Annons
Annons
Mikael Persson

Mikael Persson

Restips

Myten Ko Pha-Ngan

Ko Pha-Ngan är en ö. Men också en myt. En myt om frihet och sand mellan tårna. Den myten är sann.

Text: Mikael Persson • 2004-12-31 Uppdaterad 2004-12-31

Två motsatser på samma ö.

Här finns partystranden Haad Rin, ett myllrande Roskilde i badbyxor, och så resten: stränder med vågskvalp och en ljudvolym som veckans pausfågel. Förresten, det är kanske lika bra att jag talar om det med en gång: jag är själv medelålders, mitt emellan Roskilde och pausfågel.

Vägen från Thongsala mot Haad Rin är precis som resten av Ko Pha-Ngan: vacker, dramatisk och extremt svårmanövrerad. Knottrig betong åker berg och dalbana genom en smal, huggen gata genom djungeln.

Jag ser ön.

Den fladdrar förbi från en songthaew med rörelsemönster som en drogad gräshoppa. Ner i en djup svacka, upp med ett kraftigt sug i magen. Vägen är den mest olycksdrabbade i hela Thailand, upplyser mig en medpassagerare mellan kurvor och kullar.

Minuten senare kör vi förbi en röd pickup med fronten intryckt i tät grÙ?nska. Det ryker ut kylaren, en polis står och kliar sig i huvudet. Skrothögen blir en effektfull entré till legendariska röjarstranden Haad Rin.

Ingenting går på halvfart.

Med en 40-poängskurs i historia i bagaget och ungefär lika många år på nacken blir det en omtumlande upplevelse. Strandens folk tycks ha klivit direkt ur inkvisitionen. Det är rastaflätor och bar överkropp, det är ring i näsa och ögonbryn. Samtidigt, i ett lokalt perspektiv är det jag med kånkenryggsäck och begynnande kulmage som är det avvikande. Fast det spelar mindre roll. Bland vimplar, yin och yang och vietnamesiska stjärnor finns ett stort mått av tolerans. Att skaffa sällskap är inga problem, inte ens för en medelålders svensk som saknar både piercing och tatuering.

Jag snubblar runt en stund på stranden. Klockan är snart tolv. Folk sover eller äter frukost till Notting Hill eller karatefilmer. Några få väntar in värmen på den strand där berg av svarta högtalarlådor sjunker ner i vit sand. Rustningen har börjat. The show must go on. Och gör det.

Fullmåneparty,

julafton och om tre dagar nyårsafton. 30000 människor väntas hit då. Det blir en het natt med 18 timmar nonstop techno, det blir lasershow, eldslukare och djs från hela världen. Ögonen tindrar på Betina och Caroline. Jag träffar de båda holländska tjejerna över en kokosshake på legendariska Cactus Club. De kom hit för två veckor sedan för att vara säkra på att få ett rum. Efter tre månaders luff i Australien och Sydostasien blir nyår på Ko Pha-Ngan resans höjdpunkt, det tror både Betina och Caroline. Hitintills har det varit billigt, men reskassan börjar tryta, och den måste räcka minst en vecka till. Inte så lätt. För det är fest varje kväll.

Igår var det party vid ett vattenfall

mitt ute i djungeln. Någon tog med sig en bergsprängare. Sedan blev det som vanligt, fullt ös till fyra, fem på morgonen; Betina och Caroline minns inte så noga. De var i alla fall de enda, påstår de, som inte tog några droger, ecstasy, ganja eller saker som de inte visste vad det var. Fast, säger Betina, många som kommer till Haad Rin är bara som vi, nyfikna och festsugna. Några öl och barfotanätter i sanden, det är allt som krävs för att bli hög. *

Bo och äta på Ko Pha-Ngan

Thongsala

Thongsala, en stad som är en hamn och inte mycket mer. En handfull gator letar sig in mot land med spridd, småruffig bebyggelse. Du går två varv på en halvtimma. I så fall hittar du snabbköp, internetkafé, stadium för thaiboxning, bank, post och lite småaffärer.

Bo i Thongsala

Khao Guest House, en bra bit inåt land och nära Thongsalas sjukstuga (följ vägen mot Chalok Lam), har dubbelrum med luftkonditionering.
$ Under 100 kronor

Cookies Bungalows, norr om hamnen har inte bara trevligt boende utan också en badstrand. Bungalower med fläkt från 60 kronor, med luftkonditionering från 120 kronor.
Tel 077-37 74 99
http://www.phangan.info/cookies
$ 60–275 kronor

Äta i Thongsala

I Thongsala finns Lobster Seafood, Ando Loco som har mexikansk mat, Kaito med japanskt öl på fat och ett par brittiska pubar.

Haad Rin

Haad Rin är snudd på ett unikum, åtminstone på Ko Pha-Ngan. Påträngande bullrig och myllrande, men samtidigt sympatiskt tolerant. Ett turistgetto har vuxit upp kring denna vallfärdsplats för unga hedonister. Det mesta handlar om två saker: att festa och träffa folk. De som åker dit med den målsättningen blir definitivt inte besvikna. Fullmånepartyn med hysterisk clubmix har knuffat Haad Rin före både Ibiza och Goa. Partystämpeln är funkigt tvättäkta.

Detsamma gäller tyvärr också strandens drogstämpel. Möjligen är den en bit överdriven, men får samtidigt täckning av en trist statistik. Många som kommer hit testar droger för första gången. Det blandas friskt.

Svenska ambassaden Bangkok känner till flera svenskar som blivit hemtransporterade som kollin med psykoser. Många återhämtar sig aldrig från hjärnskadorna. Ett dyrt pris för en natts festande. Droghandeln har dämpats något sedan vägen till Haad Rin blev färdig. Nu gör civilklädda poliser täta razzior. Den mesta droghandeln sker i skymundan. Allt är upp till dig själv. Du kan definitivt åka hit och ha kul utan att bli intrasslad i tråkiga narkotikahistorier.

Haad Rin, stränder

Haad Rin är två stränder på ömse sidor om ett smalt näs. Mitt emellan ligger ett gyttrigt turistgetto uppfört med mer plåt än tanke. Här finns internetkaféer, växlingskontor (Visakort funkar), snabbköp, post, sjukstuga, tatuering, piercing och tingeltangel. Maten går från sallad och falafel till skånsk kalops och hamburgare. Haad Rin har också en liten nattmarknad.

Den bästa stranden, Haad Rin Nok ligger på den östra sidan av näset. Det här är partystranden med fullmånefester och de smått legendariska barerna Cactus Club och Drop In. Om du vill sova på nätterna ska du hyra en bungalow så långt härifrån som möjligt. På dagarna pågår ett slött strandliv med volleyboll och filosoferande över yoghurtshake med färsk ananas. Det är mycket hav och en vacker strand. Salta bränningar rullar in mellan djungelklädda berg där bungalowbyar klättrar på sluttningarna.
Haad Rin Nai (även kallad Sunset Beach) ligger på andra sidan, är lugnare, mindre och inte lika vacker.

Två timmar eller knappt en halvmils snubblande genom djungel ligger tre vackra, vita stränder Haad Yuan, Haad Tien och, till sist, Haad Whynam. Had Tien har bevarat den ursprungliga hippietraditionen med yoga och ett bekymmerslöst nakenliv. Alla tre stränderna är mer stillsam Robinson än party.

Bo på Haad Rin

På Haad Rin Nok:
Natural Home Resort, det enklaste och billigaste alternativet på kullen. Hyr ut rum med madrass på golvet och gemensam dusch för 150 baht.
Tel 08-947 416 87
$ 30 kronor
Top Hill Resort, helt okej bungalower. Här kan du njuta av både soluppgång och solnedgång samt en trevlig atmosfär.
Tel 077-37 53 27, 01-895 86 96
$ Cirka 25–350 kronor
Bo på Haad Rin Nai:

Sun Cliff ligger på klipporna ovanför stranden. Balkong med solnedgångsutsikt.
Tel 37 51 34
$ 50–300 kronor
Family House Bungalow, ligger precis till vänster när du går av färjan (den som anländer till Haad Rin). Bungalower och rum i olika prisklasser.
Tel 077-37 51 73, 077-37 50 49, 01-979 38 19
$ Cirka 40-375

På Haad Tien:
The Sanctuary, bungalower i en rad olika prisklasser. Sovsal finns från 60 baht per natt. Har också kurser i yoga och meditation. $ Cirka 10–350 kronor

Äta – Haad Rin

Bamboozie Mexican Restaurant, ligger några steg in från gatan som går mellan stränderna Haad Rin Nok och Haad Rin Nai. Utsökt mexikansk mat på populär restaurant.
Same Same, om du blir sugen på köttbullar, spagetti, pannbiff och kanske snus.
Vid Haad Rin Pir ligger Om Ganesh med eldig masala och annat indiskt.

Haad Thong Nai Pan

Haad Thong Nai Pan, längst upp i nordost, är enligt många vackrast på ön. De två stränderna, Haad Thong Nai Pan Noi i norr och systerstranden Haad Thong Nai Pan Yai, skiljs av en grön kulle. Båda bjuder på silkeslen sand och varmt havsvatten som är mer grönt än blått. Haad Thong Nai Pan har länge tillhört det thailändska kungahusets favoritstränder.

Förmodligen har det bidragit till en sansad utveckling av turismen. Lugnt, lagom tyst och ganska glest med folk på stranden. Du kan ta dig hit från Thongsala på trekvart via en guppig bergsväg med garanterat högt underhållsvärde. Under säsong går också långsvansbåtar från Haad Rin.

Bo på Haad Thong Nai Pan

Längs de båda stränderna, en handfull bungalowbyar med rum för 25–75 kronor.
Panviman Resort sticker ut. Elegant mönsteranläggning på sluttning mellan grönska och hav och mitt emellan Had Thong Nai Pans båda stränder. Hotellet för tankarna till Karibien. 40 rum med luftkonditionering eller fläkt.
Tel 077-44 51 01-9
http://www.panviman.com
$ 750-3 700 kronor

Äta på Haad Thong Nai Pan

Baan Panburi Resort har en strandtaverna med riktigt bra mat, vissa kvällar buffé med barbecue. Läcker röd curry med kokosmjölk och sötbasilika. Testa jordgubbsshaken.

Chalok Lam och Bottle Beach

Sömnig fiskeby och lång sandstrand i norr. Följer du vägen ytterligare lite längre norr ut har du två pärlor inom räckhåll. Först kommer Haad Khom. Därifrån går en brant stig över berget till den gömda och sagolikt vackra bukten med Bottle Beach. Om du vill undvika skrubbsår tar du en långsvansbåt från hamnen i Chalok Lam.

Bo på Chalok Lam och Bottle Beach

Vid båda stränderna, enkla bungalower för 20–75 kronor.

Mae Haad och Haad Salad

Mae Haad har två fördelar förutom den vita, varma sanden: 1. Dåsigheten (stranden är en stark kandidat till titeln slöast på Ko Pha-Ngan), och 2. Halvön Ko Ma (alldeles utanför kusten finns fiskrika rev).

Bo på Mae Haad och Haad Salad

Wang Sai Resort, bambubungalowe och robusta stugor. Utsikt mot havet.
Tel 077-37 42 38
$ 20–100 kronor

Haad Yao

En och en halv kilometer vaniljvit sand gör det här till västkustens bästa strand. Fortfarande lugnt med spretiga kokospalmer. Utanför stranden ett intressant rev som lockar till sig många dykare.

Bo på Haad Yao

Haad Yao Bungalows är förmodligen bäst på stranden. En del stugor har privat dusch och toalett. 40–100 kronor

Vill du läsa mer? I Vagabonds egen guidebok om Thailand finns en fylligare guide om Ko Pha-Ngan. Köp den i Vagabongs bokhandel.


Text: Mikael Persson • 2004-12-31
RestipsThailandKo Pha-Ngan

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top