Annons
Annons
Mikael Persson

Mikael Persson

Restips

Thailand A till Ö

Avresan närmar sig. Nu saknas bara Bra-att-veta-listan. Den om visum, elefanter, dykning och rabies. Lugn, bara lugn. Vi har snickrat ihop ett eget alfabet med allt du behöver veta för ett lyckat äventyr.

Text: Mikael Persson • 2004-12-16 Uppdaterad 2004-12-16

Acklimatisering

Thailand är tropiskt hett och fuktigt. Bangkok är officiellt utnämnt till världens hetaste huvudstad. Temperaturen kretsar ofta kring 30 grader. Låter kanske inte så imponerande, men 30 grader i Thailand känns märkligt nog hetare än 30 grader hemma. Luftfuktigheten är hög, i regel 66–83 procent. Det är klibbigt och svettigt. Så ta det lugnt i början, drick mycket vatten och boka gärna rum med luftkonditionering om du är känslig för värme. Fler genvägar? Smit in på de luftkonditionerade varuhusen och hämta andan där. Bangkoks skytrain, tunnelbana och flertalet taxibilar bjuder också på svalka. Läs mer om klimatet i Thailand

Bussar

Thailändska långfärdsbussar är billiga och minst lika bekväma som de i Europa. Baw Kaw Saw, det statliga bolaget, står för de säkraste och pålitligaste transporterna – utgår alltid från stans busstation. Air-con bussar, rot air, är bäst om du åker på dagen. Effektiv luftkonditionering, tonade rutor, stoppade och reglerbara säten. Bagaget åker säkert i särskilda bagageutrymmen. VIP-bussar är bäst för nattresor. Dessa har fåtöljliknande säten och service som på flygplan. Svep in dig i filt mot den oftast alltför effektiva luftkondition-eringen.

Charter

Smidig och billig start på Thailand, särskilt om du hittar en bra flygstolsbiljett. Från Sverige går charterflyg till Bangkok och Phuket.

Droger

Undvik! Thailand har inlett ett stenhårt krig mot narkotika. 2003 dödades 2500 människor under mystiska omständigheter. Straffen är hårda. Många resenärer testar tyngre droger på Ko Pha-Ngnans fullmånefester eller andra platser. Resultatet blir ofta förödande, i värsta fall crazy hospital i Suratthani eller hemskickad med flyg till Sverige som ett viljelöst paket

Elefanter

Inget djur symboliserar Thailand så mycket som elefanten. För ett århundrade sedan fanns vilda elefanter vid Bangkoks stadsgräns. På 1900-talet krympte djungeln. Och bestånden minskade. Nu finns 2000–3000 elefanter i vilt tillstånd och 5000 som tämjts.

Flygplatsskatt

Spar pengar till flygplatsskatten! Kostar 500 baht på alla internationella avgångar. Höjs till 700 baht när New Bangkok International Airport står färdigt.

Gay

Thailand är tolerant, det är förbjudet enligt lag att diskriminera homosexuella och transpersoner. Transpersoner (mestadels män till kvinnor) är vanligt förekommande, accepterade och i många fall också väldigt populära. I folkmun kallas de ladyboys, eller på thai kà-thoy. Att gå hand i hand, man och man, eller kvinna och kvinna, lär inte få någon att lyfta på ögonbrynet. I Thailand är det dessutom vanligt att man gör det oavsett om man är ett par eller inte. Det är helt enkelt ett sätt att visa vänskap.

Hälsa respektfullt

Lär dig hälsa på thailändskt vis, du visar respekt och får respekt. På din resa genom Thailand kommer du vid åtskilliga tillfällen att mötas av tvÙ� händer mot varandra (som svenska Lucia) och en värdig bugning. Hälsningen heter wai och är en thailändsk tradition. Wai är en enkel form av kroppsspråk och används i många sammanhang som hälsning, för att visa respekt eller som en ursäkt. Hälsningen finns i tre nivåer. Första nivån är hälsningen mot Buddha och buddistiska munkar. Då sätter man båda handflatorna mot varandra så att man pekar i pannan. Armarna ska i alla hälsningsnivåer tryckas mot den egna kroppen. Andra nivån utövas som hälsning mot äldre, då sätts handflatorna samman så att man pekar i näsroten. Den tredje nivån, då handflatorna pekar mot hakan, används för att hälsa mot jämnåriga eller yngre. Men ägna inte för mycket energi åt att tänka ut vem som är äldre eller yngre, det viktiga är att visa att man vill hälsa. Om du hälsar på det här sättet (gäller nivå två och tre) när du möter människor, samtidigt som du säger sawadee (hej) eller när du vill tacka för något och samtidigt säger khob khun ka (tack, om du är tjej) eller khob khun krap (tack, om du är kille), kan du räkna med en bugning tillbaka, och massor med respekt i luften.

Insekter

Malaria befinner sig på reträtt i Thailand. Få besökare drabbas. Risken är störst i djungelklädda gränsområden mot Burma och Kambodja (exempelvis Ko Chang), särskilt under regnperioden. Malariamygg är aktiva efter mörkrets inbrott. Trion långärmat, långbyxor och myggstift hjälper på kvällar. Använd myggnät när du sover. Malariatabletter biter på vissa typer av malaria, men rekommenderas exempelvis inte av malariacentret i Bangkok. Denguefeber orsakas av dagsaktiv mygg. Myggmedel och långärmat är enda försäkringen mot dengue.

Järnvägar

Thailands järnvägskarta påminner om ett slarvigt vävt spindelnät. Ändå funkar det bra. Du kan tuffa hela vägen till Suratthani och Hat Yai i söder, till Nong Khai vid gränsen mot Laos, till Kanchanaburi i väster och bergen i norr. Resorna är bekväma och billiga. Tåg är dessutom säkert. Farten är så låg att du hinner se detaljer och fånga landskapets skiftningar. Nattåget från Chiang Mai till Bangkok är en favorit. Tågvärdar går runt och serverar nudlar och dricka. Du somnar till ett tropiskt mörker och vaknar till Chao Phrayas gröna flodslätt, bufflar, risfält och kretsande storkar.

Kostnader

Thailand är billigt. Lev enkelt på landsbygden och du kan klara dig på 150 kronor per person och dag. Betala det dubbla och du lever riktigt bra. Enkelrum på ett enkelt mellanklasshotell kostar från cirka 100 kronor, middag på matmarknaden cirka 20 kronor och fem timmars bussresa cirka 60 kronor. Bangkok är ungefär dubbelt så dyrt som landsbygden. 250–500 kronor per dygn är en rimlig turistbudget.

Läsk

Thailändsk läsk innehåller mer färg än Disneys samlade produktion. Serveras ofta i plastpåse med is, gummisnodd och nedstoppat sugrör (försäljaren vill behålla flaskan i pant). Lila Fanta smakar smågodis, röd Fanta smakar rött och grön Fanta smakar, tja, tuggummit Bugg kanske.

Mat

Egentligen skulle man kunna resa hit enbart för matens skull. Köket tillhör världens bästa. Starkt och pikant blandas med mjukt och syrligt. På något mirakulöst sätt kompletterar smakerna varandra, ger rätterna spännande nyanser i stället för att kväva och dominera. Räkor smakar alltid räkor, kyckling smakar alltid kyckling, inte bara starkt och hett. Gå gärna till stans matmarknad och testa dig fram. Där finns billig och vällagad husmanskost. Några favoriter: pad thai, nudelvariant på pyttipanna, ofta med stekta ägg, räkor, groddar, krossade jordnötter och chili. Khao phat, vanligaste lunchrätten, ris, vårlök och annat grönt med räkor, skinka eller kyckling och ofta ägg. Kaeng khiaw-waan kaj, grön kycklingcurry. Tom yam kung, Thailands nationalsoppa, syrlig och skoningslöst het med räkor, lime, svamp, citrongräs och färska kryddor.
Läs mer om Thailändsk mat!

Nationalparker

Thailand har 112 nationalparker. Många av dem är välbevarade hemligheter. Alla är värda ett besök. Åtskilliga har informationscenter, vandringsleder, mat och enkla övernattningsmöjligheter. Tigerdjungeln i Khao Yai, Sai Yok, Thale Bans regnskog, Similan, Tarutao och Kaeng Krachan tillhör Sydost-asiens finaste parker.

Ormar

Kungskobra, pyton och krait. Alla finns i Thailand. Men du kommer inte att se några ormar, såvida du inte letar och har tur.

Pengar

Växla hemma till thailändska baht men inte för hela vistelsen. Ta med US-dollar i kontanter plus kontokort. Alla städer har bankomater med pedagogiska instruktioner på engelska. Växla sedan under resans gång.

Rabies

Farsoten finns. För några år sedan dog en ung svensk kvinna efter en resa i Thailand. Undvik hundar, undvik katter och apor. Blir du biten eller slickad på ett sår, finns vaccin på sjukhusen. Smärtfritt, smidigt och absolut livsnödvändigt.

Säkerhet

Thailand är ett vänligt land, men ett land med avgrundsdjupa inkomstklyftor och hög arbetslöshet. Våldsbrott är sällsynta. Stölder och ficktjuvar desto vanligare. Särskilt under nattliga resor, på busstationer och flygplatser. Se också upp för kontokortsbedrägerier. Ha alltid ditt kort under uppsikt och granska kvitton. Hotellens säkerhetsfack är långt ifrån alltid hundraprocentiga, gäller särskilt om du förvarar kontokort här. Mc-olyckor skördar årligen svenska turisters liv.

Thaiboxning

Ritualer, musik och tuffa fighter. Köp biljett direkt på arenorna så slipper du bli lurad. Mest genuint och spännande är Lumphini Boxing Stadium på Rama IV Road strax öster om Lumphiniparken i Bangkok. Tel 02-2528765. Biljetter kostar 500–1500 baht, beroende på plats. Tisdag, fredag och lördag är matchdagar. Vill du köpa en egen boxpåse går det bra hos Lumphini Stadiums. Fråga efter en hjälpsam kvinna vid namn Maturos. Den andra av Bangkoks klassiska arenor, Ratchadamnoen Boxing -Stadium, ligger inte långt från Khao San Road och Democracy Monument. Adressen är Thanon Ratchadamnoen Nok. Måndag, onsdag, torsdag och söndag är matchdagar. Biljetterna kostar 500–1500 baht, beroende på plats. Undvik söndagar då det är mest turister.

Under vattnet

Att snorkla. men också att ta dykcertifikat Ù�r populärt i Thailand. Dykskolor finns i princip överallt där det finns hav och turister. Ön Ko Tao i Siambukten domineras av dyksugna. Similan och Ko Lipe i Andamanhavet har häpnadsväckande korallrev och Thailands förmodligen klaraste vatten. Svenska dykinstruktörer finns bland annat i Phuket, Ko Samui, Krabi och Khao Lak.

Vett & etikett

Respektera thai och Thailand! Thai hyser stor respekt och kärlek till kungahuset. Kritisera aldrig landets monark eller den kungliga familjen. Undvik shorts och linne om du besöker tempel, undvik bikini och badbyxor i städer. Buddhastatyer och andra religiösa föremål är heliga. Klappa aldrig någon på huvudet, peka aldrig mot någon med fötterna.

Visum

Svenska medborgare får vid ankomsten till Thailand automatiskt ett kostnadsfritt 30-dagars visum. Detta kan förlängas med 10 dagar i landet. Vill du stanna längre, ansöker du om turistvisum på den thailändska ambassaden. Detta är giltigt i 60 dagar och går att förlänga med 30 dagar i Thailand. Långstannare brukar korsa gränsen till Malaysia eller Laos för att redan samma dag kunna börja om på ett nytt visum i Thailand. Läs mer om visum till Thailand

X-rated

Sexturism är Thailands stora skamfläck. All prostitution är olaglig. Ändå finns den överallt. Landet har tusentals bordeller, tusentals prostituerade och någonstans kring 750000–1000000 hivpositiva. Förlorarna är många. Särskilt risfältens fattiga bondflickor som säljs, förbrukas och dör i sexindustrin.

Zoo

Bangkok har ett sådant, Dusit, med 1300 djurarter och konstgjord sjö.

Å

Eller egentligen flod. Mekong bildar gräns mot Laos. Mekong är också namnet på en av Thailands populäraste drycker, en småskum riswhisky.

Öl

Två öl dominerar. Singha, det thailändska lejonölet, är syrligt, somrigt och lättdrucket. Perfekt till stark mat, perfekt till tropiskt klimat. Chang påminner om dansk elefantöl. Texterna om Thailand är utdrag ur guideboken Thailand från Vagabond Förlag. Finns på Vagabonds Resebokhandel och på www.vagagabond.se.


Text: Mikael Persson • 2004-12-16
RestipsThailandBangkokKo ChangKo Pha-NganPhuket

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen