Annons
Annons
Gå på kryddigt spa, se elefanter och la det lugnt bland teodlingarna. Foto: GettyImages

Gå på kryddigt spa, se elefanter och la det lugnt bland teodlingarna. Foto: GettyImages

Restips

Upptäck Sri Lankas gömmor bortom stränderna

Sri Lanka har underbara stränder, men efter ett tag tröttnar man på solsvedda axlar och sand mellan tårna. Då är det dags att åka tåg, vandra uppför klippor, bo på kolonialhotell, meditera, leva hälsosamt och spana i det tropiska djurlivet.

Text: Per J Andersson • 2020-02-15 Uppdaterad 2021-06-23

Lev hälsosamt under kokospalmerna

Ät nyttigt, utöva yoga och bli masserad i väldoftande ljummen olja. Att åka på hälsokur är en sydasiatisk specialitet. Den traditionella indiska hälsoläran ayurveda har spritt sig också till grannländerna, framförallt till Sri Lanka. Ön vimlar av kustnära spa-hotell med ayurvediska behandlingar. Ett trevligt och inte alltför dyrt ställe är Ypsylon Resort som finns både i Beruwela på västkusten söder om Colombo och på Nilaveli Beach strax norr om Trincomalee på östkusten. Ett annat bra ställe är Villa Velmarie, också det i Beruwela och inrymt i anrika hus i kolonial stil.

Upptäck Sri Lankas gömmor bortom stränderna
Kryddigt spa på Sri Lanka. Foto: GettyImages

Meditera bland teplantage

Andas in, andas ut, tänk på din egen andning, tänk på ingenting. Så kan man beskriva buddistisk vipassana-meditation som spritt sig från Indien till hela världen. På Sri Lanka finns ett extremt vackert beläget meditationscentrum beläget på en kulle ovanför intensivt gröna teplantage. Milsvid utsikt, klar luft och seriös meditation. Upp klockan fyra och börja meditera, gör solhälsningen till soluppgången, ät god vegetarisk mat och somna tidigt.

När du checkar ut är din hjärna utvilad, kroppen avstressad och ditt fokus, oavsett vad du koncentrera dig på, knivskarpt. Rekommenderas alla överdigitaliserade och informationsstinna nutidsmänniskor. Läs mer på nilambe.net.    

Upptäck Sri Lankas gömmor bortom stränderna
Ta det lugnt och drick lite te. Foto: GettyImages

Klättra uppför Lejonklippan

En stor monolit som mystiskt reser sig ur djungeln. Lejonklippan Sigiriya är ett av sju Unescoskyddade världsarv på Sri Lanka. Vandra genom gröna skogsdungar och vattenkanaler och klättra därefter uppför branta trappor till palatsruinerna på toppen. Väl där belönas du med en dramatisk utsikt och antika grottmålningar. Sigiriya tros ha varit befolkat under förhistorisk tid. Säkert vet vi att bergets grottor användes som buddistiskt munkkloster från omkring 200-talet f.Kr. och att ett palats uppfördes på 400-talet e#Kr. På 1300-talet övergavs det och återupptäcktes som ruiner först 1907 av en brittisk äventyrare. Rena rama Indiana Jones-historien med andra ord.    

Upptäck Sri Lankas gömmor bortom stränderna
Lejonklippan Sigiriya är ett av sju Unescoskyddade världsarv på Sri Lanka. Foto: GettyImages

Spana in vilda elefanter

Det är gott om elefanter på Sri Lanka. Populationen växer och ibland händer det att de enorma djuren kampar sönder odlingar och till och med traskar in i människobyar. Det är kort sagt konkurrens om utrymmet mellan människa och elefant. Vill du skåda elefanter i vilt tillstånd ska du bege dig till nationalparken Minneriya nära Polonnaruwa i öns mitt eller till Udawalawe i söder. Garanterat spännande.

Upptäck Sri Lankas gömmor bortom stränderna
Spana in elefanter. Foto: GettyImages

Ta tåget istället för bussen

Sri Lankas järnvägsnät är gammalt och slitet. Loken och vagnarna likaså. Men oj, vilka vackra tågresor du kan göra. Och vad mycket genuint lankesiskt folkliv du kan uppleva. Turistfavoriten är bergståget från Colombo Fort upp till Kandy, Ella och Badulla. Under inbördeskriget 1983–2009 gick inga tåg upp till Jaffna på öns tamildominerade nordspets, men sedan sex år tillbaka rullar de åter. En annan favorit är tåget från Colombo de 30 milen tvärs över ön till hamnstaden Trincomalee på östkusten.

Både till Jaffna och Trinco finns sovvagnar i olika klasser. Biljettpriserna är låga. Färden skakig. Och om du trots allt inte är helt utled på strandliv så har östkusten några av öns vackraste stränder, som natursköna Pasekudha och surfarfavoriten Arugam Bay. Köp biljetter från resebyrå på Sri Lanka, på järnvägsstationen eller boka online på 12go.asia.

Upptäck Sri Lankas gömmor bortom stränderna
Sri Lanka och tåg, det kan inte bli mycket bättre än så. Foto: GettyImages

Delfin- och valsafari i Kalpitiya

16 mil norr om Colombo sticker en landtunga ut i havet och bildar en djup vik. Här ligger Kalpitiya med sin vackra marina miljö och här finns perfekta förutsättningar för att skåda delfiner och valar i deras naturliga livsmiljö. Den nästan fem mil långa halvön har förvisso fina stränder, men satsa istället på att ta båten en timme ut till havs för att uppleva öns längsta korallrev, Bar Reef. Här kan du både dyka med tuber och snorkla och uppleva ett undervattensliv som fösvunnit från de mer exploaterade stränderna söder om huvudstaden.

Upptäck Sri Lankas gömmor bortom stränderna
Havets mäktiga blåval. Foto: GettyImages

Bo kolonialt vid tandtemplet

I mysiga småstaden Kandy, en gång i tiden huvudstad i ett eget självständigt kungarike, finns en vacker sjö och ett buddisttempel som sägs rymma en av Buddhas tänder. Intill tandtemplet finns också en av Sydasiens häftigaste koloniala reliker: lätt bedagade men extremt charmiga Queen’s Hotel som hållit öppet i imponerande 160 år. Knarrande trappor i mörkt trä, gräddbakelsefasader, vit stuckatur, högt i tak och evigt snurrande takfläktar. Bar, ball room och pool. Rikt på historisk atmosfär, men inte särskilt dyr. Ett fynd kort sagt.

Upptäck Sri Lankas gömmor bortom stränderna
Småstaden Kandy – lika mycket ögongodis som namnet illustrerar. Foto: GettyImages

Bo på kolonialt i huvudstaden

Mer kolonial nostalgi. Och nu med guldkant. För drygt tio år sedan bodde du på Galle Face Hotel i Colombo för en spottstyver. Nu har det renoverats till toppstandard och återfått sin gamla koloniala grandeur. Under 1800-talet var det ett av de etablissemang som britterna så där drygt eurocentrisk kallade för ”bästa hotellet öster om Suez”. Tyvärr lever inte längre Mr Kuttan som in 72 år stod i entrén klädd i sin vita uniformsjacka och hälsade gästerna välkomna. Han mötte alla världens berömdheter som gästade hotellet innan han för sex år sedan gick bort, 94 år gammal. Men minnena från glansfulla dagar hålls levande med en minst lika glansfull nutid. Galle Face Hotel måste kort sagt upplevas.

 

Lysnna på Vagabond!

10 bästa platserna du måste besöka på Sri Lanka

Bästa stränderna på Seychellerna – vi listar 7 favoriter

Ökenexpressen: tåget till kameler, slott och sanddyner


Text: Per J Andersson • 2020-02-15
RestipsSri LankaDjur & natur

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen