Annons
Annons
Foto Jonas Gratzer

Foto Jonas Gratzer

Restips

Bästa tipsen i Bangkok

Vagabonds fotograf Jonas Gratzer är bosatt i Bangkok och har full koll på stadens skrymslen och vrår. Här är hans bästa tips bortom turistfällorna.

Text: Mikael Persson • 2014-11-03 Uppdaterad 2021-06-23

14 tips bortom turistfällorna i Bangkok

Bästa tipsen i Bangkok
Jonas Gratzer
Yrke: fotograf.
Bor: bangkok sedan 5 år.
Bäst med Bangkok: variationen.
Sämst: trafiken.

1. Golden Mountain

Bangkok är inte bara smog och trafik, utan också ett gyllene berg. Det heter Golden Mountain och har faktiskt sitt ursprung i ett jättetempel som kollapsade på 1800-talet. Högen täcktes med tiden av träd och lianer, och här är det nu, som ett grönt mirakel med det gyllene templet Wat Saket på toppen. 318 trappsteg leder upp dit. Du lär pusta och svettas. Men utsikten belönar med dubbel djungel: den urbana med en matta av hustak, och så den fuktiga grönskan med ropande koelgökar.
När du ändå är här, glöm inte bort de småruffiga arbetarkvarteren nedanför helgedomen. Vattenfestivalen Loi Krathong firas intensivare än någon annanstans i Bangkok, och traktens barn simmar och dyker efter pengar i Klong Mahanaks mörka kanalvatten.

Var: Någon kilometer sydöst om Khao San Road.
När: Wat Saket, på toppen av Golden Mountain, har öppet kl 07.30–17.30.
Vad: Utsikt och djungelgrönska.

Bästa tipsen i Bangkok
Wat Saket bjuder på gyllene tider.

2. Klubbgatan RCA

Har du funderat på var Bangkoks unga roar sig? Svaret är RCA, Royal City Avenue. Bangkoks första riktiga klubbgata för thailändsk publik är fortfarande glödhet sju dagar i veckan. Tänk dig Kos eller Ibizas rader av flådiga klubbar och barer, fast utan bråk och fylla. Magra killar i dyra sportbilar möter vackra kvinnor på höga klackar. Medelåldern är låg. Gästerna uppklädda. Och brats blandas med förorternas trånande tonåringar.
Populärast är jätteklubbarna Slims och Route 66 som levererar alltifrån hiphop till techno och live-rock. Taksura är fint för en öl. Mello Yello står för jazz. Och vill du inte dansa, finns karaokebarer, boutiquebiografen House RCA och kathoeyernas dragshow på Ratchada Cabaret.

Var: Royal City Avenue ligger långt från Bangkoks centrum och nås enklast med taxi. Närmsta tunnel­banestationer, MRT, är Phra Ram 9 (Rama 9) och Phetchaburi.
När: Klubbarna stänger officiellt 02.00.
Vad: Nattliv på thailändska.

Bästa tipsen i Bangkok
På RCA blir one night in Bangkok lätt till flera.

3. Megaelefanten Erawan

Vid en motorvägskorsning tre mil söder om Bangkok väntar oväntat en elefant. Den är inte bara 29 meter hög, utan har tre huvuden och är mörk som natten.
Mytologiska Erawan symboliserar universums mittpunkt. Inuti elefanten väntar en bokstavlig stairway ­
to heaven mot isande blå porslinshimmel och budda­figurer från olika epoker. Fast framförallt kommer mängder av thai hit för att offra bananer och tända rökelser. Den som ber tillräckligt innerligt och enträget påstås få sina önskemål infriade. Rykten viskar om alltifrån mirakulösa lotterivinster till kurerade fertilitetsproblem.

Var: Skytrain, BTS, till Bering. Välj utgång 1, byt till buss 511 mot grannprovinsen Samut Prakhan och be att få bli avsläppt vid ingången till Erawan Museum.
När: Dagligen kl 08.00–17.00. Entré 300 baht.
Vad: Kolossal elefant på rosa sockel. Dessutom prunkande trädgård med orkidéer och spegeldamm.

Bästa tipsen i Bangkok
Offra en banan till jätte­­elefanten Erawan.

4. Budgethimmel

Om du trodde att takbarer i Bangkok är lika med smoking, fluga och en tjock sedellunta, trodde du fel. Skytrain Jazzclub saknar till och med hiss. Du traskar fyra mörka trappor upp, förbi väggar klädda med ­Hollywoodinspirerad graffiti, och så ut till röd smoghimmel.
På takserveringen är du fortfarande lägre än de omgivande skyskraporna, men en våning ovanför skytrain och i jämnhöjd med fåglarna. Själva serveringen har inte särskilt mycket med jazz att göra. Retromöbler. Torra krukväxter. Snudd på sunkigt. Men vi gillar det ändå. Öl dricks på thailändskt vis med stora isbitar. Och mojito, whisky och ljuvlig khao pad med fisk- och skaldjur finns också på menyn.

Var: Skytrain Jazzclub ligger mittemot Century, the Movie Plaza. Ta skytrain, BTS, till Victory Monument.
När: Kvällar.
Vad: Cool start på natt i Bangkok.

Bästa tipsen i Bangkok
Slitet, sunkigt, suveränt. Sky Train Jazzclub är folkets skybar.

5. Bangkok-Elvis

Elvis är inte död. Han bytte bara namn och flydde till värmen i Bangkok. Åtminstone känns det så. Varje kväll ljuder ”Blue suede shoes”, ”Return to sender” och ”Love me tender” från lobbyn till Asia Hotel.
Det är rullande höfter, tajta trikåer och massor av brylkräm.
Restaurangen där the King uppträder heter passande nog Tivoli. Miljön känns som något som blivit kvar från tiden då Björn och Benny skrev ”One night in Bangkok”. Fast musikaliskt gäller förstås 1950-tal när Elvis look-aliken Jaruek Wiriyakij rockar loss inför uttråkade kypare och sorgligt halvtomma lokaler.

Var: Asia Hotel, intill skytrain, BTS, Ratchathewi.
När: Varje kväll i restaurang Tivoli cirka kl 19.30.
Vad: Musikalisk tidsresa med Elvis.

Bästa tipsen i Bangkok
Elvis lever … på Asia Hotel i Bangkok!

6. Asiatique

Plocka fram kamera, mobil och läsplatta och börja ­fotografera. För det gör alla andra. Thailändsk medelklass älskar Asiatique, pariserhjulet, den italienska glassen och biografen som visar film i 4D.
Bangkoks nya nattmarknad motsvarar på något sätt den thailändska huvudstadens självbild som modern, köpstark och internationell. I fonden finns floden och en skog av kvällsupplysta skyskrapor. I ryggen en asiatisk-europeisk fusion av mat och nöjen med Wine Republic, KFC och Calypso Bangkoks dragshow för att bara nämna något.
Vid sekelskiftet tillhörde marken det danska ostindiska kompaniet. Idag väntar imiterade lagerbyggnader fyllda med mängder av kaféer, restauranger och pubar. Matmarknaden omfattar dessutom flertalet av Thailands smaker och butikerna siktar på turister och säljer handgjorda tvålar, t-tröjor med tryck och thailändska triangelkuddar. Turistfälla? Absolut, men en kul sådan!

Var: Från Sathorn Pier, intill skytrain Saphan Taksin, fri båtresa var 15:e minut kl 16.00–20.00.
När: På kvällen.
Vad: Mat, nöje och shopping.

Bästa tipsen i Bangkok
Asiatique. Turistfälla som blivit
Bangkokbornas egen favorit.

7. Bangkoks bästa nudelsoppa

Tänk vad enkelt det kan vara: lite äggnudlar, lite grönt. Och så skinka, krabba och en näve friterade fläsktärningar. Tänk också hur svårt det kan vara. För kock efter kock har försökt härma Ngaojuei Sae-Shuris familjerecept. Men ingen har lyckats. Ingen har ens varit i närheten, säger 82-åriga Ngaojuei med ett belåtet flin.
Nudelhaket Swang finns i samma grannskap som några halvtråkiga affärshotell och ett tidningstryckeri med fri insyn från gatan. Det hindrar inte att folk från hela världen sniffar sig fram till Bangkoks bästa nudelsoppa. Äggnudlarna är egentillverkade, krabban salt och saftig och ved används istället för gas då skinkan tillagas honungssöt. Inget fusk alltså, utan rakt igenom äkta vara.

Var: 336/3-4 Thanon Rama IV, några hundra meter öster om järnvägsstationen Hua Lamphong.
När: Öppet 17.00–23.00. Stängt måndagar.
Vad: Kungen av nudelsoppa.

Bästa tipsen i Bangkok
Swang! Glöm smaklösa snabbnudlar. Här gäller äkta vara.

8. Chinatown

Opiumhålorna och guldaffärernas privata orkestrar är borta. Men Chinatown känns fortfarande som en helt annan stad jämfört med resten av det kontrollerade Bangkok. Kanske inte alltid vacker. Men fylld av energi och adrenalin.
Längs den myllrande marknadsgatan Soi Wanit 1 fightas tatuerade springsjasar och hukande tanter om utrymmet tillsammans med dödsföraktande mopedbud och handragna truckar. Husen är låga och kommersen färgstark som en julgransplundring. Neonfärgade ­sandaler går för 350 baht, komplett Barbie-outfit för något mer och i en sidogränd sitter barbröstade män på huk och svetsar ihop trasiga tandläkarstolar.
På kvällen gäller Thanon Yaowarat. Neon tänder Chinatowns paradgata. Skyltfönstren blänker av smycken och gatuköken serverar alltifrån ankfötter till japanska kastanjer och nudelsoppa.

Var: China Gate är en bra startpunkt. Portalen finns intill den gyllene guldbuddans tempel Wat Tramit och markerar början på Thanon Yaowarat.
När: Dagtid för shopping och sightseeing. Kvällstid för mat.
Vad: Mat och shopping.

Bästa tipsen i Bangkok
Blixtrande neon, guld och kokta ankfötter. Chinatown har allt!

9. Hotel Muse

Hotellvärlden börjar bli lite som McDonald’s. Du vet vad du får och överraskningarna är noll. Mot den ­bakgrunden känns Muse befriande. Hotellskrapan ­påminner om den felande länken mellan Manhattan och Mandalay, krönt av runda takkupoler.
Invändigt blir det ännu mer spännande. Sensuell belysning som inför en dejt. Franska dj:n Julien Barthes eggande musik. Restaurang Medici med vintunnor och tryffelfylld ravioli. Och hemliga cigarrloungen Speak easy som nås via en lönngång.
Gym och pool finns också, liksom en takbar där den som är beredd att öppna plånboken kan hyra ett privat litet lusthus med vidunderlig utsikt.

Var: 55/555 Thanon Langsuan, 5–10 minuters ­promenad från skytrain, BTS, Chitlom.
När: Dygnet runt.
Vad: Coolt designhotell som bjuder på Bangkok med stil och flärd.

Bästa tipsen i Bangkok
Hotel Muse. Lika mycket upplevelse som hotell.

10. Tuk-tuk

Vi vet: tuk-tuk Ù�r inte bra för miljön. Knappast för någon. Stans fränaste avgasboost är ändå 100 procent Bangkok och något vi inte vill vara utan. Många tuk-tukförare tycks dessutom vilja skrämma skiten ur turister. Färden går ofta på två hjul, det smäller och knattrar som från en trimmad moppe och farthinder och gupp ignoreras.
Dyrare än taxi är det också. Och skulle du bli erbjuden ett hyfsat pris, innebär det ofta tvärnit framför någon oseriös försäljare av ädelstenar. Ändå gillar vi att tuk-tuka i ilfart nerför gatorna. De halvporriga galonsätena. Lamporna som blinkar som på ett disko. Och storstaden som kommer smack, rakt i ansiktet med hetta och avgaser. Perfekt om du är på festhumör och ska ut i Bangkoknatten.

Var: Där turister finns.
När: Dygnet runt.
Vad: När du ska förflytta dig från A till B. Bestäm alltid pris i förväg. Om tuk-tukföraren begär mer än 50 baht, välj då hellre taxi och åk efter taxameter.

Bästa tipsen i Bangkok
Tuk-tuk genom natten – en del av Bangkokupplevelsen.

11. Glass som rock´n roll

Glassen ryker som introt till en heavy metal-konsert. Färgen är vit, knallgrön och chockrosa. Och smaken ett kulinariskt sammelsurium av sprit, godis, yoghurtdricka och frukostflingor.
Det krävs något alldeles extra för att imponera på dagens tonåringar, säger Sho som driver glassbaren Tounge Fun. Han frÙ�gade Bangkoks unga vad de ville ha. Svaret finns här, mitt i ett urbant ingenstans av grå kvarter. Glassen är egenhändigt tillverkad och serveras som en färgsprakande kostcirkel av frusna klickar. Kanske inte jättenyttigt, men i alla fall vansinnigt gott.
Vi var förmodligen först i världen med att mixa litchi­frukt med den koreanska spriten Soju, säger Sho som inspirerats av den koreanska vågens pojk- och flickband. Men Tounge Fun rymmer långt fler glassmaker än så, till exempel Red Bull & vodka, godisdrickat Hales Blue Boy och matcha & azuki på japanskt grönt te och röda bönor. Varje månad presenteras dessutom 2–3 nya smaker.

