Annons
Annons
Redaktionen

Redaktionen

Restips

13 favoriter i Bangkok

Trånga gränder, bisarra museer och tempel där aktiviteten sprudlar. Thailands huvudstad Bangkok är väl värd ett besök. Vagabond listar vad du inte bör missa.

Text: Redaktionen • 2004-12-13 Uppdaterad 2021-06-23

13 favoriter i Bangkok1) Chatuchak Weekend Market

Shoppingparadis

Redan när man kommer med skytrain mot Mo Chit och helgmarknaden Chatuchak får man en känsla av dess storlek: plåttak efter plåttak breder ut sig över ett område stort som en småstad. På Chatuchak tävlar över 8 000 (!) stånd och butiker om din reskassa och platsen i resväskan. Chatuchak är billigt, roligt, galet stort och definitivt inget för shoppingmissbrukaren.

2) Chinatown

Bangkoks roligaste sevärdhet

Neonskyltar i konstiga krumelurer, nudelstånd, klockaffärer, djuraffärer, höghus, tempel, marknader, smågränder… Alla som någon gång fått en bild av hur ett Chinatown bör se ut får den bilden bekräftad i Bangkoks Chinatown. Stadsdelen är den som betytt mest för staden. Dessutom är den Bangkoks i särklass roligaste sevärdhet. Många framgångsrika företag (bland annat nästan alla banker) är skapade av kineser. Många högt uppsatta personer är, helt eller delvis, av kinesiskt påbrå. Bangkoks första riktiga varuhus såg dagens ljus just i Chinatown. I dag samsas jättevaruhusen med ett myller av småbutiker och gatustånd. En del gator är inriktade på bara en produkt eller vara. En gata är specialiserad på blommor, en annan på örter, en tredje på skjutvapen. Ta sköna skor när du beger dig mot Chinatown – det blir lätt många kilometer på hård asfalt.

3) Nattmarknaden på Silom Road

Shoppa loss på natten

Erbjuder allt från de senaste storfilmerna på piratbrända dvd-skivor till äkta silke och kopior av märkeskläder. Shoppa, pigga upp dig med färsk ananas och shoppa igen. Marknaden stänger runt klockan två på natten.

13 favoriter i Bangkok4) Färd med tuk-tuk

Kul säkerhetsrisk

De blir alltmer sällsynta, de ökända trehjulingarna – tuk-tuk. Och tur är det. Ur säkerhets- och miljöaspekt är de under all kritik. Men förbannat kul är de. Åk på kvällen och gör upp om priset i förväg.

5) Blomstermarknaden Pak Klong Talad

Njut av dofterna

För arter av blommor som du aldrig tidigare sett, för dofter som du aldrig tidigare upplevt. Blomstermarknaden Pak Klong Talad är en färg- och doftfest. Vandra omkring bland berg av jasmin och orkidéer och njut. Marknaden är öppen dygnet runt, men bäst på eftermiddagen eller tidiga kvällen. Pak Klong Talad ligger inte långt från Memorial Bridge.

6) Grand Palace/Wat Phra Kaeo

Visa vördnad för buddhan

Templet Wat Phra Kaeo rymmer Thailands största (inte i storlek) klenod: smaragdbuddhan. Människor från hela Thailand kommer hit för att visa sin vördnad. Buddhan hittades 1434 efter ett åsknedslag i ett tempel i Chiang Rai och har sedan dess ansetts besitta mäktiga egenskaper. Huggen ur ett enda stycke jade mäter den 66 cm på höjden och 48 centimeter på bredden. Wat Phra Kaeo är en del av Grand Palace, ett imponerande och storslaget tempelkomplex av guld, ståtliga buddhafigurer och vacker arkitektur. Det kungliga tempelkomplexet är Bangkoks största sevärdhet. Kom hit när de öppnar på morgonen (8.30) eller strax innan de stänger (15.30), då det är mindre med folk. Sandaler, kortbyxor och bara axlar är inte tillåtet. Har du inga andra kläder går det att låna på plats, med risk för lång kö.

13 favoriter i Bangkok7) Varuhuset MBK

Shoppingmecka

Om shopping är din religion är Mah Boon Krong Center, MBK, ditt tempel. Här hittar du allt från torkad fisk till jeans och digitalkameror. Priserna är bland de lägsta bland innerstans varuhus. Hittar du inte det du söker? Traska över till grannen Siam Center, som är något exklusivare.

8) The Museum of the Department of Forensic Medicine

Frossa i brott

Ser mördare annorlunda ut än andra människor? Kika på dem här. Rättsmedicinska museet inne på Siriraj Hospital är Thailands mest bisarra museum och appelerar till sånt som många innerst inne tycker är ganska spännande: brott och ond bråd död.

9) Khao San Road

Ryggsäcksresenärernas hem

Mytomspunnen och omtalad. Det var här Leonardo di Caprio sörplade i sig ormblod i backpackerfilmen The Beach och det är här du äter dina första rostade skorpioner. Backpackergatan Khao San Road är för Bangkok vad Gamla stan är för Stockholm. Alla hittar hit och alla åker hit. Restaurangerna är bra, boendet billigt och på kvällen görs gatan om till trevlig gågata. Det första guesthouset på Khao San Road öppnade så sent som 1980, nu finns här flera hundra. Snacka om succé. Fastnar du i Bangkok under nyår, så är Khao San Road det rätta stället att vara på. Hundratals thailändare firar in det nya året med en gatufest fram till gryningen.

13 favoriter i Bangkok10) Wat Po/Den vilande Buddhan

Levande turistmål

Vid Wat Po och den vilande Buddhan är du inte ensam. Bangkoks äldsta tempelkomplex är efter Grand Palace och Wat Phra Kaeo stadens största sevärdhet, både för inhemska och utländska turister. Ändå är atmosfären mjuk och harmonisk. Tempelområdet är fortfarande en levande plats, där munkar studerar buddism och blivande massörer och massöser får lära sig traditionell massage. De flesta som besöker Wat Po gör det för att se den jättelika, vilande guldbuddhan. Med en höjd på 15 meter och längd på 46 meter är det en magnifik skapelse. Wat Po är en helig plats och klädkraven är strikta: inga sandaler, inga bara axlar eller knän.

11) Utflykt på Chao Praya

Sval utflykt på floden

Fly storstaden, i storstaden. Chao Praya är Bangkoks flytande oas. Se staden, sevärdheter och vardagsliv från floden. Svalt och behagligt. Hyr en egen långsvansbåt med kapten eller åk på organiserad utflykt. Middagskryssning är ett annat, något dyrare men ännu trevligare, alternativ.

13 favoriter i Bangkok12) Thaiboxning

Svettiga fighter

I Thailand är thaiboxning, muay thai, lika stort som fotboll i Sverige. De legendariska arenorna Lumpini Stadium och Ratchadamnoen Boxing Stadium har matcher varje vecka. Köp biljetter i luckan utanför och bered dig på svettiga, spännande fighter och en engagerad publik.

13) Wat Arun

Vackert tempel

Morgonrodnadens tempel. 104 meter storartad byggnadskonst sträcker sig mot azurblå himmel. Wat Arun är ett av Bangkoks allra vackraste byggnadsverk. Templet ligger vid Chao Prayas strand och ingår i stort sett på alla båtrundturer på floden.


Text: Redaktionen • 2004-12-13
RestipsThailandBangkok

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen