Mikael Persson

Mikael Persson

Restips

Phi Phi-öarna

Ko Phi Phi. Kanske är det något som Poseidon totat ihop tillsammans med Jules Vernes och Tolkien. Reportage och guide.

Text: Mikael Persson • 2004-11-30

.

Med filmen The Beach i huvudet vet jag att jag kommer att bli ytterligare en i raden som säger att Phi Phi är förstört.
I ärlighetens namn, mina tankar vilar mitt emellan uppriktigt engagemang och trångsynt egoism. Jag har varit på Phi Phi förr. Jag har sett öarna innan de blev riktigt kända, in-nan turismen gick från barfotadagar och riven kokos till något mer industriellt med ditskeppad charter.

Naturen har exploaterats, till viss del också förstörts. Sant. Grönskan och den lokala kulturen har kapslats in i sololja och vÙ�sterländskt. Också sant. Ändå handlar det inte bara om det. På något fånigt, chauvinistiskt sätt känns alla förändringar som en personlig kränkning. Allt var bättre förr. Det är drygt 13 år sedan jag var här senast.

Båten närmar sig öarna. De gröna drakryggarna skjuter upp ur ett marmorgrönt hav. En novemberdag 1987 fastnade samma bild på näthinnan. Då var jag inte beredd, då stod jag bara och gapade. Öarna var en surrealistisk dröm, i alla fall inte något hämtat frÙ�n verkligheten. Kanske något som Poseidon totat ihop tillsammans med Jules Vernes och Tolkien. Perfekt som en reklamfilm, starkt som fiktion.

Nu står jag på ett vitt plastdäck till en stor motorbåt från Phuket. På nytt kan jag inte undgå att bli hänförd. Grönsvart granit, skenbart smulig som kork, fyras av hundratals meter mot himlen. Öarna saknar motstycke i Thailand, i Asien, i världen. Det är en fyrverkeripjäs som bär med sig djungel och papaya mot rymden. Mot kvällarna fungerar den som en magnet när fregattfåglar från öppet hav sugs in mot Phi Phi Leh och kretsar lojt i hundratal runt mörka toppar. Så är det än idag. Phi Phi är unikt, men ändå var mans egendom.

13 år och 500 meter plåt senare. Jag lämnar båten och vadar sista biten mot kritvit sand och kokospalmer. Ao Ton Soi, stranden på Phi Phi Don där båtarna lägger till. De gröna bergen, det blågröna vattnet; skönheten berusar och blir nästan anklagande i sin jungfrulighet, åtminstone om jag tar ett par steg inåt land och möter en verklighet som svider rostig plåt.

1983 blev Ko Phi Phi nationalpark. Naturen och djurlivet skulle få lagligt skydd mot framtida exploatering. 1987, när jag kom hit för första gången, kändes öarna också som en nationalpark. Phi Phi Don mötte med några stigar, några bambuhyddor och ett par restauranger med öppna väggar. 2001, när jag kommer hit på nytt, känns samma plats som en sydafrikansk kåkstad, en shanty town, av korrugerad plåt och ruttnande sopor. Che Guevara hänger på barväggar tillsammans med ekorrskinn och svenska flaggor.

Där mitt i en passage mellan plåt och hav möter jag gruppresenärer på dagsutflykt. Klisterlapp på bröstet visar på uniformitet. Paniken ligger på lut. Ledaren i täten. Flocken forcerar nervöst och obevekligt mellan ljusblå plaststolar. En gnuhjord på drift.

En svensk tjej som drivit runt på ön i tre månader korsar plötsligt min väg och avslutar ett kort samtal med:

– Klockan fyra tystnar musiken. Innan dess är det ingen idé att gå och lägga sig.

Nu är klockan två på eftermiddagen. Hon har precis gått upp. Och jag går runt på en ö som enligt thailändsk lagstiftning har skydd som nationalpark.