Var: 222/11 Soi  Yotse.
När: Öppet cirka 19.00–23.00.
Vad: Bästa glassen öster om Indus.

Bästa tipsen i Bangkok
Tounge Fun – coolast i Bangkok.

12. Bättre än sex

Att döpa en chokladbakelse till ”better than sex” är väl att sticka ut hakan lite väl långt. Men choklad påstås stå för sinnlighet och Spring & Summer lär göra intryck på vilken dejt som helst.
Villan är vit och bär funkisdrag. Sval loungemusik strömmar ut över mörka korgfåtöljer. Änglar och keruber finns uppflugna ovanför bardisken. Och menyn till Summer Chocolate House rymmer alltifrån chocolate pannacotta till super silky Italian chocolate pudding med hallonsås.
Sweet, säger vi, även om det är ganska dyrt. Räkna med cirka 50–75 kronor för fika.

Var: 199 Soi Sukhumvit 49 (Promsri) i ett anonymt ­bostadsområde. Lite svårt att hitta hit. Promenera på 10–15 minuter från skytrainstationen Phrom Phong (utgång 3), eller ta taxi.
När: Öppet 11.30–14.30 och 18.00–22.30.
Vad: Middag, fika, lunch. Mer info finns på springnsummer.com.

Bästa tipsen i Bangkok
Sensuella smaksensationer på Spring & Summer.

13. Sathon – Bangkok i mikrokosmos

Glöm flashiga Sukhumvit och Sathon. Eller förresten, gör inte det. För bakom varje paradgata finns också dolda byar där de som arbetar på kontoren och hotellskraporna bor. Sathons moo baan är en sådan. Plötsligt känns det som att promenera i en småstad. Fler cyklar än bilar. Låga hus. Javanesisk moské, buddisttemplet Wat Prok och hindutemplet Dharamasabha.
Vid parken Tio Chew håller joggare och karaokesångare till på den kinesiska gravplatsen. Bortom pagoden väntar dessutom ett utomhusgym där tatuerade kroppar glänser av svett.
Vill du nå samma känsla själv, utan att röra på musklerna, vandrar du tillbaka i riktning mot motorvägen och försynta Leena massage där äldre damer ger klassisk thai­massage för 35 kronor timmen.

Var: Från Surasak skytrain BTS. Följ Thanon Sathon några hundra meter västerut och vandra söderut längs Soi Charoen Rat.
När: Eftermiddag och tidig kväll.
Vad: Leena Thai Massage, öppet kl 10.00–22.00, finns på 135 Soi Charoen Rat 1.

Bästa tipsen i Bangkok
I Sathon hittar du Bangkok bakom kulisserna.

14. Hua Lamphong

Visst är det något speciellt med järnvägsstationer? Hua Lamphong är vacker med gräddvit fasad och regnbågsformat tak från tidigt 1900-tal. Slamriga avgångar och skrälliga högtalarmeddelanden ger dessutom nerv. Fast den största attraktionen är folklivet. Hela Thailand möts i avgångshallen. Stora bondefamiljer från Isaan sitter på golvet i en solfjäder av barn, väskor och jutesäckar. Söderns muslimer traskar runt i särk och sandaler. Buddistmunkar från norr finns också liksom tatuerade ryggsäcksresenärer som skyndar till nattåget mot Chiang Mai.
Utanför huvudentrén väntar dessutom ett stycke Bangkok som är så annorlunda gentemot Sukhumvit där den ena efter den andra Lamborghinin visslar förbi. Kvarteren här är slitna och påverkade av järnvägsstationens flyktiga rastlöshet. Tuk-tukförare sover på sätena till sina fordon. Och trottoarkantens unga, vackra thaikvinnor, som ger sken av att sälja papayasalladen somtam och whisky, säljer egentligen något helt annat och smyger då och då iväg med kunder till hotellen som hyr ut rum per timme.

Var: Kaféerna på verandan ovanför Hua Lamphongs avgångshall bjuder på bra utsikt över folklivet.
När: Kvällar är bäst.
Vad: Mycket Thailand på liten yta.

Bästa tipsen i Bangkok
Hua Lamphong. Folkliv och en massa tåg.
Läs mer om Bangkok:

Bangkoks 10 hetaste hotell
Bangkoks hetaste klubbar
Udda museer i BangkokBangkok – Guide till heta shoppingfynd
Bangkoks guldkorn


Text: Mikael Persson • 2014-11-03
RestipsThailandBangkok

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen