Annons
Annons
Annons
Old Town, Koh Lanta Den gamla staden på öns östkust är ett populärt stopp på en dagsutflykt runt Lanta. Ät lunch på en av alla mysiga terrasser längs strandpromenaden, med utsikt över de omgivande småöarna. Foto: Ulf Berglund

Old Town, Koh Lanta Den gamla staden på öns östkust är ett populärt stopp på en dagsutflykt runt Lanta. Ät lunch på en av alla mysiga terrasser längs strandpromenaden, med utsikt över de omgivande småöarna. Foto: Ulf Berglund

Restips

Guide: Öluffa med barn i Thailand

Fredrik Brändströms tog med sig familjen till Thailand för en sju veckors lång semester med bad, sol och värme. Här delar han med sig av sina bästa tips.

Text: Fredrik Brändström • 2018-02-23 Uppdaterad 2024-01-28
Annons

5 anledningar till att resa med barn i Thailand

1. Enkelt att resa runt. Man behöver ingen egen bil utan tar sig smidigt runt med buss, taxi, flyg och båt.

2. Barn är populära. Toleransnivån för småfolk är hög och man känner sig sällan i vägen. 

Annons

3. Prisläget. Mat och boende är billigt och man behöver inte ödsla energi på att våndas över ekonomin. 

4. Bra sjukvård. Ifall olyckan skulle vara framme.

5. Maten. Fantastisk och i stort sett omöjlig att tröttna på. Ryggar knattarna tillbaka vid tanken på kryddstarkt så finns nästan alltid barnvänliga alternativ. Chicken satay, pad thai och fried rice var säkra kort i vår familj.

Guide: Öluffa med barn i Thailand
Thailand med småfolk är både praktiskt och snällt för plånboken. Foto: Fotolia.

5 saker att tänka på 

1. Vaccinering. Kolla i god tid med din vårdcentral vilka vaccineringar du och barnen behöver. Dukoral (mot turistdiarré) rekommenderas ofta men vi misslyckades fatalt med att få i våra barn de dyra dropparna. Det gick bra ändå.

2. Visum. Ska du vara borta längre än 30 dagar behöver du fixa turistvisum, alternativt åka över till något av grannländerna och förnya era visum innan det gått 30 dagar. 

3. Kolla färjetiderna. Färjorna mellan vissa öar, t ex Koh Samui och Koh Pha-Ngan, går bara ett fåtal gånger per dag, kolla tidtabellen.

4. Stressa inte. Att resa med små barn går långsammare än om du reser själv så ha lagom ambitionsnivå.

5. Packa lätt. Det varma klimatet gör att man använder en bråkdel av alla kläder man packat. Det är enkelt och billigt att lämna in för tvätt längs vägen eller köpa kläder på plats.

3 bra saker att ta med sig

1. Myggsprej. Tröjor med långa ärmar och tunna långbyxor är också skönt på kvällen om det är myggigt.

2. Pannlampa (eller ficklampa). Kom till användning otaliga gånger – på promenader längs stranden på kvällen t ex.

3. Flytväst. En rundresa i Thailand innebär mycket båtåkning, ofta finns flytvästar ombord men ska man vara där länge så känns det skönt att ta med egna, åtminstone till barnen.

Äta

Krabi: Krua Thara. En av de bästa fisk- och skaldjursrestaurangerna i södra Thailand ligger ett par kilometer utanför Ao Nang, vid den bortre änden av stranden Nopparat Thara.

Koh Lanta: The Kitchen. Oansenligt hak bredvid en grekisk restaurang längs bilvägen vid Klong Dao. Lite omysig miljö men suveräna tappningar av thailändska klassiker. Prisvärt.

Same Same but Different. Populär strandrestaurang på Ao Kantiang som utsmyckats med valben och andra strandfynd.

Lanta Seafood. I huvudorten Saladan finns flera enkla och bra restauranger, denna är en av de populärare. Servicen är inte den bästa men maten och utsikten över vattnet är prima.

Lazy Days. Om man vill dinera med smaker som rör sig mer mot det europeiska så är denna mysiga svenskägda restaurang på avskild strand söder om Long Beach ett bra tips. Bra vinlista (lantalazydays.com).

Guide: Öluffa med barn i Thailand
Anantara. Lyxspa på Koh Pha-Ngan. Foto: Frida Norre

5 fina stränder på Koh Pha-Ngan

1. Thong Nai Pan Noi. Rankas som en av de vackraste stränderna i Thailand. Snäppet snofsigare än grannen Yai (nr 2). 

2. Thong Nai Pan Yai. Mer folkliv och action än på Noi (nr 1) men lika under-skön omgivning.

3. Hat Salad. Löjligt gullig strandskärva på nordvästkusten. Ingenting för den rastlösa men det finns ett rev alldeles utanför viken där man kan snorkla.

4. Bottle Beach. Populär utflyktsstrand norr om Thong Nai Pan Noi, ta dig dit med långsvansbåt över dagen eller via en svettig vandringstur.

5. Than Sadet. Robinson Kruse-stämning, rustika bambuhyddor och old school backpackerkänsla på östkusten. Vattenfall i närheten.

Thong Nai Pan rankas som en av Thailands vackraste stränder. Foto: Getty Images

5 favoritstränder på Koh Lanta

1. Long Beach (Phra Ae). Gammal backpackerfavorit som börjat bli lite lyxigare. Den norra delen av stranden är bäst för bad.

2. Bamboo beach. Paradisstrand på Koh Lantas sydspets. Här finns inga hotell.

3. Ao Kantiang. Den populäraste av stränderna på den södra sidan. 

4. Klong Dao. Bäst för familjer. Badmässigt så finns det finare stränder på Lanta men här är det nära till allt, inklusive svenska skolan.

5. Klong Nin. Lång och fin strand en bit söderut på ön, lite färre turister än på Klong Dao och Long Beach.

Guide: Öluffa med barn i Thailand
Bottle Beach. Den avlägsna ”flaskstranden” på norra sidan av Koh Pha-Ngan är en trevlig dagsutflykt. Enklast är att chartra en långsvansbåt, men man kan också vandra dit genom djungeln. Foto: Ulf Berglund

Bo

Visst kan du alltid hitta boende på plats men om du vill ha bra familjeboende under högsäsong på populära platser som Koh Lanta så se till att boka i förväg. Följande priser gäller högsäsong. Se till att bo nära strand och mat-ställen, om du har små barn. Att boka en avskild djungelresort med evighetspool verkade som en smart idé innan vår resa, men när vi knatade hem i uppförsbackar i mörkret för femte dagen i rad var det inte lika kul.

Bangkok: Rembrandt Hotel i Sukhumvit har stora familjerum för ca 1 000 kr/natt (med våningssäng för barnen) och stor pool på taket, vilket är ett plus varma dagar i Bangkok. Bra valuta för pengarna (sv.rembrandtbkk.com).

Koh Pha-Ngan: Cookies. Resans bästa boende! Otroligt snygg, mysig och lugn bungalowby en bit upp på berget ovanför stranden Hat Salad. (cookies-phangan.com).

Koh Lanta: Lanta Sea House. Bungalowhotell med klockrent läge på den södra delen av Khlong Dao. Populärt, många gäster som återvänder varje år. (lantaseahouseresort.com).

Twin Bay Resort. Stora och familjevänliga bungalower i avskilt läge på den norra delen av Khlong Dao. Lugnt och fräscht, enda nackdelen är att tidvattnet gör att det är lite svårbadat på denna del av stranden. (twinbaylanta.com).

Relax Bay. Avskild och rustik yogaresort strax söder om Long Beach. (relaxbay.com).

Sri Lanta. Stiligt designhotell i djungeln vid stranden Klong Nin – dyrt men kul att testa en natt eller två om man vill lyxa till det. (srilanta.com).

Så reste vi

• Flyg från Stockholm till Bangkok där vi stannade ett par dagar. 

• Flyg från Bangkok till Koh Samui och vidare med färja till Koh Pha-Ngan där vi stannade två veckor. 

• Färja från Koh Pha-Ngan till Surat Thani, därefter buss till Krabi/Ao Nang där vi stannade knappt en vecka. 

• Minibuss till Koh Lanta där vi stannade resten av resan förutom några nätter på Koh Jum. 

• Flyg från Krabi till Bangkok och hem igen.

Guide: Öluffa med barn i Thailand

Öluffa med barn i Thailand – 50 dagar i paradiset (reportage)

Bangkoks bästa hotell – i alla prisklasser

Thailand: Koh Pha-Ngan ’? lyckorus bortom fullmånefesterna


Text: Fredrik Brändström • 2018-02-23
RestipsThailandBangkokGuideKo LantaResa med barn

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen