Thailändska Koh Similan – paradis under vatten. Foto: Jonas Gratzer.

Restips

Thailändska Koh Similan – paradisöar i Andamanhavet

Vi reser till nationalparken Similanöarna och snorklar i en marin regnbåge, men upptäcker också en ö som Ù�r lite för populär för sitt eget bästa.

Text: Mikael Persson • 2016-03-01

Himlen är lika svindlande blå som havet. En havsörn som just fångat en fisk blir jagad av en annan örn. I bakgrunden reser sig tät djungel. Rättar till cyklopet. Tar några simtag och är snart omgiven av purpurfärgade fiskar med stjärtar i flammande turkost.

– Kolla! Kolla! tjoar en kinesisk kvinna och pekar upphetsat mot fiskstimmet vid nästa korallrev. 

På Similanöarna tycks jordens alla färger ha sugits in till en och samma punkt. Riktar på nytt blicken nedåt och möter en organisk regnbåge. Mjuka koraller varvas med hårda koraller. Fiskar skriker i karamellrosa och kiwigrönt. 

Thailändska Koh Similan – paradisöar i Andamanhavet
Koh Miang. Tungt turisttryck. Ömtålig ö.

Similanön Koh Miang är ungefär som förväntat. Ingen trafik. Inga bilar, inga gator eller affärer. Istället hav i turkost­. Mitt tält står strax ovanför strandlinjen. Kokosnötter faller sakta till marken. Fågelsången överröstar nätt och jämnt de surrande insekterna. Livet är lätt och lugnt. Åtminstone till lunch. 

– Ungefär 1 500 besökare kommer idag. Vissa dagar anländer 2 000 turister, berättar kvinnan i national­parkens informationskur. 

Thailändska Koh Similan – paradisöar i Andamanhavet
Vid lunch invaderar dagsbesökare Koh Miang för bad och mat.

Vid lunchtid kommer fastlandets utflyktsbåtar för någon timmes bad och snorkling. Plötsligt känns det som om Koh Miang ska kantra. Båtmotorer dånar. Folk rusar runt och deltar i kapplöpningen till öns lunchbuffé och bästa strandavsnitt. Så mycket ska hinnas med före seneftermiddagens återfärd till Phuket och Khao Lak. Snorkling, bad, middag och så snorkling och bad igen.

På Small Beach sitter två unga fransyskor uppkrupna på klipphällarna ovanför vattenbrynet. 

– Visst är det fint. Otroligt vatten. Makalös sand. Men så galet mycket folk och så mycket oväsen att vi tappat lusten att snorkla, säger de och delar på en handrullad cigarett. 

Thailändska Koh Similan – paradisöar i Andamanhavet
Barnvänligt bus utan bilar och buller.

Sedan 1982 har Similanöarna varit skyddade som nationalpark. Arkipelagen har också föreslagits som världsarv. Miljön och den marina faunan är unik och mycket känslig för klimatförändringar och besökstryck. 

2010 steg Andamanhavets ytvattentemperatur under några månader med 3,7 grader. Som en följd dog eller skadades 50–90 procent av korallerna från Koh Surin och Koh Similan i norr till Koh Lipe och Koh Adang i söder. 

– Att havsvattentemperaturer ändrar sig är inget nytt. Men nu inträffar det oftare och skadorna på korallrev och marint liv blir mer omfattande och långtgående jämfört med tidigare, säger marinbiologerna Krongkaew Soo-ampon och Saovapa Atsilarat.

Otyglad turism är ett annat hot. Nya pirar byggs så att båtar ska kunna förtöja vid reven. Snorklande besökare bryter och rör koraller. I värsta fall betyder det att reven aldrig återhämtar sig, förklarar Krongkaew och Saovapa.

Reportaget fortstätter på nästa sida.

Länge var Similan något av en hemlighet, sju–åtta mil rakt ut i havet, jungfruligt och svårt att nå. 

– Jag tyckte verkligen att jag funnit paradiset, säger Corada Jönhagen. 

För sju år sedan besökte hon ögruppen för första gången. Allt var perfekt. Korallerna, snorklingen, tystnaden. Nu är hon tillbaka med sin pojkvän Viktor Lundberg. Kvällen är het och fuktig. Några av nationalparks-killarna känner igen Corada från det förra besöket och återseendet blir glatt. 

Thailändska Koh Similan – paradisöar i Andamanhavet
Vidunderligt, men bättre förr, tycker Corada Jönhagen.

Mängder av mat dukas fram på bordet. Fisk, räkor, bläckfisk och currydoppade grönsaker. Rivig laab som är både chilihet och friskt syrlig i en och samma tugga. 

– Mina förväntningar var enorma. Så visst blev jag besviken över alla båtar och allt oväsen, säger Viktor som hört så mycket positivt om Similan och nu besöker öarna för fÙ?rsta gången.

Thailändska Koh Similan – paradisöar i Andamanhavet
Similan. Thailändsk skattkammare med naturens turkoser och smaragder.

Just Koh Miang känns ofta som arkipelagens Dr Jekyll och Mister Hyde. Kasten mellan lugn och hysteri klyver dagen i olika hälfter. När utflyktsbåtarna lämnat ön kommer djuren åter fram. Runt campingplatsen struttar metalliskt gröna nikobar­duvor med fluffigt bröstkrås. En bredbent varanödla klättrar sakta och metodiskt upp i ett träd. Brunsvarta ekorrar finns redan i lövverket. Några våningar upp i krontaket kivas flygande hundar med väsande pip och utslagna vingar. 

Vandrar stigen som korsar ön och kommer ut på en liten strand uppbackad av djungel. Knappt en handfull människor finns inom synhåll. Vadar ut i det kristallklara vattnet. Plötsligt är de bara där. Fiskarna. Ilsket blå med knallgul rand vid fenan. Papegojfiskarna i milt karamellrosa. Något som påminner om en forsforcerad diskus drar förbi. Färgerna tillhör en annan värld. 

– Sedan temperaturchocken 2010 har thailändska korallrev återhämtat sig något, säger marinbiologerna Krongkaew Soo-ampon och Saovapa Atsilarat och nämner fler ljuspunkter.

Thailändska Koh Similan – paradisöar i Andamanhavet
Kväll på Small Beach. Inte ensam. Men nästan.

Turistbåtarna har slutat att kasta ut mat för att locka till sig havssköldpaddor. Bojar kring korallrev förhindrar skador från båttrafik.

Varje år hålls möten mellan nationalparksfolk, turistmyndigheter och researrangörer. 

– Medvetenheten ökar. Men framstegen går för långsamt, tycker Krongkaew och Saovapa

Trycket mot korallreven måste minska. Rullande besöksschema skulle kunna vara en lösning. En dag hålls ett rev öppet för besökare, en annan dag ett annat. På så sätt får turismen sitt, samtidigt som naturen ges större chans till återhämtning. 

Thailändska Koh Similan – paradisöar i Andamanhavet
Thailändare, kineser, skandinaver och ryssar. Alla längtar till Similan.

Vandrar längs Koh Miangs strand på morgonen. Uppvaknandet är saktfärdigt och syns som fotspår i sanden. Ännu så länge är besökarna få. Några simmar, andra snorklar. Det enda som hörs är naturens ljud. Kejsar­duvornas dova grymtande. Lätta vågor som planar ut mot land.

Thailändska Koh Similan – paradisöar i Andamanhavet
Little Beach på Koh Miangs baksida.

Corada och Viktor gillar fortfarande Similan. 

– Vi lägger oss tidigt, går upp tidigt, lever nära havet och djungeln. All snorkling och alla simturer gör kroppen behagligt trött på kvällen. Men det gäller att vara förberedd, skruva ner förväntningarna en smula och stanna över natten för att få de lugna stunderna, menar de. Mitt på dagen brukar de dra sig undan trängseln.

– Vid Sunset View Point finns en liten bukt som är bra för snorkling. Solnedgången över hav och djungel är dessutom väldigt romantisk, säger Corada.

Guide till Koh Similan, Thailand

Thailands bästa dykning

Andamanerna – de okända paradisöarna i Indien

Stort quiz: Hur mycket kan du om Thailand?


Text: Mikael Persson • 2016-03-01
RestipsThailandKhao LakReportage

Scroll to Top