Annons
Annons

Kombinera storstadsbesöken med ett besök på någon av Japans många öar. Foto: Getty Images

Japan

Japans okända öar – 10 pärlor du inte får missa

Japan är känt för sina maffiga megastäder men vill man uppleva något helt annat rekommenderas ett besök till någon av de tusentals små öarna.

Text: Erik Augustin Palm • 2024-03-14 Uppdaterad 2024-03-12

1. Iriomote

Paddla i djungeln

Söker man ett idylliskt japanskt öparadis, ska man bege sig till ön Iriomote, som ligger ett par mil från Ishigaki (se nr 2). Hit kan man endast ta sig med färja. Ön har bara drygt 2 000 invånare som än idag lever i harmoni med naturen. Utöver turism är fiske och jordbruk de största industrierna, öns ananas och mango är berömda i hela Japan.

Iriomote är känd för sin orörda natur och sina smakrika frukter. Foto: Getty Images

Trots den blygsamma folkmängden är Iriomote den näst största av öarna i Okinawas skärgård, och den mestadels obebodda landmassans flora och fauna gjorde att ön blev ett UNESCO-världsarv 2021. Iriomote nationalpark är hem till den sällsynta Iriomote-leoparden, och floderna som slingrar sig genom den täta djungeln erbjuder utmärkta möjligheter för kajakpaddling. Ett måste är Urauchi-floden, där man kan paddla fram till öns två mest imponerande vattenfall, Mariyudu och Kanpire.

Så reser du dit: Färjan från Ishigaki till Iriomote tar mellan 35 och 60 minuter, beroende på vilken hamn du åker till. Biljetten kostar vanligtvis omkring 2 000–3 000 yen.

Iriomote är en av de största öarna i Okinawas skärgård. Foto: Getty Images

2. Ishigaki

Porten till paradiset

Dyk i magiska turkosa korallrev fyllda med fiskar i psykedeliska färger, snorkla i sagolika Blue Cave, eller lata dig på stranden i Kabira Bay. Det är ingen överdrift att påstå att denna oas i Okinawas skärgård påminner om en portal till paradiset. Men Ishigaki erbjuder mer än filmiska sandstränder och vattenäventyr. På ön som har 47 000 invånare finns mängder av sätt att förkovra sig i lokala traditioner, från traditionell dans till folkmusik och mat, vidare till mer urbana kulturyttringar, som den namnkunniga jazzbaren Scarecrow, och ”Yuigukuru Live”-kvällarna på konsthotellet Art Hotel Ishikajima, där man även kan ta ett dopp i poolen kvällstid. Få platser i Japan kombinerar ljuvlig tropisk natur med element från japanska storstäder på detta sätt.

Så reser du hit: Det snabbaste sättet att resa till Ishigaki är med flyg från större städer som Tokyo och Osaka, med flygtider på cirka 3–4 timmar respektive 2,5–3 timmar. Kostnaden för flygresan varierar mellan 20 000 och 50 000 yen (1 600–4 000 svenska kronor).

För fans av snorkling och stränder är Ishigaki ett givet ställe att besöka. Foto: Getty Images
Spana efter apor på Ishigaki. Foto: Getty Images

3. Yakushima

Uråldriga skogar

Yakushima framstår som hämtad från en fantasivärld, och det är inte överraskande att ön inspirerade regissören Hayao Miyazaki vid skapandet av animeklassikern Prinsessan Mononoke. Ön som är belägen söder om Kyushu i Japan, är mest känd för sina uråldriga skogar, fyllda med cederträd som är flera tusen år gamla. Att vandra här är som att passera en tidskapsel, och närkontakt med Jomon Sugi, ett cederträd som uppskattas vara över 7 200 år gammalt, är höjdpunkten för många besökare. Det är svårt att inte imponeras över den magnetiska kraft som naturen på Yakushima utstrålar. Förutom skogarna erbjuder ön vackra stränder och varma källor, vilket gör det till en suverän destination för äventyrslystna resenärer. Djup japansk natur i sin mest intakta och magiska form.

Så reser du hit: Flyg till Yakushima från Osaka eller Fukuoka, eller med färja från Kagoshima. Resan kan ta från 2 timmar med flyg till omkring 4 timmar med färja, och kostnaden varierar mellan 7 000 och 20 000 yen beroende på transportmedel och klass.

Vandra genom de magiska skogarna på ön Yakushima. Foto: Getty Images
Här väntar också turkost vatten och vackra stränder. Foto: Getty Images

4. Hashima

Spöklik & fascinerande

Hashima, eller ”Battleship Island” som den också kallas på grund av sin likhet med ett krigsfartyg – är ett UNESCO-världsarv cirka 15 kilometer ut i havet från Nagasaki. En hajpad destination både för fans av ”ruinporr” (foton av förfallen och övergiven arkitektur), såväl som för vanliga turister som intresserar sig för öns häpnadsväckande historia.

En gång i tiden bodde över 5 000 personer på lilla Hashima, som då var världens mest tätbefolkade plats. Foto: Erik Augustin Palm

Hashima är en surrealistisk och dystopisk plats som har inspirerat mycket populärkultur och litteratur. Under sin glanstid i slutet av 1950-talet – då ön var en blomstrande kolgruveanläggning – bodde här 5 259 personer med en befolkningstäthet på 835 invånare per hektar, vilket då gjorde ön till världens mest tätbefolkade område. Sedan gruvan stängdes 1974, har Hashima varit övergivet och det rådde förbud mot att stiga i land fram till 2009, då vissa delar av ön öppnades igen, med organiserade båtutflykter. Men på grund av risken för att skada sig bland rucklen på ön där det ofta blåser kraftigt, får man numera sällan gå i land – vilket undertecknad snopet fick erfara förra året. Att under en timme få åka runt ön och bevittna förödelsen är dock hisnande i sig. Trots de skräckinjagande byggnadsskeletten kan man lätt föreställa sig den mänskliga myrstack som ön var en gång i tiden.

Så reser du hit: Det är inte tillåtet att besöka Hashima ensam, man måste åka med någon av de researrangörer som erbjuder guidade båtturer till ön. Båtarna går från Nagasakis hamn, kostar mellan 3 000–5 000 yen, och tar cirka 30–50 minuter enkel väg, beroende på väderförhållandena.

Hashima går bara att besöka om man deltar i en guidad båttur. Foto: Getty Images
Lär dig mer om den spännande historien på ön Hashima. Foto: Getty Images

5. Naoshima

Från fiske till konst

Naoshima i Seto Inland Sea är en ö som har blivit en levande konstkatalog, där landskap och byar är integrerade med installationer, skulpturer och muséer – med lokalbor som volontärer, året runt. Öns omvandling från fiskeö till konstdestination började i slutet av 1980-talet och på 1990-talet, när företaget Benesse började investera i olika konst- och arkitekturprojekt på ön. Idag är ön en pilgrimsort för konstälskare.

Japans kanske mest kände nu levande arkitekt Tadao Ando ligger bakom flera byggnadsverk, exempelvis Benesse House och Chichu Art Museum som karaktäriseras av hans minimalistiska stil, Men öns mest kända konstverk är kanske Yayoi Kusamas ikoniska, svartprickiga, gula pumpskulptur som nu åter står stolt på vid strandkanten – efter att ha spolats ner i havet av en tyfon i augusti 2021. Naoshima bör insupas långsamt; stanna minst i ett par dagar (och missa inte att besöka grannön Teshima).

Så reser du hit: Tåg till Okayama, följt av en tåg- eller bussresa till Uno Port, och där en 20-minuters färja till Naoshima; hela resan tar cirka 2–4 timmar och kostar runt 3 000–6 000 yen.

6. Ainoshima

Katternas ö

Mer känd som ”Cat Island,” är detta den ultimata destinationen för kattälskare. Med en kattbefolkning som närapå överstiger den mänskliga (2017 hade ön över 230 förvildade katter, kontra 273 mänskliga invånare), erbjuder Ainoshima en förtrollande och jamande atmosfär. Att stiga i land är som att kliva in i ett katt-mem från Instagram.

Förutom katter har Ainoshima en naturskön charm, med frodig grönska och vandringsleder som inbjuder till rofylldhet. Skälet till den stora kattbefolkningen är delvis öns fiskeindustri, som genererar avfall som katterna kan äta. Därtill har öns attraktionskraft som ”Cat Island” bidragit till att kattbefolkningen får mat och skydd, vilket främjat deras överlevnad och förökning. Stämningen på ön är som tagen ur en animerad saga av regissören Hayao Miyazaki, och efter ditt besök kommer du nog aldrig glömma det japanska ordet för katt; ”neko”.

Så reser du hit: Från Hakata Station i Fukuoka tar du Nishitetsu-tåget till Nishitetsu-Shingu Station, där du åker vidare med Ai-land community-buss 2, som på 10 minuter tar dig till Ainoshima Tosenba färjeterminal, där färjan till Ainoshima avgår. Resan tar cirka 1,5 timme.

Ainoshima har blivit ett favoritresmål för kattälskare. Foto: Getty Images

7. Nokonoshima

Bohemer & blommor

Denna ö i Hakata Bay, bara en kort färjeresa från Fukuoka, är en idealisk plats för dagdrömmande cykelturer längs strandkanten. Nokonoshima är mest känd för sin blomstrande park, Nokonoshima Island Park,. Men det är inte bara naturen som lockar besökare. Ön har också blivit en samlingsplats för konstnärer, musiker och andra kreativa själar, vilket syns tydligt på kitschiga Noconico Cafe precis intill färjeterminalen, där lokal design, retroleksaker och skivor säljs, utöver egensinniga cocktails, mikrobryggeriöl, bakverk och finkaffe. På Noconico kan man även se japanska indieband spela konserter då och då.

Så reser du hit: Buss från Fukuoka till Nokonoshima Ferry Terminal och sedan en 10-minuters färja till ön. Totalt tar resan 1–1,5 timmar och kostar cirka 1 000 yen.

Nokonoshima, en grönskande oas bara 10 minuter med båt från fastlandet. Foto: Getty Images
Också en bohemisk oas – en samlingsplats för konstnärer, musiker och andra kreativa själar. Foto: Erik Augustin Palm

8. Miyajima

Där tiden står stilla

Miyajima, officiellt känd som Itsukushima, är en drömlik ö belägen i Hiroshimabukten. Med sin mäktiga ”flytande” torii-port, som tycks sväva vid högvatten, har ön blivit en symbol för harmoni och skönhet. Men Miyajima är också hem till Itsukushima Shrine, ett UNESCO-världsarv som är minst lika imponerande som porten. På ön blandas Shinto-helgedomar med buddhistiska tempel, vilket återspeglar Japans religiösa och kulturella blandning. Glöm inte att smaka på lokala specialiteter som Miyajimas berömda momiji manju, en lönnbladsformad kaka fylld med söta fyllningar. En populär restaurang på ön är Kakiya, känd för sina ostronrätter, även det en lokal specialitet. Öns magi ligger i dess förmåga att förena natur, kultur och andlighet på liten yta. På Miyajima tycks tiden stanna, och varje vy är poetisk.

Så reser du hit: Från Hiroshima tar man ett JR-tåg till Miyajimaguchi Station, följt av en 10-minuters färja, vilket sammanlagt tar ungefär 40 minuter och kostar cirka 600 yen.

Den mäktiga Torii-porten är Miyajimas symbol. Foto: Getty Images

9. Teshima

Subtil upplevelse

Naoshima (se nr 5) är inte den enda konst-ön i Seto Inland Sea. En mer subtil men minst lika imponerande upplevelse hittar man på Teshima, som man når med en färjetur på 30 minuter från Naoshima. Ön är mest känt för Teshima Art Museum, skapat av arkitekten Ryue Nishizawa och konstnären Rei Naito. Vid en första anblick ser museet ut som en struktur från en annan planet, eller en väldigt stilren rymdfarkost tillhörande en intergalaktisk civilisation. Museet ligger vid Teshimas naturliga kullar och består av en enda storslagen betongkurva, utan pelare, som skapar en gigantisk droppformad öppen yta. I taket finns två öppningar som tillåter dagsljus och naturliga element att strömma in, vilket skapar en dynamisk inre miljö där konst och natur blir till ett. Museet förändras med tidens gång, med ljusets vinkel och med väderförhållanden, vilket gör varje besök unikt.

Så reser du hit: Från Naoshima tar du en direkt färja till Teshima, eller en färja med ett mellanstopp i Uno. Resan tar cirka 20–60 minuter och kostar omkring 500–1 200 yen.

Teshima är mest känd för sitt maffiga konstmuseum. Foto: Getty Images

10. Rebun

Isolerad oas

Rebun ligger cirka 250 km nordväst om Sapporo i norra Japan. Ett Shangri-La för vandrare av det djärvare slaget, med lummiga terränger och spektakulära kustlinjer. Under sommarmånaderna förvandlas ön till en blomstrande oas. Under vintern omsluts ön av en stillsam skönhet, klädd i snö och is, vilket skapar en lika förtrollande atmosfär. Öns unika klimat och isolerade läge skapar dess dragningskraft, och har gjort det möjligt för en rad sällsynta växtarter att trivas här.

Så reser du hit: Inrikesflyg till Wakkanai Airport och sedan vidare med färja från Wakkanai hamn ut till ön Rebun. Hela resan kan ta upp emot 5–6 timmar och kostar mellan 10 000–20 000 yen (ca 800–1 600 svenska kronor).

Rebun är ett Shangri-La för vandrare. Foto: Unsplash
Japan eller Skottland? Den grönskande naturen är slående vacker! Foto: Getty Images

Läs också:

Körsbärsblomning i Japan – 5 platser för chockrosa upplevelser

Sveriges bästa öar – redaktionen korar sina 20 favoriter

Quiz: Hur mycket kan du om Japan?


Text: Erik Augustin Palm • 2024-03-14
JapanListorÖar

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top