Annons
Annons
Kyoto

Ta tåget genom Kyotos rosa blomster – vi tipsar om flera rosa hotspots i Japan. Foto: GettyImages

Japan

Körsbärsblomning i Japan – 5 platser för chockrosa upplevelser

Den rosa vågen sköljer över Japan varje år – vi listar 5 platser att besöka för att uppleva landets vackra körsbärsblomning, hypen kring blommorna och festivalerna.

Text: Helle Kikerpuu • 2023-03-16 Uppdaterad 2024-03-12

Så upplever du körsbärsblomningen i Japan

Sanningen är att om du befinner dig i Japan från mitten av mars till slutet av april kommer du inte kunna undgå körsbärsblomningen – alltifrån den lokala matbutiken till myndigheterna och tågbolagen firar körsbärsblomningen med rosa inslagspapper på lunchlådor, blommiga arbetskläder och diverse rosa varor och livsmedel med smak av körsbär.

Varje år börjar blomningen olika tider och det finns olika typer av körsbärsträd vars blommor slår ut vid olika tider. Men, om man ser till hela landet börjar ofta blomningen redan i januari i de sydliga öarna runt Okinawa medan säsongen på de större öarna Honshu, Kyushu och Shikoku börjar omkring mitten och slutet av mars. Sedan rör sig den rosa vågen norrut under april och på den nordliga ön Hokkaido börjar säsongen i slutet av april/början av maj.

5 rosa hotspots i Japan 2024

Megurufloden i Tokyo

Ett av de mest populära rosa hotspots man kan hitta i hela landet för hanami (översättning: att beskåda blommor) finns i centrala Tokyo. Längst med Megurofloden radar omkring 800 körsbärsträd upp sig och samlar japaner och turister, som njuter av färgerna och fotar de rosa blommorna som hänger på grenar över floden. Under blomningen installeras lampor längs med floden, vilket ger ett varmt sken över omgivningen, medan marknadsstånd säljer tilltugg, dryck och souvenirer.

Närmaste tunnelbanestationerna är Nakameguro Station på Toyoko Line och Hibiya Line.

En av Tokyos populäraste platser för att skåda körsbärsblomningen är vid Megurufloden. Foto: GettyImages

Konstgjorda blomster i Tokyo

I det digitala konstmuseet teamLab Planet på den konstgjorda ön Toyosu i Tokyo är det fokus på körsbärsblommor under våren. Via konstverket Floating in the Falling Universe of Flowers kan man uppleva hur blommorna förändras med årstiden. De rosa blommorna dyker även upp i konstverket Drawing on the Water Surface Created by the Dance of Koi and People – Infinity, där man vadar fram i vattnet med tecknade koifiskar simmande kring fötterna – ”vadar fram”, japp man upplever konsten barfota.

Kolla in museet

Rosa festival i Nagano

I staden Ina i Nagano-prefekturen kan man vara med och fira körsbärsblomningen på Takato Cherry Blossom Festival, som är en av landets mest kända. Festivalen äger rum i slottsparken Takato där omkring 1 500 körsbärsträd strör rosa blomster omkring sig. Många av träden planterades i slutet av 1800-talet, och de äldsta tros vara över 140 år gamla. Festivalen pågår större delen av april, och utöver de vackra blommorna kan man även prova många olika japanska kulinariska specialiteter. Tips! Besök parken på kvällen när de tänder belysningen på körsbärsträden.

Nagano går från att vara ett populärt vintersportsområde till en rosa hotspot för hanami. Foto: GettyImages

Kyoto eller ”Lilla Kyoto”

Under vårmånaderna är det många som besöker populära städer med vackra parker. Kyoto är ett populärt resmål, och visst, det kan vara en hel del besökare där men det finns många olika tempelområden att besöka, pilgrimsleder att vandra och utflykter att ge sig av på. Heian Shrine, som blev känd för många genom filmen Lost in Translation av Sofia Coppola, är väl värt ett besök. Helgedomens trädgård med de ikoniska stenarna i vattnet, de blommande körsbärsträden och dammarna ramar in en perfekt vårdag.

Vill man dock undvika stora folkmassorna i storstäderna kan man istället rikta blicken mot landets mindre orter, som till exempel Kakunodate, även känt som ”Lilla Kyoto”. Här blommar körsbärsträden vanligtvis i slutet av april. Samtidigt erbjuder staden och området autentisk samurajkultur, natursköna omgivningar med berg och sjöar och naturliga varma källor.

Picknick vid slottet i Osaka

Parkerna Kema Sakuranomiya och slottsparken i Osaka är två ställen där man kan njuta av körsbärsträd i tusentals. Slottet som uppfördes i slutet av 1500-talet omges av vallgravar och en vacker park – perfekt plats för en rosa picknick. Slottet bombades av amerikanska bombflygplan 1945 varpå exteriören restaurerats att efterlikna det under Edoperioden.

Läs mer: Miniguide – Osakas 15 minutes of fame

Slottet i Osaka inbäddat i rosa. Foto: GettyImages

Text: Helle Kikerpuu • 2023-03-16
JapanDjur & natur

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen