Peking. Foto: Istock.

Peking. Foto: Istock.

Kina

Kina inför tuffare visumregler för svenskar: “Kan stöka till det rejält”

Om du ska resa till Kina inom snar framtid kan det bli svårt att få visum om du inte sparat ditt gamla pass. Detta efter att Kina plötsligt infört striktare visumregler.

Text: Johanna Jackson • 2016-08-30

De nya reglerna infördes utan förvarning den 9 augusti i år bara några veckor innan hösten och turisthögsäsongen för Kina inleds.

Om man har ett pass som är utfärdat efter den 1 januari 2014 måste man numera även bifoga sitt gamla när man söker visum, skriver Expressen.

– Om man har ett äldre pass än så spelar det ingen roll, säger Mats Andersson, vd på resebyrån Kinaresor, till Vagabond.

Men för dem med nyare pass kan de nya visumreglerna orsaka stora problem, enligt Mats Andersson som säger att han känner till minst ett fall där personen som ansökte fick avslag på grund av att hon inte hade sitt gamla pass. I normala fram brukar det ta en arbetsvecka att få svar på sin ansökan.

Kina inför tuffare visumregler för svenskar:
Mats Andersson, vd på resebyrån Kinaresor. Foto: Privat.

– Många sparar inte sina gamla pass. Det här kan stöka till det rejält. Vi har en ansökan som väntat på den kinesiska visumcentralen i tre veckor men vi har ingen aning om hur lång tid det kommer att ta.

Enligt Mats har informationen från Kina varit väldigt knapp.

– Vi har inte fått veta mycket alls. På visumcentralen i Kina har de heller ingen aning om vad de ska göra med de nya passen, det är helt kaotiskt där.

Det spekuleras dock om att det kan röra sig om tillfÙ�lliga regler som införts i samband med det kommande G-20-mötet som ska hållas i Hangzhou den 4-5 september.

– Vad vi vet är det temporärt. Så vi håller tummarna för att kraven släpps någon gång i september.  

Om det inte gör det kan det innebära tvärstopp för hundratals svenska kinaresenärer.

– Jag tror att alla som ska åka till Kina eller säljer resor till Kina sitter och Ù?r rätt så nervösa just nu, säger Mats Andersson. 

Missa inte att gilla Vagabond på Facebook för fler resenyheter i ditt flöde.

Snart blir det enklare för svenskar att resa till USA

Här är flygplanet som är gjort för tjocka

Därför krymper Kinesiska muren

Spritkorrespondent sökes – få betalt för att resa och dricka gin


Text: Johanna Jackson • 2016-08-30
KinaNyhet

Scroll to Top