Annons
Annons

Ön Koh Lanta lockar med stillsamhet, stränder, äventyr och en svensk skola! Vi snackade med Annika Myhre som rest dit på fyra longstays med familjen. Foto: Annika Myhre

Restips

Därför ska du resa till Koh Lanta i Thailand

Resebloggaren Annika Myhre har bott på Koh Lanta i fyra omgångar med familjen – så kallade longstays som gett mersmak för den thailändska ön. Här är hennes bästa tips till ön!

Text: Karin Wimark • 2024-01-23 Uppdaterad 2024-01-22

Hej Annika! Vad har ni för koppling till Thailand?

– Under 2011, när våra äldsta barn var 3 respektive 1 år, åkte familjen till Koh Lanta för en halvårslång vistelse. Hela grejen med vår longstay blev så lyckad att vi bestämde oss för att göra det igen. Och igen. Och igen! Nu har vi fyra ”longstays” bakom oss och planerar för en femte. 

Annika har rest till Thailand vid fyra tillfällen på så kallade ”long stays” tillsammans med sin familj. Foto: Annika Myhre

Namn: Annika Myhre | Ålder: 43 år | Bor: Uppvuxen i Karlskrona (Blekinge) och bor numera i Nynäshamn. | Familj: Min man Tobias och våra barn Sebbe, Julia och Nelly.


Vad är det bästa med longstays?

– Det bästa är helt klart vardagen där borta – en vardag som oftast känns enklare än här hemma. Vi får mer tid för familjen och mindre tid för måsten. Dagarna fylls av strandliv, nya bekantskaper och mycket tid för eftertanke och reflektion, men också en hel massa möjlighet till rörelse och aktiv fritid.

Vad det är med Thailand och just Koh Lanta som lockar?

– Jag upplever Thailand som vänligt och varmt, saker och ting känns liksom enklare där. Det spelar ingen roll hur många länder jag besöker, i slutändan brukar det vara till Thailand, och helst Koh Lanta, jag vill återvända. På frågan om vi inte tröttnar på den förhållandevis lilla ön är svaret nej, vi väljer ju att återvända av en anledning. Vi upptäcker och upplever något nytt under varje resa, här finns dessutom utflykter så det både räcker och blir över. 

Det vimlar av vackra stränder på Koh Lanta, så det är bara att välja och vraka. Foto: Getty Images

Annikas bästa tips

14 favoriter på Koh Lanta i Thailand

3 bästa stränderna på ön

– Vilken strand som är bäst beror mest på vilken känsla du vill åt och i vilken konstellation du befinner dig. Generellt kan sägas att ju längre söderut på ön du tar dig, desto mindre folk kommer det att finnas vid stränderna och desto vildare och vackrare blir vyerna. Min personliga favoritstrand heter Klong Jark och ligger nästan längst ner på ön. Hit åker jag och min man gärna utan barn om tillfälle ges. Vill du åt den mest barnvänliga stranden är det istället Klong Dao som gäller. För strandliv under kvällstid föredrar vi Klong Nin, en strand som ofta bjuder på liv och rörelse när mörkret faller. 

Vackra Klong Dao-stranden är en favorit hos Annika och hennes familj. Foto: Getty Images

Vandra till vattenfall

– När vi vill åt djungeläventyr, minihajker och vattenfall åker vi söderut till Khlong Chak Waterfall. Vandringen är varken särskilt lång eller svår, men en perfekt utflykt som passar hela familjen. Efter en dag i djungelmiljön med dess täta och fuktiga grönska passar det perfekt att avsluta med en kvällspromenad längs vår hemmastrand Klong Dao.

Ge er iväg på en båtutflykt

– För bästa sortens upplevelse till havs rekommenderar jag att hyra en egen longtailbåt med skeppare, det är ett väldigt härligt sätt att ta sig runt på en rutt som ni själva bestämmer. Vår familj har testat ett gäng olika turer, som exempel kan nämnas Old Town – Koh Kradan – Koh Ngai – Mangroveträsken på Koh Lanta – Saladan. För förstagångsbesökare rekommenderas absolut ett stopp vid Emerald Cave vid Koh Mook! Ryktena säger att pirater använde den här svårtillgängliga grottan för att gömma sina skatter. På grund av tidvattnet syns ingången till grottan endast under vissa tider på dygnet och för att nå hela vägen fram krävs att du simmar in genom en mörk passage. Väl framme väntar belöningen i form av en lagun och en liten vit sandstrand omgiven av djungelgrönska, branta klippor och solstrålar som letar sig in från en öppning ovanifrån. Det här är en mäktig upplevelse, men förutsätter att du har med en guide och inte lider av klaustrofobi.

Hyr en egen båt och utforska området bäst du vill! Emerald Cave är ett hett tips för förstagångsbesökaren. Foto: Annika Myhre

5 bästa restaurangerna på Koh Lanta

– Utbudet av restauranger på Koh Lanta är stort, det finns något för alla! När vi vill fira något extra brukar vi boka ett bord på Yang Garden, vars miljö och meny erbjuder en matupplevelse med guldkant. Vill du åt thailändsk fine dining med modern twist ska du gå till Kindee. Vi brukar också få in minst ett besök vid Diamond Cliffs restaurang. Det här stället ligger uppe på klipporna och erbjuder en fantastisk utsikt över solnedgången (även om utsikten i ärlighetens namn är bättre än själva maten). 

Strosa runt i Saladan om kvällen för marknadsstånd och små butiker. Foto: Annika Myhre

Lockas du av marknader och matstånd ska du spendera kvällen i Saladan, Lantas lilla huvudort där butiker och marknadsstånd avlöser varandra. Hit brukar vi åka och äta plockmat för en billig peng. Tänk snurrade potatis på spett, kycklingkebab och thai-pannkaka med choklad och banan – bra kvällsmat med andra ord! För egen del är frukosten mitt livselixir och därmed dagens bästa mål. Jag äter mer än gärna min frukost på Backyard Lanta, där allt från bowls till smooties och pannkakor finns på menyn. Maten är god, stämningen är skön och personalen är urtrevlig.

För en riktigt god frukost, bege dig till Backyard Lanta! Foto: Annika Myhre
Det vimlar av schysta restauranger på Koh Lanta, vilken blir din favorit? Foto: Annika Myhre

Testa yoga!

– På Koh Lanta väcks yogalusten på allvar, allt tack vare Oasis Yoga som är ett av de bästa yogaställena jag hittills har besökt. Att avsluta dagen med yinyoga i en bambuhydda högt över marken är min definition på mys. Lägg det här stället på minnet om du ska till Lanta någon gång! 

Mysig stämning på den vackra yogastudion Oasis Yoga. Foto: Annika Myhre
Testa yoga på din nästa Thailandsvistelse. Oasis Yoga på Koh Lanta är Annikas favorit. Foto: Annika Myhre

Utflykt till annan ö

– Det finns många roliga dagsutflykter att göra från Koh Lanta, även om det är alltid skönt att komma ”hem” till ön igen. Grannöarna Koh Kradan och Koh Ngai erbjuder vykortsvackert ö-liv med småskalighet, turkost vatten och kritvita sandstränder. Många åker till öarna över dagen, men det kan absolut vara värt att övernatta vid lämpligt tillfälle. 

Familjen njuter av ljummet vatten på ön Koh Kradan. Foto: Annika Myhre

– Jag vill också slå ett slag för Lanta Noi. Koh Lanta består i själva verket av femtiotalet öar, varav de två mest kända heter Lanta Yai och Lanta Noi. Vi, och de flesta andra turister, bor på Lanta Yai där de fina badstränderna ligger som ett pärlband på västra sidan. När vi besökte Lanta första gången fick man ta en bilfärja mellan öarna, men numera finns en smidig broförbindelse däremellan. När du eventuellt tröttnar på köttbullar på menyn och svenskt lösgodis i matbutikerna (för ja, ryktena om Lanta som tillhåll för en massa svenskar stämmer!) är lösningen att ta sig över till Lanta Noi för en rejäl dos thailändsk vardag och därtill njutbara vyer. 

Läs också:

Bangkoks kinesiska hjärta – matresa genom Chinatown

Öluffa med barn i Thailand – 50 dagar i paradiset

VILL DU LÄSA ÄNNU MER?

Vi tar dig världen runt

Prenumerera på Sveriges största resemagasin! Låt oss inspirera dig med resedrömmar och konkreta guider. Tidningen går att få både i brevlådan och digitalt till läsplattan eller datorn.


Text: Karin Wimark • 2024-01-23
RestipsThailandIntervjuListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen