Annons
Annons
Foto: Pernilla Sjöholm

Foto: Pernilla Sjöholm

Restips

Äventyrliga aktiviteter kring Krabi och Phuket

Ligg inte bara på stranden och slöa. Cykla, rid, snorkla, paddla och klättra. Vagabond listar sex sätt att bränna kalorier och bekämpa lättjan i Thailand.

Text: Pernilla Sjöholm • 2011-09-27 Uppdaterad 2021-06-23

1. Paddla havskajak i Phang-Nga

Att paddla havskajak är det bästa sättet att komma naturen nära. Ge dig ut på egen hand eller boka en tur med guide. Båda sätten ger en fantastisk frihetskänsla i ett förtrollande skärgårdslandskap. Guiderna kan området och tar dig med till gömda grottor där kunskap om tidvattnet är livsavgörande.
Turerna går till Phang-Ngas skärgård och avgår bland annat från Phuket stad, Phang-Nga stad, Thanon Pier (45 minuter med bil från Krabi stad) och Ao Nang.
Arrangörer: Några arrangörer är Sea Canoe Thailand (seacanoe.net), Seacave Canoe (seacavecanoe.com), John Gray’s Seacanoe (johngray-seacanoe.com) och Paddle Asia (paddleasia.com).
Glöm inte att boka kajakturen i förväg under högsäsong. Grupperna blir snabbt fullbelagda.
Pris: Heldag inkl mat, utrustning och transfer från 3 000 baht (750 kr). Två dagar med en övernattning 3 250 kr. Tre dagar/två nätter 5 500 kr. Sex dagar/fem nätter 10 500 kr.

Äventyrliga aktiviteter kring Krabi och Phuket

2. Galoppera i vattenbrynet

Uppfyll barndomsdrömmen om att galoppera i vattenbrynet längs vita stränder eller utforska djungeln med en fyrfota vän. Det finns alternativ för van som ovan, ung som mindre ung. Välj mellan guidad tur eller att hyra häst på egen hand.
Glöm inte tåliga byxor för att undvika skavsår.
Arrangörer: Laguna Riding Club (phuketdir.com/lagunariding) hyr ut hästar på Bang Tao Beach. Erbjuder även guidade turer längs vita stränder. Solnedgångsturen är perfekt för smekmånadsparet.
Phuket Riding Club (phuketridingclub.com) erbjuder en- till tvåtimmarsutflykter nära Ao Chalong strax söder om Phuket stad. Turerna går in i djungeln och ut på stränderna intill. Tel 076-28 82 13.
The Ban Raya Horse Riding Club (banraya.com) finns på ön Raya Yai utanför Phukets södra spets. Rid genom kokosnötsplantager och längs vackra stränder. Både vuxna och barn är välkomna, hästvana liksom nybörjare.
Pris: En timme från 200 kr och två timmar 375 kr.

3. Surfa bräda eller kite på Phuket

Stränderna längs Phukets västkust har bra vågor under monsunen från mitten på maj till november. Särskilt när en storm dragit förbi från sydväst. Vågsurfa utanför Katas breda och långa strand eller prova Hat Surin och Ao Bang Thao, vilka är bra för nybörjare. Kitesurfing är bäst på västkusten, särskilt nordliga Nai Yang, mellan säsongerna och östkustens södra delar under lågsäsong (nov–april).
Arrangörer: DA surf shop ligger i Kata Yais södra hörn. Här jobbar en duktig kille som gett surflektioner i nÙ?gra år.
Phuket surf (phuketsurf.com) är en etablerad surfskola på Kata Yai.
Kite Zone (kitesurfthailand.com) håller till på Nai Yang under högsäsong och Friendship Beach under lågsäsong.
Pris: Hyra bräda kostar 125 kr/dag och 60 kr/timme. Under surfarnas lågsäsong (nov–april) håller många surfbutiker stängt så ta med egen bräda om du inte vill riskera att missa någon våg.
Surflektioner kostar från 375 kr för 1,5 timme och 1 375 kr för ett tredagarspaket. Kitesurflektioner med Kite Zone kostar från 400 kr/timme och 1 375 kr/dag.

Äventyrliga aktiviteter kring Krabi och Phuket

4. Mountainbike eller eldriven cykel

Varför så bråttom? Skippa avgaser och bullriga fordon, se dig omkring på cykel istället. Färdas tyst på två hjul och du upplever landskapet på ett nytt sätt. HjÙ?lp samtidigt till att minska avgaserna och håll på så sätt naturen vacker ett tag till.
Glöm inte passande sportskor, solskydd och insektsmedel. Men lämna allt onödigt på hotellet. Det gäller att packa lätt.
Arrangörer: Eco Island Vehicles (tel 086-476 11 43) hyr ut cyklar mittemot Ko Yao Noi Hospital på Ko Yao Noi.
Amazing Bike Tours (amazingbiketoursthailand.asia) erbjuder olika paket på olika platser. En halvdagstur på Phukets landsbygd kostar 400 kr, heldagstur på Ko Yao Noi 725 kr och dagstur till staden Thai Muang, sköldpaddor och vattenfall för 725 kr. Om det inte är äventyrligt nog finns även turer på upp till tre dagar från 3 225 kr.
Pris: Hyr en mountainbike, eldriven eller vanlig cykel från 20 kr för en dag, 125 kr/vecka och 400 kr/månad.

5. Klättra på Raileys kalkstensväggar

Det började på 1980-talet när en ung klättrare på Railey Beach satte upp sin första led. Idag finns runt 500 leder och klipporna runt Raileys östra och västra stränder har kommit att bli ett mecka för klättringsentusiaster från hela världen. Men även nybörjare är välkomna och kurser anordnas från en halvdag till en vecka. Kalkstens­klipporna gömmer grottor och bjuder på en svindlande vacker utsikt.
Arrangörer: Real Rock är en liten arrangör som riktar in sig på privatlektioner och mindre grupper. Ägaren är lokal kändis som gjort många klätterfilmer och tillhör de bästa. Östra Railey.
King Climbers (railay.com) startades av den första klättraren i Railey. Idag störst och mest kommersiell. Östra Railey.
Hot Rock (railayadventure.com) är en svensk- och thaiägd klätterskola med gott rykte. Kurser dagligen. Anordnar även familje- och barnklättring. Västra Railey.
Pris: I grupp kostar en halvdag från 200 kr, heldag 375 kr och tre dagar 1 500 kr. Heldag med egen guide från 1 250 kr och halvdag 625 kr. Man kan även hyra utrustning och klättra på egen hand.

6. Snorkla eller dyka på Phi Phi

Vattnet runt Phi Phi är nästan löjligt klart på sina ställen och räknas till en av de bästa dykplatserna i Thailand. När havet är lugnt går det att snorkla rakt ut från stranden. Här hittar du fiskar men inte så mycket koraller. Hoppa på en båt om du vill dyka ner i den riktigt vackra undervattensvärlden. Där hittar du både hajar, undervattensgrottor och skeppsvrak. Du behöver inte leta länge efter en arran-gör, dykbutikerna ligger på rad.
Arrangörer: Phi Phi Scuba (ppscuba.com) och Island Divers
(islanddiverspp.com) är de två största arrangörerna på Phi Phi. Bra är att de är ekovänliga men de har fått kritik för att deras stora grupper gör att det inte blir så personligt.
Viking Divers (vikingdiversthailand.com) är ett mindre företag men med fina rekommendationer. Företaget hjälpte till med att städa upp korallerna efter tsunamin.
Pris: Alla arrangörer har enats om en prislista. Dykcertifikat, som tas på fyra dagar, kostar 3 125 kr och standardpaket med två dyk 800 kr.


Text: Pernilla Sjöholm • 2011-09-27
RestipsThailandKrabiPhuket

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top