Annons
Annons
Foto: Jonas Gratzer | Rubrikbild: Istock

Foto: Jonas Gratzer | Rubrikbild: Istock

Nepal

Katmandu – 8 måsten i Nepals huvudstad

Katmandu. Hjärtat i Nepal, huvudstad för Himalaya. Vagabondmedarbetaren Mikael Persson tipsar om allt från bästa äppelkakan till klosterboende och höghöjdskaffe.

Text: Mikael Persson • 2017-08-23 Uppdaterad 2021-06-23

Garden of Dreams

1. Drömmiddag 

På ena sidan av den höga muren, avgaser, bilar och hostande huvudstad. På andra sidan, Garden of Dreams viktorianska trädgård, gåtfull spegeldamm och folk som ligger dåsigt utsträckta i gräset och läser böcker. På 1920-talet skapades låtsasvärlden åt fältmarskalk Kaiser Sumsher Rana. Idag är den öppen för alla som kan betala 20 kr i entré. I lusthuset finns en restaurang som serverar alltifrån wiener melange till skarp crossover-meny.

Katmandu – 8 måsten i Nepals huvudstad

Chandragiri Hill

2. Mount Katmandu 

Chandragiri Hills siktar i dubbel bemärkelse mot stjärnorna. Den nya kabin-banan når kanske inte rymdåldern, men lindrar åtminstone suget efter tekniska framsteg i en stad som länge stått kvar med ena foten i medeltiden. Söndagsuppklädda familjer gungar upp till 2 500 meters höjd fÙ?r selfies med snö-klädda Himalayatoppar i bakgrunden. På toppen väntar också en rymdskepps-liknande restaurang som serverar öl och chiliheta potatisen mustang piro aloo. Kabinbanan tar knappt en kvart och kostar 200 kr t/r (chandragirihills.com).

Katmandu – 8 måsten i Nepals huvudstad

Snowman café

3. Hippiehak och äppelpaj 

NÙ�r flower var power och höjden av hippielycka en bussbiljett från Europa till Katmandu, hette slutmålet ofta Freak Street. Idag har haschröken skingrats och batik bytts mot Gore-Tex. Men på en av sidogatorna väntar fortfarande klassiska Snowman Café, där Cat Stevens sägs ha hämtat inspiration till låten ”Katmandu”, och där kaféägaren Ram Prasad sedan 1965 har bakat bästa äppelpajen öster om Indus. Vänligt och murrigt med levande ljus och coolaste kidsen i Katmandu.

Katmandu – 8 måsten i Nepals huvudstad
Katmandu – 8 måsten i Nepals huvudstad

Swayambhunath

4. Stairway to heaven 

Vägen till Nirvana är brant som ett störtlopp. Åtminstone om du vandrar de 380 trappstegen upp till Swayambhunath. Den buddistiska stupan ligger som en jättelik näckros ovanför Katmandu. På kullens topp väntar även kloster och klå-fingriga apor. Utsikten gör dessutom den nepalesiska huvudstadens gytter av hustak, gator och gränder hyfsat begripligt. 

Katmandu – 8 måsten i Nepals huvudstad

Dwarikaspalatset

5. Bo som en kung 

På medeltiden bestod Katmandudalen av tre pyttesmå kungadömen som ibland hamnade i luven på varandra. Regenterna mätte muskler med varandra genom att tävla om vilken som kunde bygga och bo vackrast. Dwarikas är en kopia av ett sådant medeltida palats. Massiva tegelväggar, skuggiga innergårdar, porlande vatten och snidat trä. Hotellet uppfördes på 1970-talet med ambitionen att erbjuda skönt boende och visa upp gamla möbler och föremål som samlats in från landsbygden. Stämningsfull sagoboksmiljö med spa, ångbad och restaurang-serverad bovetepasta (dwarikas.com).

Katmandu – 8 måsten i Nepals huvudstad

Himalayan java

6. Höghöjdskaffe 

När Katmandus unga medelklass vill vila fötterna och surfa på sina bärbara datorer i skön kafémiljö, är det Himalayan Java som gäller. Sval coffee lounge med mjuka skinnfåtöljer, nyrostat Himalayakaffe och fin schwarzwaldtårta. Ligger på Tridevi Marg mellan Thamel och Durbar Marg (himalayanjava.com).

Katmandu – 8 måsten i Nepals huvudstad

Basarområdet asantole

7. Shopping

Basaren som bjuder på själva essensen av Nepal. Alla landets skiftande färger, dofter och ansikten trängs här. Sortimentet tycks dessutom inte ha ändrat sig speciellt mycket sedan tiden då varorna färdades till Katmandu på jak eller åsna. Färsk ingefära, blodiga köttstycken och himalayasalt säljs i skuggiga gränder. På innergårdar sitter skräddare försjunkna över handsydda skjortor och sarier. Mellan templet Seto Machendranath och korsningen Indrachowk finns butiker som säljer fina bomullstyger som metervara.

Katmandu – 8 måsten i Nepals huvudstad

Biplod Coldstore

8. Jakost med sufflör

Kanske kikar du dig runt förvirrat och försöker lokalisera rösten som tycks komma från underjorden. Kanske har du redan kapitulerat för Katmandus mest avväpnande försäljare och krupit ner i den lilla butiken
för att provsmaka jakost från höga Himalaya. Biplod Coldstore finns i knähöjd längs turiststadsdelen Thamels Z-street. Den anspråkslösa hål-i-väggen-butiken är dessutom en skön plats att fördriva några timmar i sällskap av pratglada ägaren Krishna Prasad Silwal och hans gäster.

Katmandu – 8 måsten i Nepals huvudstad

Om skribenten

Mikael Persson har regelbundet besökt Nepal sedan 25 år tillbaka. Under senaste besöket gladdes han åt att det inte blev ständiga strömbrott, att turismen gick på högtryck och att mycket kändes nytt och fräscht.

Katmandu – 8 måsten i Nepals huvudstad

Nu kan du instagramma gratis från vÙ�rldens högsta berg

Nepal – kvinnorna på världens tak

Vandring i Marocko – expedition Atlasbergen


Text: Mikael Persson • 2017-08-23
NepalRestipsListorWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen