Annons
Annons
Nya restauranger i Svenska fjällen.

Hög mysfaktor på Renen & Älgen (tv) Foto: Alexander Neimert. Onkel Jean gone fishing - nysatsning på Högfjällshotellet! Foto: Fotograf Magnus Skoglöf AB

Sverige

10 nya restauranger i svenska fjällen

Skidåkning i all ära, men en stor del av fjällupplevelsen är också gott käk, värmande brasor och rolig afterski. Vi har spanat in 10 restauranger i den svenska fjällvärlden du inte får missa!

Text: Karin Wimark • 2021-12-25 Uppdaterad 2022-01-21

Brödernas, Åre & Funäsdalen

Den som är sugen på en schyst burgare kan nu spana in två nya ställen i fjällvärlden! Det är hamburgerkedjan Brödernas som öppnar i Pinchos gamla lokaler i Åre liksom det gamla Linbanecaféet i Duved och i Funäsdalen! Testa burgaren Farsan med cheddar och saltgurka eller Beyond- Farsan som är den plantbaserade varianten! Varje månad tas dessutom en burgare fram i samarbete med olika profiler och 10 kronor skänks till välgörenhet så som barncancerfonden och Bris.

Till vänster en person med skidor på och take away påse från Brödernas. Till höger en burgare.
Brödernas finns runtom i hela Sverige, men nytt på kartan är Åre och Funäsdalen. Vad sägs som en ski-in & burgare till lunch? Foto: Brödernas

Pontus X2, Sälen

I vinter kliver restaurangnivån upp ett snäpp i Hundfjället då Pontus i Sälen och Mondo slagit upp portarna. Här, i det nya fjällhotellet Skistar Lodge Hundfjället, har krögaren Pontus Fritjiof skapat två inbjudande restauranger – en lite mer fine dining och en ski-in-restaurang. Pontus i Sälen satsar på grill och sashimi. Missa inte rawbaren som serverar fjällröding, pilgrimsmussla och hjorttataki och champagnevagnen som cirkulerar under afterski-timmarna.

Mondo – som på italienska betyder världen – serverar enklare rätter med hög kvalitet. Hjortburgaren och den asiatiska soppan är säkra kort för lunch, på kvällarna byts menyn ut till smårätter inspirerade av hela världen.

Ett stort nytt fjällhotell i Sälen.
Skistar Lodge Hundfjället är senaste nytt i Sälen med två restauranger som bjuder på kreativa måltider! Foto: Skistar Lodge Hundfjället
En dessert och bild på restaurangen
Baked Alaska med hjortron och italiensk maräng på Restaurang Pontus i sälen! Foto: Skistar Lodge Hundfjället

Härnö Outdoor Lodge, Höga Kusten

Spana in toppstugan på Vårdkasen som fått en helt ny restaurang Härnö Outdoor Lodge. Här står kreativitet och gemenskap i centrum där man tillsammans med bönder, fiskare och andra mataktörer i Höga Kusten vill plocka fram det bästa området har att erbjuda. Tänk dig öppen eld, utomhusmatlagnng och vedeldad pizza – en mer fast meny erbjuds inte, däremot utlovas god mat och vidunderlig utsikt över stora delar av Höga Kusten.

Renen & Älgen, Idre Himmelfjäll

Det händer saker i nya Idre Himmelfjäll. Nytt för i vinter är restaurangen Renen & Älgen – en modern fjällrestaurang med läckra träinslag, renhorn i taken och värmande brasor för en mysig stämning. Restaurangen ligger precis vid barnskidtorget och serverar barnvänlig meny med vild touch. Testa planksteken med fjällröding, älgköttbullar eller renburgare. Här finns också vegetariska alternativ liksom klassiker som pizza och pannkakor.