Morgonen efter. Barfota genom fuktigt gräs. Papayashake till frukost. En havsörn hänger och snurrar i snäva cirklar över sockertoppen väster om Ao Ton Sai. Och jag är beredd att försonas. Inte med plåtskjulen och ett korrupt jordbruksdepartement. Men med Phi Phi och alla andra resenärer, till och med de som färdas i grupp med klisterlapp på bröstet. Någonstans hittar jag tillbaka till det Ko Phi Phi som jag i tretton år bevarat inombords. Det dyker upp punktvis, beroende på klockslag eller geografiskt läge.

Tidig kväll på grannön Phi Phi Leh, jag simmar i en väldig blågrön rundel mellan klippväggar fodrade i grönt. Sånär som på fyra personer och två långsvansbåtar är jag själv. Lite senare, Maya Bay där filmen The Beach spelades in, där växtlighet mejades ner för strålkastare och Leonardo di Caprio. Turbåtarna har lämnat, vänt åter mot Krabi och Phuket. När jag tröttnat på att vispa med tårna i sanden följer jag en stig in mot land och fastnar en lång stund framför en trast som sjunger i skymningen.

Tillbaka till Phi Phi Don. Sista morgonen vandrar jag upp till något som heter Montain View Point. Bland det som jag med stor tvekan beslutar mig för är hibiskus dricker jag morgonkaffe. Framför mig ligger ön, två gröna hal-vor, en smal sandsträng och det marmorgröna vattnet. Och så där nere någonstans, turistbyn. Paradiset med Adam och Eva. Phi Phi börjar bli mänskligt. Ormen är utbytt mot veckad plåt och massturism.

Ko Phi Phi – fakta
Ögruppen Ko Phi Phi ligger i Andamanhavet ungefär 90 mil rakt söder om Bangkok och 5 mil sydväst om Krabi. Närmsta städer med flygplats är Krabi och Phuket. Ögruppen består av Phi Phi Don, Phi Phi Leh, Ko Yung och Ko Mai Pha. Huvudön Phi Phi Don är ensam om att ha restauranger, hotell och fast befolkning.

Det är en liten ö: ungefär sex kilometer lång och som mest tre kilometer bred. Ett tunt näs med sandstränder och palmer binder ihop Phi Phi Dons två bergsryggar som maximalt når 314 meter över havet. Mitt på remsan ligger turistbyn Ao Ton Sai där båtar från fastlandet lägger till. De flesta av Phi Phi Dons invånare är muslimer; visa respekt för den lokala kulturen och tänk på hur du klär dig när du besöker byarna.

Fauna: Vitbukig havsörn, bramin-glada och flockar av väldiga och långstjärtade fregattfåglar syns ofta i farvattnen. Flygande hundar finns också liksom svalboseglare, svart revhäger och svartvit näshornsfågel. Under ytan finns mängder med färggranna småfiskar. Leopardhaj är lätt att se och både djävulsrocka och valhaj visar sig regelbundet.

Resa till Ko Phi Phi

Flyg
Närmaste flygplatser finns i Krabi och Phuket.

Båt
Från Krabi och floden mitt inne i stan går fyra båtar per dag. Enkel resa tar två timmar och kostar 50 kronor. Under högsäsong går dagliga båtar från Ao Nang, någon mil utanför Krabi och från Ko Lanta. Också det resor på ungefär två timmar.

Från Phuket: åtta olika bolag trafikerar Phi Phi-öarna. Båtarna går från olika pirer. Köp biljett genom resebyråerna inne i stan eller boka via telefon. Här listar vi resebyråer som har båtar till Phi Phi.

Från Phukets hamn Andaman Marine, tel 220665, 150 kronor för enkel biljett. Avgång 08.30. Restid 70 minuter.

Från Phukets fiskehamn
Andaman Wave Master, tel 232561(–2). Enkel biljett 130 kronor. Avgångar 08.30 och 13.30. Restid morgonbåt 45 minuter, eftermiddagsbåt 90 minuter.

Songserm Travel, med kontor i Phuket stad, tel 222570(–4), och Patong Beach, tel 340051(–2). Avgångar 08.30 och 13.30. Enkel biljett 100 kronor. Restid 90 minuter.

Från Tiensin Port
Friendship Travel, tel 215347. Enkel biljett 100 kronor. Avgång 08.30. Restid 90 minuter.

Från Rassada Port
Phi Phi Cruiser, tel 211253. Enkel biljett, 100 kronor. Avgång 08.30. Restid 105 minuter.
Phi Phi Marine, tel 214914. Enkel biljett 80 kronor. Avgång 08.30. Restid 90 minuter.
Royal Fern, tel 232240. Avgångar 08.30 och 13.30. Enkel biljett 130 kronor. Restid 90 minuter.

Från Thaisako Port
Seatran Travel, tel 213510 eller 211809. Avgång 08.30. Restid 2 timmar.

Ta sig runt på Ko Phi Phi

Förutom två–tre flakmopeder finns inga motorfordon på Phi Phi Don. Ta dig runt till fots eller med långsvansbåt. Vid Ao Ton Sai finns gott om långsvansbåtar som skeppar turister till Phi Phi Dons avlägsna stränder, Phi Phi Leh och de andra grannöarna. Båt med plats för sex personer kostar cirka 150 kronor för 3 timmar.

Stränder på Ko Phi Phi

Ao Ton Sai
Den stora stranden på Phi Phi Dons sydsida har begåvats med mjuk sand i samma färg och konsistens som bakpulver. Skrovliga sockertoppsberg och en gles bård av palmer ramar in den bukt som dagtid fylls av ankrade båtar. Jämfört med Lo Dalam, tvärs över näset, är det här en bättre strand för simturer. Sanden är mjuk en bra bit ut i vattnet, sedan kommer lite sten. Närgångna stim av randiga småfiskar ger stort underhållningsvärde. Roligast, en liten rosa fisk som gör elektriskt kvicka utfall och snappar dött skinn från benen på förvånade badgäster.

Ao Ton Sais badlakan och parasoller blir glesare ju längre bort från piren du kommer. Solstolar och parasoll finns att hyra. Dricka och mat går att köpa ett stenkast bort.

Bo på Ao Ton Sai Bo så långt ifrån barkvarteren i Ao Ton Sai som möjligt ifall du vill sova på nätterna. Urvalet är stort, en mängd bungalowbyar och så i själva bar-ghettot, rum att hyra från 50 kronor per natt. Hotellraggare möter vid båtpiren. Ibland möjligt att fynda.

Chong Khao Bungalows på Ao Ton Sais västra hörn, vilar i stillhet i en ensligt belägen palmlund. Ägarna är födda på ön och behandlar den med re-spekt. Bungalower, restaurang och resebyrå som bland annat ordnar båtturer. Allt är enkelt, men välskött och efter Phi Phi-öarnas mått mycket prisvärt. E-post: chongkhao@hotmail.com. Pris: 50–150 kronor

Charlie Beach Resort ligger mitt på Lo Dalam. Enkla, men välskötta bungalower bland slanka palmer. Tel 076-210928, 217106 och 01-2290495. Pris: 150–275 kronor.

Pee Pee Viewpoint Resort på sluttningarna ovanför Lo Dalam och utom räckhåll för nattliga bashögtalare. Gammalt och slitet, men med läckra vyer. Rum med fläkt eller luftkonditioner-ing. Tel 01-4776947. Pris: 200–500 kronor.

Phi Phi Island Cabana Hotel . Ton Sais flaggskepp med pool och tennisbana. Hotellrum och bungalower. Tel 612594(–6) och 620634, fax 612132. Pris: 450–2500 kronor.

Äta på Ao Ton Sai

Ao Ton Sai har allt: pizza, svenskt, franskt och kinesiskt på krogar med ljus på borden och vinlista. Du kan också köpa nudlar eller khao phat ute på gatan för en svensk tia, liksom fyllda baguetter och färsk frukt.

HC Anderson med risk fÙ?r hemlängtan. Pyttipanna, köttbullar, äppelkaka och Carlsberg på fat. Mamas och Garlic House för thaimat. Ton Sai Seafood har makrillfiléer, hajstek liksom räkor och krabba i allehanda varianter.

Nöjen på Ao Ton Sai
Ao Ton Sai sover aldrig. Videofrukost till American Beauty och kväll och natt till Led Zeppelin och flammande ljus. Reggae Bar är ett stort komplex i flera etager. Rastafärger och NBA-basket via satellit. Disko, bar, video, biljard och ibland också thaiboxning. På närbelägna Rolling Stone sitter man på kuddar på golvet och lyssnar på levande musik. Lite hippie, mycket gitarr. Tin-Tin Bar, snudd på nattklubb och öppet till gryningen.

Lo Dalam Mitt emot Ao Ton Sai och längst in i en djup bukt, är stranden att ses och synas på. Rader av solstolar, parasoll och glassiga strandbarer. Vattnet är varmt redan tidigt på morgonen och har en inbjudande mjölkigt, blågrön karaktär. Men det är grunt. Efter flera hundra meter når vattnet bara till midjan.

Maya Bay
På grannön Phi Phi Leh. Mjuk sand, smaragdgrönt vatten i en grÙ�n klipprundel. Stranden från filmen The Beach är vacker och perfekt, men inte på något sätt unik för Phi Phi-öarna. På dagen är den full av turbåtar från Phuket och Krabi. Kom istället tidig morgon eller någon timme före skymningen. En liten kiosk säljer mat och dryck.

Ensliga stränder
Söker du stillhet hyr du en långsvansbåt och puttrar iväg till någon av öns mer ensligt belägna sandstränder. Had Yao ligger bara tio minuters färd från Ao Ton Sai. Runt ön och precis där Phi Phi Dons finger sticker av mot norr ligger Lo Bakao med vit sand och spretig djungel. Laem Trong längst i norr ligger vid en av de äldsta bosättningarna på ön. Chao lee, sjözigenare, bor här. Sandstranden är lång, kantad av palmer och några av Phi Phi Dons exklusivare hotellanläggningar. Vid både Had Yao, Lo Bakao och Laem Trong kan du köpa mat och dricka.

Bo på ensliga stränder Pee Pee Paradise Pearl Resort på Had Yao. Nya bungalower med fläkt. Granne med Pee Pee Long Beach Resort; annars bara hav och djungel. Tel 01-7230484, fax 2284370. Pris 100–250 kronor.

Pee Pee Island Village på Lo Bakao. Bungalow med fläkt eller luftkonditionering vid vacker strand. Tel 01-2111907. Pris: stugor för 200–900 kronor.

PP Natural Resort på Laem Trong. Välskötta och bekväma stugor nära Phi Phi Dons nordspets. Tel 01-7231250. Pris: 500–900 kronor.

Aktiviteter på till Ko Phi Phi

Dykning
Att det finns mer än tio olika dykfirmor på Phi Phi Don är förstås ingen slump. Mycket turister och några av Thailands bästa dykvatten inpå knutarna. Du kan till exempel börja morgonen med att dyka bland hajar innan du ätit frukost. Dessutom ligger både Hin Daeng och Ko Similan inom räckhåll för längre expeditioner. Dykcertifikat på Phi Phiöarna kostar strax under 2500 kronor. Kursen varar i fyra dagar och resulterar i ett internationellt Padicertifikat. Båttur med två dykningar kostar knappt 500 kronor.

Hin Bida eller shark point med siktdjup på upp till 20 meter. Leopardhajar syns nästan alltid runt undervattensklippan. Sjöormar, sköldpaddor, barracuda och blåfläckig stingrocka är annat som dyker upp regelbundet. Valhaj kräver en stor portion tur, men ses av och till.

Bida Nok, med undervattensgrotta och korallrev, är en annan säker plats för leopardhaj. Valhaj och djävulsrocka syns ibland. Siktdjup 20 meter. Maximidjup 30 meter.

Vid Hin Pae alldeles utanför Phi Phi Don brukar leopardhajar hålla till. Kom tidigt på morgonen innan de stora båtarna skrämmer iväg dem.

Hin Dot eller skorstensklippan med dramatiska klippelare omgivna av lejonfisk, skorpionfisk och bläckfiskar. Siktdjup: 15–20 meter. Maximidjup 34 meter.

Turtle Bay, nattdyk nära Ao Ton Son efter barracudor.

Maya Corner på Phi Phi Leh med koraller, leopardhaj, lejonfisk, sköldpaddor och bläckfisk.
Barakuda Dive Center. Tel 620698. http://www.barakuda.com.
Sea Frog. seafrog@psscomm.co.th
PKK Diving. Tel 01-2292711, 01-2303138.
Moskito Diving. Tel 01-2291361, fax 076-217106.

Havskajak
Phi Phi Watersports hyr ut havskajaker för 65 kronor per timme eller 325 kronor för åtta timmar. En tretimmars solnedgångstur med kajak kostar cirka 150 kronor.

Klättra
Klättra under trygg, svensk ledning på Phi Phi-öarnas stup. Hör med resebyråerna i Ao Ton Sai.

Snorkla
Hin Phae för fredliga leopardhajar och Had Yao för småfisk.

Trekking
Vandringar till djungel och avlägsna stränder. Boka genom Chong Khao Bungalows.

Vindsurfing
Phi Phi Watersports hyr ut vindsurfingbrädor för 65 kronor per timme -eller 325 kronor per dag.

Sevärdheter på Ko Phi Phi

Tidig morgon eller solnedgång från Mountain View Point och du undrar säkert varför Phi Phi-öarna bara kom trea och inte etta på en omröstning i England över världens vackraste öar. Stigen hit börjar på baksidan av Ao Ton Sai och klättrar brant ovanför öns sötvattensreservoar. 45 ganska jobbiga minuter senare når du toppen. Vid kanten av en lummig och prunkande trädgård ligger ett litet kafé med en sympatisk och synnerligen språkbegåvad ägare.

Utflykter på Ko Phi Phi

Phi Phi Leh Phi Phi Dons obebodda grannö Phi Phi Leh närmar sig perfektionism. Blått och grönt bortom sans och förnuft och med en skönhet som går på knock. Ta dig hit med långsvansbåt från Ao Ton Sai. Bortanför Vikinggrottan leder en passage in till en undangömd rundel. Vattnet är jadefärgat och kristallklart. Ett halvt varv runt ön ligger Ao Maya där storfilmen The Beach spelades in. En kort vandringsled leder inåt land mot tung djungelgrönska.

Vikingagrottan har fått sitt namn efter grottmålningar som vagt liknar vikingaskepp. En sak är i alla fall säker, vikingar färdades i österled, men inte riktigt så långt. Området ägs av några familjer som kommer hit varje år för att samla in svalbon.

Ko Ma Phai
Kallas också Bambo Island och ligger alldeles utanför nationalparksgränsen. På skogsklädda stup finns en av Phi Phiöarnas märkligaste varelser: en duva med fluffig grön och pälsliknande fjäderdräkt. Nikobarduva, som den heter, är tyvärr utrotningshotad efter att många av Sydostasiens öar förlorat sin skog.

Phi Phi A–Ö

Bank
Krung Thai Bank har växlingskontor i Ton Sai.

Internet
Phi Phi-öarna är uppkopplade. De flesta nätkaféerna tar 75 öre per minut.

Sjukhus Finns i Phuket. I Ton Sai finns sjukstuga.
Detta är ett utdrag ur Thailands öar och stränder (Vagabond förlag). Beställ guideboken i vår resebutik.


Text: Mikael Persson • 2004-11-30
RestipsThailandPhi Phi

Scroll to Top