Foto: Thinkstock. Karta: Thomas Mollén.

Foto: Thinkstock. Karta: Thomas Mollén.

Restips

Guide: Taiwan

Vagabonds reseguide till Taiwan.

Text: Claes Grundsten • 2015-10-12

Snabbfakta Taiwan.

Invånare: 23,5 miljoner.
Huvudstad: Taipei.
Språk: mandarin är officiellt språk. Majoriteten talar en variant av den kinesiska dialekten min som också kallas taiwanesiska.
Religion: 93 % utövar en bland­ning av buddism, konfucianism och taoism. 4,5 % kristna.
Yta: ca 36 000 km2 (något mindre än Danmark).
Visum: nej, om man har ett pass som är giltigt längre än 6 månader och flygbiljett ut.
Valuta: 1 taiwan dollar = 0,25 kr.
Tidsskillnad: + 7 timmar.

Resa dit

Taiwan Taoyuan International Airport ligger 4 mil väster om Taipei. Emirates har flyger mellan Dubai–Taipei. Annars flyger du via Peking. Olika kombinationer möjliga med t ex SAS, Finnair, KLM, Cathay Airlines, Air China, China Airlines, Eva Air m fl. Tidsåtgång 16–30 timmar. Priser från 6 000 kr upp till 16 000 kr för en t/r-biljett. Ett snabbare alternativ erbjuds av Thai Air, med bara 1,5–2,5 timmars uppehåll i Bangkok. 

Ta dig runt

Eftersom de flesta tätorter ligger på västsidan, är kommunikationerna bäst där. 

Tåg. Tåglinjer går från norr till söder längs både västra och östra sidan av ön. Man kan därför åka tåg från Taipei till staden Hualian. 

Buss. Busslinjer mellan städerna är ett alternativ. Ofta har bussarna skyltar på engelska, vilket underlättar. 

Hyra bil. Bästa sättet att ta sig runt ön är att vända sig till en guide med bil, särskilt om man vill upp i bergen. Att hyra bil och köra själv är komplicerat genom språkförbistringen, men trafiktempot är inget problem. Guide och chaufför bokas genom t ex Taiwan Tour Bus (taiwantourbus.com.tw) och Green Island Adventures (greenislandadventures.com). 

Bo

Hotellstandarden är hög, men priset för inkvartering varierar förstås med standarden, från ett hostel för hundralappen till de femstjärniga hotellen.

Ambience Hotel. Ljust och modernt hotell med mycket hjälpsam personal. Kostar från 500 kr/dubbelrum.
No 64 -Section 1, Chang’an East Road, Taipei. 

Grand Hotel Taipei. Tjusigt som ett kinesiskt palats och med bra läge. Från ca 1 300 kr för ett dubbelrum. the-grand-hotel-taipei.hotel.com.tw

Les Suites Taipei. Litet hotell, från ca 1 500 kr/dubbelrum.
No 12 Ching Cheng Street, hotelsuitesching-cheng.com

 

Guide: Taiwan
Helgedomen Changchun i Taroko nationalpark hedrar de som dog under konstruktionen av bilvägen som går genom parken.

Äta

Det taiwanesiska köket kallas ofta världens bästa kinamat och betraktas som en fusion av de åtta olika traditionella kinesiska köken. Ön omges av rika fiskevatten och flera specialiteter innehåller fisk eller skaldjur. Delikatesser finns på både hål-i-väggen och på flerstjärniga restauranger. I Taipei kostar
en genomsnittlig nudellunch ca 100 taiwan dollar (ca 25 kr).

Vårt val: Restaurangkedjan Din Tai Fung serverar ångkokta soppknyten, xiaolongbao, i världsklass. Finns på flera platser i staden, se dintaifungusa.coml.

Bäst tid att åka

Kinesiska nyåret och sommarmånaderna är högsäsong, men egentligen är våren och hösten bästa tiden för resa. Under vintern november–mars är dagstemperaturen ca 15 grader. På sommaren är det hett och fuktigt, 20 till 30, och regnigt. Juli–november kan tyfoner drabba östkusten, då avråds från resor dit. Små jordbävningar förekommer regelbundet. 

Prisläge

Ganska dyrt. Räkna med minst 400–500 kr/dag för omkostnader. Taiwans medelklass har ungefär samma ekonomi som europeisk.  

Guide: Taiwan
Berömda soppknyten. Foto: Din Tai Fung/Instagram.

Aktiviteter

I templen får man en bra inblick i Taiwans kultur. Bergen och östkusten är imponerande och ett besök i någon av nationalparkerna rekommenderas. Man kan göra korta utflykter till vattenfall och kanjoner, och upp på lättillgängliga bergstoppar. Som vandrare kan man också gå på en längre tur bland bergen. Det kräver tillstånd. De heta källorna är ett måste.

3 upplevelser i Taiwan

1. Skyskrapan 101. Centralt i Taipei ligger en 101 våningar hög byggnad – världens högsta vid invigningen 2004. Den når 509 meter, är full av avancerad teknik och byggd för att motstå jordbävningar och tyfoner. Hissarna är några av världens snabbaste, utsikten svindlande.

2.  Nattmarknad. De flesta större städer i Taiwan har nattmarknader som är en fröjd för ögat och kulinarisk upp-levelse. Livliga som ett tivoli, med restauranger och livsmedels-butiker, ofta i en labyrint av tält och paviljonger. 

3. Wuling Farm. Denna övergivna farm bland bergen brukades förr av pensionerade soldater. Idag har platsen blivit en bas för natursköna strövtåg i nationalparken Sheipa med öns näst högsta och vackraste berg inom synhåll. Högklassig restaurang och hotell. Ligger på vägen mellan Lishan och Yilan. www.wuling-farm.com.tw

Missa inte!

Bubble tea. Testa mjölkte med tapiocapärlor, en sorts stärkelserika bollar. Mjölkte eller bubble tea finns i många varianter och har ursprung på ön.

Missa gärna!

Att ge bort fel saker. I Taiwan utväxlas ofta små presenter, men att ge bort vita blommor, krysantemum och klockor ses som dåliga omen. 

Guide: Taiwan

24 upplevelser du inte får missa i Asien

14 anledningar till varför du måste skriva upp San Sebastián på din bucket-list

Bästa platserna för att se några av världens mest utrotningshotade djur

Quiz: Kan du gissa staden baserat på siluetten?


Text: Claes Grundsten • 2015-10-12
RestipsTaiwanGuide

Scroll to Top