703843.jpg

Restips

Dykning i världsklass nära Phuket

Rockor och valhaj, småfiskar i regnbågens alla färger. Vagabond guidar till Phukets bästa dykvatten.

Text: Redaktionen • 2008-09-16

Phuket har några av Asiens och kanske till och med världens bästa dykvatten inom räckhåll. Säsongen ser ut ungefär så här, december–maj med klar sikt fram till slutet av mars. Med plankton och grumlighet kommer dock en annan attraktion: valhaj och manta ray, jätterockor.

Dykturer för dagen från Phuket kostar ungefär 500 kronor. Flera firmor arrangerar också längre expeditioner till Hin Daeng, Hin Muang, Similan, Surin och Burma Banks. Det här är turer för dykfantaster. Du bor och äter på en specialbyggd båt.

Phuket är också en idealisk plats om du tänkt ta dykcertifikat. Det finns ett stort urval dykskolor. En fyradagarskurs som resulterar i Padicertifikat kostar till exempel 2 000–3 500 kronor.

Meridianrevet:

är grunt och ligger mellan Karon- och Katastränderna. Sikt 6–12 meter. Inga våldsamma överraskningar, men en bra plats för snorkling och introduktionsdyk.

Kata House-revet:

Väster om Kata mellan Phuket och den lilla ön Ko Pu. Barracuda och tonfisk syns ibland.

Ko Pu:

Strax utanför kusten mellan Karon och Kata. En kvart med långsvansbåt från Kata. Sikt 8–15 meter. Klippor, skrevor och lite korall med småfisk.

Anemonerevet:

En fiskrik undervattensklippa täckt av sjöanemoner. Bland specialiteter märks flockar av lejonfisk. Sikt: 4–25 meter. Max djup: 24 meter. Nybörjare bör ha sällskap av divemaster. Hin Muang eller Shark Point, söder om Anemonerevet, har fått sitt namn från leopardhajarna som brukar hålla till kring klippan. Det här är en av Sydostasiens bästa dykplatser. Runt tre bergstinnar finns ett raffinerat undervattensliv med hårda och mjuka koraller, muräna, hummer, lejonfisk, tvättsvamp, barracudor och makrill. Och leopardhaj är som sagt ofta lätt att se. Sikt: 4–25 meter. Maximum djup: 24 meter. Ibland förrädiska strömmar.

Ko Doc Mai

har undervattensgrottor, hårda och mjuka koraller, leopardhaj och massor av färggranna fiskstim. Max djup: 27 meter.

The King Cruiser Wreck

är en japansk bilfärja som sjönk 1997 efter en kollision. Max djup: 32 meter.

Ko Racha Yai

två mil söder om Phuket bjuder på olika koraller, lejonfisk och papegojfisk. Sikt: 10–25 meter. Max djup: 24 meter. Bra för nybörjare.

Ko Racha Noi

besöks regelbundet av valhaj, djävulsrocka, leopardhaj och barracuda. Södra änden av ön är ofta utsatt för starka strömmar och höga vågor. Enbart för erfarna dykare med andra ord. Öns nordsida är betydligt beskedligare.


Text: Redaktionen • 2008-09-16
RestipsThailandPhuket

Scroll to Top