Foto: Katja Andersson

Foto: Katja Andersson

Restips

Fyra sköna upplevelser i Phuket

Klart att stränderna lockar i thailändska Phuket. Men res dig från handduken och borsta av dig sanden. Här finns mer att uppleva.

Text: Mikael Persson • 2007-12-06

Fyra sköna upplevelser i PhuketMorgonmarknaden

Bli översköljd av intryck

Morgonmarknaden, intill Thanon Ranong, där lokalbussarna från bland annat Patong stannar. Kom tidigt, gärna före klockan 07.00 och du möter ett storslaget skådespel för alla sinnen.

Asiatiskt myller. Glittrande fiskar med saltvatten rinnande nerför fenor och rygg. Torkad chili, ananas, rambutan och plockade hönor med benen i vädret. Stanna uppför för en enkel frukost av sött kaffe och nudelsoppa. Thailändsk vardag till hundra procent. Gratis är det också. Thanon Ranong, Phuket stad.

Hide Away Day Spa

Bästa belöningen till dig själv

Även Patong har sina oaser. Hide Away Day-Spa ligger gömt bland porlande vatten och frisk grönska. Här kan du välja mellan traditionell thaimassage och aromamassage. Den sistnämnda innebär att du mjukar upp muskler och leder i anläggningens gudomliga örtbastu. Att en massös sedan knådar in din kropp i väldoftande oljor av mynta, ingefära och citrongräs. Hide Away bjuder på proffsig och genomtänkt behandling i attraktiv miljö. Priserna är med europeiska mått förbluffande låga. Två timmarsprogram kostar 250 kronor och tretimmars 375 kronor.
Hide Away Day-Spa, Patong, Phuket, tel 076-340#591
http://www.phuket-hideaway.com http://www.lomlae.com

Fyra sköna upplevelser i Phuket

Khao Phra Thaeo

Djungel och rehabilitering för apor

Djungel och sjungande apor. Mindre än en timme från Phukets stad väntar nationalparken Khao Phra Thaeo med pelarhög djungel, bambu, vattenfall och ormbunkar stora som strandparasoll. Innan ön motvilligt kläddes i gummiplantager, såg den ut så här: frisk, grön och myllrande av liv. Via en tre timmar lång vandring från parkhögkvarteret vid Bang Pae kan du korsa skogen och komma ut till riksväg 402 (huvudvägen mellan Phuket och fastlandet) och hoppa på en buss tillbaka mot stan.
Eller så nöjer du dig med enklare smakprov. Vid Bang Pae finns nudelrestauranger, regnskogsgrönska och ett vattenfall att plaska i. Här finns också ett rehabiliteringscenter för gibbonapor, en livfull människoapa med stora, sorgsna ögon, långa armar och gyllengul plyschliknande päls.

Gibbonaporna har det tufft. På många håll har deras livsmiljöer skövlats. Teddybjörnsmjukheten har dessutom gjort dem till favorit bland skrupelfria djurmÙ?nglare. Jägare skjuter mamman och säljer barnet till fångenskap. Aporna görs till dragplåster på barer eller erbjuds som fotoobjekt till tanklösa turister.
I fångenskap berövas djuren på all värdighet. De pumpas fulla med narkotika för att hålla sig vakna (vilda gibboner sover med mörkret). De tvingas in i eländigt små burar och får med tiden förtvinade muskler och drabbas av psykoser och havererad livsaptit.
I Bang Pae får de vård och träning för ett liv i frihet. Några familjer har släppts ut i djungeln. Två vilda kullar nyligen har fötts i Khao Phra Thaeo, de första i Phuket på 25 år.
Arbetet sker helt ideellt och finansieras genom donationer och fadderskap. Mer information finns på http://www.warthai.org

Kollektivtaxi, songthaew från Thanon Ranong (färskvarumarknaden) i Phukets stad till Gibbon Rehabilitation Center och Bang Pae. Resan tar cirka 40 minuter och kostar 10 kronor. Du blir avsläppt vid en korsning på väg 4027. Härifrån är det ungefär tjugo minuters promenad till vattenfallet, parkcentret och gibbonrehabiliteringen.


Text: Mikael Persson • 2007-12-06
RestipsThailandPhuket