Idrefjäll från ovan.
Det bubblar i Idre Himmelfjäll och nytt för säsongen är restaurangen Renen & Älgen. Foto: Alexander Neimert
Till vänster en restaurang utifrån och till höger personer inne i restaurangen.
Mysigt och ombonad på restaurangen Renen & Älgen som ligger i anslutning till barnskidtorget. Foto: Renen & Älgen

Lofsdalens Fjällhotell, Lofsdalen

Napoletansk pizza, nya fräscha hotellrum och på lång sikt ett spa. De nya ägarna till Lofsdalens Fjällhotell har storslagna planer då hotellet efter att ha stått tomt i flera år nu öppnat i ny regi. Den som känner till restaurang Bleck och Hellas Storstugan i Nackareservatet i Stockholm kommer säkert att känna igen på Fjällhotellet då ägarna är desamma. I den egna pizzerian serveras napoletansk pizza medan man i matsalen kommer för rustik lunch med egen korv, fisk och soppa. Matfilosofin är vällagat utan krusiduller på närodlat tillagade från grunden.

Onkel Jean gone fishing, Sälen

Den som besöker Högfjällshotellet i Sälen denna vinter kommer mötas av en marin nyhet! Den tidigare fine diningrestaurangen Onkel Jean har blivit Onkel Jean gone fishing och omvandlats till en ambitiös fisk- och skaldjursrestaurang under ledning av Fredrik Hedlund, OS-medaljören med Kockslandslaget. Hit kommer du för det där lilla extra på råvaror av hög kvalitet med passande viner. 

Tre skaldjursrätter från Onkel Jean gone fishing,
Skaldjursfrossa på Onkel Jean gone fishing på högfjällshotellet i Sälen. Foto: Fotograf Magnus Skoglöf AB

Restaurang Trägårn, Duved/Åre

Har du ännu inte besökt Restaurang Trägårn i Duved är det hög tid. Här har två Fävikenprofiler skapat en plats som är så mycket mer än bara en restaurang. Filosifin är snarare att skapa ett nav där hållbarhet, lokalt och samspel med bygden är huvudsyftet. Kom förbi på en lekfull middag anpassad efter säsong där såväl gemensamma som enskilda rätter serveras i hjärtlig förpackning till hela sällskap. Givetvis kan du också titta förbi på en enklare fika och planer finns också att bygga en butik. Håll utkik!

Uppdukat bord på restaurang Trägårn.
Har du inte spanat in restaurang Trägårn i Duved så är det hög tid! Foto: Trägårn

Bageriet, Vemdalen

Populära Bageriet som nästintill blivit en institution i Vemdalen har under året utvidgat verksamheten och slagit upp portarna i Björnrike i Björnrikegårdens gamla lokaler. Här utlovas avslappnat häng och vedeldad pizza av bästa rang, men också matigare mackor och bullar.

Tända brasor och mysig stämning i restaurangen.
Hög mysfaktor och vedeldad pizza! Missa inte Bageriet i Björnrike. Foto: Tom Öhlin

Restaurang Botten, Vemdalskalet

Efter att den populära restaurangen Toppen tragiskt nog brann ner i början av 2021 har har det varit tyst. Tills nu! Gänget som drivit restaurangen öppnar nu Restaurang Botten längst ner i Skalpasset. Nyrenoverat och med ett helt nytt mat- och dryckeskoncept! Håll utkik efter After Ski med Trubadur på helgerna i vinter.

Mrs Maggie, Duved

Mrs Maggie är den nya mötesplatsen i Duved utanför Åre inhyst i en före detta pizzeria och som enligt ryktet har Jämtlands bästa räkmacka! Michaela Boson som tidigare har varit restaurangchef på flera krogar i Stockholm, hoppas på att skapa en välkomnande mötesplats för såväl lokalbor som besökare! Kom förbi bistrocafét på en fika på hemgjorda bakverk eller kom hit på kvällstid för en trerätters och ett glas vin.

Missa inte att det mesta i butiken är till salu! Gillar du det du ser, sitter eller äter på, slå till och köp med den hem!

Snö och inomhus på ett café.
Det ryktas om att traktens bästa räkmacka finns på Mrs Maggie i Duved – det nya gästvänliga bistrocafét. Foto: Mrs Maggie

Ps: I april 2022 återvänder Åre Gastronomy Week med spännande smakupplevelser från årets restauranger samt olika mat- och dryckesvent. Håll utkik!


Text: Karin Wimark • 2021-12-25
SverigeMat och dryckVinterresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top