bråkdel av priset på sistnämnda.  

Guide till japanska Okinawa

Bo

På Okinawa finns allt från strandresorter och lyxiga ryokan, värdshus i traditionell japansk stil, där välbärgade Tokyobor semestrar. I Naha finns även billiga hotell och hostels. På landsbygden är minshuku, japanska bed & breakfasts, prisvärda med familjär stämning. Frukost ingår och middag får man ofta mot ett mindre tillägg.

VÅRT VAL: Naha, Honto: Lediga rum och priser → är ett bekvämt hotell som ligger centralt i nöjeskvarteren bara tio minuter från flygplatsen. Dubbelrum kostar 400 kr. Flera alternativ i olika prisklasser på: okinawastory.jp/en/stay/, och yaeyama.or.jp/en/.

Ogimi, Honto: Vid kustvägen i byn Kunigami i kommunen Ogimi på huvudön Honto finns Minshuku Hirara med tehus i trädgården och middagshus med öppen eld i mitten. Enkelrum ed tatamimatta kostar 400 kr per person och natt, inklusive frukost och middag. Tel 081-0280-41 55 06.

Kabira, Ishigaki: Iriwa Guesthouse (iriwa.org.) har tre generösa dubbelrum med havsutsikt, gemensamt kök, vardagsrum och bad, stor trädgård med grillplats. Ägarparet pratar engelska vilket är ovanligt här. Pris per person ca 330 kr/natt).

Bäst tid att resa

Klimatet är subtropiskt. Apr–jun samt okt bjuder på 25–30 grader i vattnet och få turister. Nov–dec är det 20 grader i vattnet och temperaturen är behaglig. Jan–feb är medeltemperaturen 19 grader men lägsta dagstemperatur kan krypa nedåt vara nere på 13–14 grader. I juli är medeltemperaturen över 30 grader. Undvik tyfonperioden september och början på oktober. Under japanernas semestertid, som infaller i maj samt juli och augusti, kan det vara trångt om saligheten. 

Guide till japanska Okinawa

3 aktiviteter på Okinawa

1. Snorkla, dyk och surfa på Ishigaki. Vattnen är världsberömda för världens största rockor och den blå korallen. Vill du hellre se de magnifika rockorna (och många andra sällsynta arter) genom glas ska du besöka Churaumi Aquarium som ligger i Ocean Expo Park, Motobu, ca tre timmar med motorvägsbuss från flygplatsen i Naha.

2. Nahas inomhusmarknad, Koetsu Ichiba. Hos fiskhandlarna i saluhallen beställer man sashimin och sedan serveras på någon av restaurangerna en trappa upp. Här finns förstås också grönsaker, frukt och kött, förutom alla möjliga och omöjliga kläder och prylar som säljs av gummor i pyttesmå butiker. I “Tsuboya”, ett särskilt kvarter intill marknaden, håller keramikerna till. I närheten finns bra och roliga vintagebutiker där allt är billigt utom de lyxigaste klädmärkena. Okinawaborna är lika kräsna som andra japaner när det gäller skicket på begagnat; det är bara “mint condition” som gäller.

3. Pubkväll med folkmusik. StÙ�mningen är hög på “ishakayor”, pubar, där folkmusiker spelar på den tresträngade ormskinnsklädda lutan. Man äter gott, dricker öl och okinawiskt brännvin och dansar med slingrande armar. De flesta pubar har öppet kl 20–01 på fredagar och lördagar när artisterna uppträder. 

Tropiska Okinawa – sol, strand & sushi

24 galna saker som du bara kan se i Japan


Text: Gunilla Eldh • 2015-02-01
JapanRestipsGuide

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top