Chicago – när du gjort New York. Foto: City of Chicago/GRC

Chicago – när du gjort New York. Foto: City of Chicago/GRC

Qatar

En fjärran weekend

Ta en långweekend i dubbel bemärkelse. Det finns flera direktlinjer från Sverige som tar dig långt bort utan att slösa tid på mellanlandningar. Addera någon extra dag för maximal upplevelse.

Text: Kajsa Gustafsson • 2013-10-02

CHICAGO, USA
Shopping, skyskrapor och blues

Chicago har allt och lite till. Att jazz och blues är populärt går det inte att ta miste på. Lite här och var kan du hitta små mysiga pubar eller restauranger där liveband spelar. Trevliga restauranger finns det också gott om och är kött din melodi rekommenderar vi ett besök på restaurangen Tavern on Rush. Missa inte heller att prova en äkta Chicago deep disch pizza. Att shoppingen här är enastående, är ganska lätt att förstå. Här finns såväl småbutiker som stora shoppingcenter. Chicagos huvudgata, Magnificent Mile, huserar allt från lyxiga kedjor till budget- och mellanklassbutiker. Vill du hellre besöka en av de stora shopping­galleriorna är det till Chicago Ridge Mall du ska bege dig. Här hittar du alla de amerikanska butikskedjorna du letar efter.

Bo i Chicago: På Laquinta Inn bor du i hjärtat av Chicago med gång­avstånd till några av de stora sevärdheterna. Från 1 000 kr för ett dubbelrum, www.lq.com.
Ta dig hit: SAS flyger direkt från både Stockholm och Köpenhamn. Flygtid ca 9 tim.

En fjärran weekend
Fler och fler upptäcker Chicago. Foto: City of Chicago/GRC

DOHA, QATAR
En oupptäckt guldklimp

Qatars huvudstad, Doha, är ett resmål vi lär få höra mer om i framtiden. Staden växer snabbt och man satsar, liksom Dubai, på lyx och flärd. Här kan du shoppa, sola, bada och uppleva en dos kultur. Längs med The Corniche, som är en 7 kilo­meter lång strandpromenad, ligger vackra stränder. Här finns även de stora sevärdheterna såsom Nationalmuseet, Islamiska museet och Nationalteatern. Norr om Doha finns orörda, och oftast folktomma, stränder. Al Marrouna strand och Fuwairit är att rekommendera. Västerut från Doha finns kilometerlånga stränder med klarblått vatten och gyllene sand. Du får inte heller missa beduinmarknaden Souf Waqif med allt från smycken och kläder till vävda textilier och kryddor. Här hittar du
även några av de bästa ute­serveringarna.  

Boende i Doha: På Ritz-Carlton Doha bor du precis vid vattnet i ett av Dohas mest exklusiva områden. Dubbelrum från 2 300 kr, www.ritzcarlton.com.
Ta dig hit: Qatar Air flyger direkt från Stockholm och Köpen­hamn. Flygtid ca 5 tim.

En fjärran weekend
Doha – en riktig bubblare. Foto Thinkstock
En fjärran weekend
Shoppa smycken, kläder, vävda textilier och kryddor i Doha. Foto Thinkstock

DUBAI, FÖRENADE ARABEMIRATEN
Lyx & glamor

Allt är inte guld som glimmar, men Dubai är undantaget. Här glimmar det både till höger och vänster, och inte bara på stadens berömda guldmarknad. Annars stavas shopping i Dubai gallerior, gallerior och gallerior. Mall of the Emirates, gallerian med sin berömda skidbacke, var en stund världens största galleria, men är det något man gillar i Dubai, så är det att sätta nya rekord, så snart hade man slagit det egna rekordet och byggt det ännu större The Dubai Mall. Är du istället ute efter sol och bad har Dubai flera stränder
att erbjuda, både allmänna och privata. Undvik de hetaste sommar­månaderna då temperaturen kan sträcka sig uppemot 40°.

Boende i Dubai: Armani Hotel ligger i Burj Khalifa, världens högsta byggnad, och sågs senast på bio­duken i Mission Impossible 4, där Tom Cruise faktiskt gjorde sina egna stunts och hängde på utsidan av byggnaden. Från 3 000 kr för dubbelrum, dubai.armanihotels.com.
Ta dig hit: Norwegian flyger direkt från Stockholm. Flygtid ca 6 tim.

En fjärran weekend
Varma Dubai är inte långt borta. Perfekt för en lugn stund i sol­stolen eller offroading i öknen. Foto Dubai tourism
En fjärran weekend
Cityliv och strandhäng i Dubai. Foto Dubai Tourism

SHANGHAI, KINA
Kinas modernaste stad

Kina över en långhelg? Är du tokig? Nej, faktiskt inte. Asien kom plötsligt mycket närmare. Den 1 mars öppnade nämligen SAS en direktlinje till Shanghai från Köpenhamn. Shanghai är definitivt en av de där städerna som lockar bara med sitt namn. Detta trots uttrycket “att bli shangaiad”, vilket var det öde man kunde råka ut för om man drack sig för full i fel bar och sedan vaknade upp på ett annat fartyg än det man anlänt med. Idag är detta Kinas modernaste stad. För 30 år sedan var den liten och förfallen, idag reser sig stolta skyskrapor och här ligger även Kinas finansiella centrum. Som weekendstad är Shanghai toppen. Ytan är liten, men utbudet av shopping, restauranger och nöjen enormt. Nanjing Road, den stora hästens gata, är den mest berömda gatan med sina alla varuhus, butiker och restauranger.

Boende i Shanghai: JW Marriott Hotel Shanghai är beläget i en 60-våningsskyskrapa mitt i smeten med den bästa utsikten. Dubbelrum från 1 700 kr/natt. 399 Nanjing Xi Lu, Shanghai, marriott.com.
Ta dig hit: SAS flyger direkt till Shanghai från Köpenhamn. Flygtid ca 10 tim.

En fjärran weekend
Låt Pudongs stadssiluett bli din nästa Facebookstatus. Foto Thinkstock

NEW YORK, USA
Staden som aldrig sover

New York, New York, sjöng Frank Sinatra i sin hyllning till staden som aldrig sover och det är ett som är säkert. Det finns inte många städer i världen med samma utbud som just New York. Har du redan klarat av turistattraktionerna Empire State Building, Frihetsgudinnan och Times Square så är det dags att bege dig över Brooklyn Bridge. Här finns mängder med secondhandbutiker, boklådor, roliga utställningar och massvis av evenemang. Har du gjort Brooklyn? Satsa på lyxiga Hamptons, tre timmar bort, där du kan njuta av bad på en av USA:s bästa stränder, Cooper Beach.
New York är himmelriket för den matintresserade – här finns fler sorters kök än i de flesta andra storstäder. Även nattsuddaren lär få sitt lystmäte mättat oavsett om du söker barhäng eller dans natten lång.

Boende i New York: Coola hotellet Ink48 var, som namnet antyder, en gång ett tryckeri. Missa inte takterrassen. Dubbelrum från 1 500 kr/natt, www.ink48.com.
Ta dig hit: SAS flyger direkt från både Stockholm och Köpen­hamn. Flygtid ca 7 tim.

En fjärran weekend
New York är ändå alltid New York.

Text: Kajsa Gustafsson • 2013-10-02
QatarRestipsChicagoDubaiNew YorkShanghai