Annons
Annons

Redo att betala mer för den här vyn? Foto: Getty Images

Japan

Utländska turister får betala mer i Japan

Ett pris i butiker och på museer och restauranger för landets invånare. Ett annat högre för besökande turister. Känns det okej? I Japan tycker man det.

Text: Per J Andersson • 2024-08-03 Uppdaterad 2024-08-03

En svag yen har lett till en ökning av mängden besökande utländska turister till Japan. Första halvåret i år slog besökssiffrorna i taket med 17,8 miljoner utländska turister.

Bra för Japans BNP. Turismen är numera landets näst viktigaste inkomstkälla efter bilindustrin, enligt tidningen Nikkei Asia.

Senaste två åren har turismen koncentrerats till ett fåtal platser som Tokyo, Osaka och Kyoto. Den trenden vill regeringen motverka genom att marknadsföra mindre kända regionala destinationer.

Ökningen av besökare har medfört utmaningar. Japans turisminfrastruktur har inte vuxit för att hålla jämna steg med turistströmmarna. Inom besöksnäringen råder nu brist på arbetskraft.

Till 2030 vill landets regering man mer än fördubbla antalet utländska turister. Foto: Getty Images

Mer än dubbelt

Landets regering tycker ändå inte att dagens turistströmmar är stora nog. På sex år vill man mer än fördubbla antalet turister, från 25 miljoner om året till 60 miljoner.

Men många japaner knyter nävern i fickan och önskar sig en större del av turistkakan. Alltfler butiker, matställen och turistattraktioner planerar att införa en dubbel prislista med ett pris för japaner och ett annat, högre, för besökande utlänningar. En del rapporteras redan ha börjat.

Dyrt med engelska

– Hur kan vi ha samma pris på maten för lokalbor som pratar japanska som för utländska turister som behöver extra hjälp på engelska, säger Shogo Yonemitsu som driver en skaldjursrestaurang i Tokyostadsdelen Shibuya enligt nyhetsbyrån Kyodo.

Yonemitsu är en av dem som redan höjt priser för utlänningarna. Buffén får utländska turister betala 500 kr för, medan japaner kommer undan med att pröjsa 420 kr. Han motiverar prisskillnaden med att han tvingats höja lönerna för att hitta personal som pratar engelska.

Sapporo i nordliga Hokaido är också populärt bland utländska besökare. Foto: Getty Images.

Läs också: Nu kan du flyga direkt till Kanada och Japan

Två prislistor

Och han är inte ensam. På flera håll i landet planerar man att införa dubbla prislistor.

I Himeji i västra Japan överväger man att fyrdubbla inträdesavgiften för utländska turister som vill besöka stadens världsarvsklassade slott från 1600-talet. Borgmästaren i staden motiverar prishöjningen med att slottet är en plats för vila och avslappning för Himejiborna. Även i nordliga Hokkaido vill man i höst börjar ta mer betalt av utlänningar.

I Kyoto harv borgmästaren satt stopp för utlänningarna i gränderna. Foto: Getty Images

Inga utlänningar i gränderna

I Kyoto har borgmästaren, som lovat att bekämpa överturism, bestämt att turisterna inte får sätta sin fot i privata gränder i distriktet Gion där man kan möta geishor klädda i traditionell kimonos. Staden har också planer på att ta ut högre priser för utländska turister i kollektivtrafiken.

Frågan är hur det känns för turisterna att betala mer än japanerna. Många har nog förståelse för problemen med de hotspots som översköljs av turister, men få tycker att det känns okej med dubbla prislistor.

Läs mer: Ta det lugnt i Japan – 6 uppfriskande zenupplevelser


Text: Per J Andersson • 2024-08-03
JapanNyhetmassturismÖverturism

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen