Foto: Pernilla Sjöholm

Foto: Pernilla Sjöholm

Restips

Äventyr i Krabi

Glid tyst bland grönskande toppar och vita strandremsor. Att paddla havskajak är det absolut bästa sättet att närma sig vackra Phang-Nga-bukten mellan Krabi och Phuket.

Text: Pernilla Sjöholm • 2011-09-27

Paddla genom Paradiset

Första paddeltaget går djupt ner i en stenig botten. Det andra kilar smidigt genom vågorna. Alltför smidigt – kajaken rör sig inte ur fläcken. Det tredje paddeltaget sitter där det ska. I en rak linje sopar bladet undan krusningarna på vattenytan och kajaken tar fart. Armmusklerna jobbar, ryggen är spänd, tungan sitter i mungipan och i huvudet ekar “å ett å två å ett å tre”.
Phang-Ngas sockertoppar lockar i fjärran men känns väldigt långt borta. Särskilt med tanke på att färden dit går för egen maskin.
Kajakerna sattes i vattnet alldeles utanför Tha Len Pier, 45 minuter med bil från Krabi stad. De är stabila farkoster men enligt guiderna Nicom Voharn (Nic) och Jarean Chanapon (Mr JJ) händer det ibland att någon kapsejsar.
– På sommaren är det lugnt för då kommer vinden från land men under monsunen blåser det från havet. Här i Phang-Nga-bukten är vi skyddade av Phuket och alla små öar så vi kan köra turer året om. Men man får se upp när delfinerna kommer in i bukten, då brukar stormen vara på väg, berättar Nic.
Själv hanterar Nic paddeln som om han vore född med den i handen. Han visar vägen in bland mangroveträsk och höga klippväggar. Det porlande ljudet från kajakernas framfart förstärks mellan klipporna och likaså gör fnittret från några av gruppens yngre killar.
Nic avvaktar och låter gruppen paddla i förväg. Han lyssnar upp mot träden som står i en skreva i berget. Kronorna vajar och det hörs ett dovt tjatter men de som är skyldiga till uppståndelsen är svåra att få syn på.
– Om du vill se naturen på nära håll är kajak det bästa sättet. För mycket oväsen skrämmer iväg gibbonaporna men om man paddlar tyst så finns de där, viskar Nic.

Äventyr i Krabi
Nyfiken eller hungrig? När turistarrangörerna matar makakerna blir de onaturligt närgångna.

Vi sicksackar mellan mangrovens spretiga rötter, beundrar fjärilar och får strandkantens krabbor med illröda klor att springa sidledes i förvirring. Småfåglar följer kvittrande vår färd. Försiktigt sätter vi paddlarna i vattnet för att undvika de glaslika maneterna som guppar vid ytan.
I en öppning, dit solens strålar når, strandar vi och passar på att sträcka ut benen. Någon före oss har tänkt detsamma. En provisorisk bänk står uppställd.
– Den byggdes för drottningen när hon besökte stranden för några år sedan. Även prinsessorna har varit här och en av dem har paddlat i samma kajak som jag sitter i, berättar Nic stolt.

I samma stund som kajakerna lämnar drottningens strand kommer två krabbmakaker gåendes över klipporna. Vi vänder om, vilar mot strandkanten och iakttar. Fyra ögon tittar hetsigt tillbaka. En makak kikar snart ner i fören på min kajak. Med ett stadigt grepp häver han sig upp och sätter sig obekymrat bara några centimeter från mina tår. Men utan vidare jaktlycka tappar han snart intresset och lämnar skutan med en suck och en uppgiven kroppshållning.
– Många arrangörer och turister matar aporna. De tänker inte långsiktigt utan bara på att det är kul idag. Då får vi apor som snor kameror för att de letar efter mat, säger Nic.
– Vi vill tänka på morgondagen. Företagets ägare är själv fiskare från ön Ko Yao Noi och det är viktigt för honom att ta hand om naturen. Han anställer bara lokalinvånare som kan och bryr sig om området, fyller Mr JJ i.

Äventyr i Krabi
Mr JJ har lång erfarenhet av tidvattnet.

Mr JJ vände papper på ett kontor när en nära vän frågade om han ville börja jobba för kajaktursarrangören Sea Canoe. Trots att han inte ens visste vad en havskajak var för något hoppade han på erbjudandet och satte sig i en kajak för första gången 1999.
– Havet är ett mycket trevligare kontor, jag är inte längre instängd i en låda, säger han.
Sedan den nya karriären började har han sett hur turisternas önskemål förändrats.
– När jag började var det jag som paddlade och turisterna åkte med och tog bilder. Idag vill folk göra mer än att bara ligga vid poolen och paddlar gärna själva.
Att ta sig runt på egen hand kan kännas äventyrligt men att anlita en guide har trots allt sina fördelar.
– Tidvattnet är knepigt. Phang-Nga har många undervattensgrottor som man kan paddla in i. Men det gäller att vara där i tid och veta hur vattnet rör sig. Annars kan man bli instängd, säger Mr JJ.
Äventyr i Krabi
Gul kajak i en blå värld. Det är magiskt när det skymmer utanför Ko Yao Noi.

En spetsig, vitklädd ö tornar upp sig, kal och spöklik. Känslan förstärks av en sänkt långsvansbåt som guppar i en grottmynning. Offer för tsunamin, enligt Nic. Svalor flyger ihärdigt in och ut genom stora hål i klippväggen. På kala trädgrenar hänger tvätt och ett bord står dukat. Ut från ett litet skjul kommer en man i bar överkropp, sätter sig på en sten och blickar i vår riktning. Vi vinkar artigt. Kan någon verkligen bo här?
– De är vakter som skyddar svalbona från tjuvjägare. Ett kilo svalbo säljs för 100 000 baht (cirka 25 000 kr) på den svarta marknaden. Bona används i soppa som sägs ge bättre hälsa och lycka i sexlivet, berättar Mr JJ.
Bambustegar står lutade mot de vitvittrade grottväggarna. De används av vakterna.
– Det är farligt att ta sig hit på natten. Vakterna skjuter på dem som tar sig upp på ön.
Med den informationen pumpar adrenalinet i kroppen och tempot trappas upp. Solen steker hud som inte täcks av tyg och svetten bildar droppar vid tinningarna.
Några vita obemannade strandremsor känns som en hägring men visar sig vara sanna. Vi slänger oss i vattnet. Hinner inte ta av oss kläderna, men det gör ju ingen skillnad när det är 35 grader i luften och havsbrisen fungerar som en hårtork. Svetten sköljs av kroppen och njutningen är stor. Mr JJ och Nic får nästan dra oss därifrån. En motorbåt har anlänt för att köra oss till vårt nattläger.

Äventyr i Krabi
I öns kalkstensgrottor finns svalbon med högt värde på den svarta marknaden.
Efter en timmes färd väntar det enkla livet på den muslimska ön Ko Yao Noi, belöningen för ömmande lemmar och brända nästippar. En rad med enkla bungalower, hängmattor bland palmerna och rykande tom yum-soppa med skaldjur – alldeles intill havet.
– Lyxhotellet här bredvid tar 40 000 baht (cirka 10 000 kr) för en natt. Vi har samma strand och samma utsikt, säger Maitree Chankran som driver Tha Khao Bungalow på öns nordöstra sida.
På den enkla bungalowens verandaräcke ligger strandfynd ordningsamt utspridda. Ett tecken på att här finns tid. Mycket tid. Tid över.
Ett lugn sprider sig i kroppen. Med en djup suck sjunker jag ner i en vilstol och ser på när vindarna drar in över bukten. De svarta molnen samlas och får skymningen att skynda på. En regnbåge tornar över himlen i norr och jag kan följa den hela vägen ner i sÙ?der. Tyngden från en droppe får ett löv att vika sig mot marken och snart smattrar det vilt på havsytan.
När åskans muller har avtagit och de svarta molnen passerat drar jag ut kajaken från strandkanten igen. Glider tyst ut på den lugna ytan och sätter sikte på ögruppen utanför.
Världen är alldeles blå. Gränsen mellan himmel och hav utsuddad och bara kajakens gula nos bryter av. De sista flämtande och fuktiga andetagen släpper greppet om dagen. Och när jag inte tror att ögonblicket kan bli mer mäktigt hörs ett böneutrop eka över bukten. Det studsar mellan sockertopparna och avtar i fjärran.


Text: Pernilla Sjöholm • 2011-09-27
RestipsThailandKrabiPhuket