Annons
Annons

847429.jpg

Restips

Thailand – bästa rutterna, skönaste öarna

En härlig strand och lugn och ro i all ära – har du rest tusen mil hemifrån måste du passa på att se dig omkring. Här är förslag på tre rundturer i Thailand.

Text: Per J Andersson • 2012-11-15 Uppdaterad 2021-06-23

1 Populär västkustluff

Start: Phukets Internationella flygplats

Transportsätt: Songthaew, båt, buss och tuk-tuk

Phuket är charterdestinationen nummer ett i Thailand. Här finns både det bästa och det sämsta av Thailand. Vagabonds rutt tar dig först till en magstark och omtumlande plats och sedan vidare till partyliv och därefter lugn och ro.

Etapp 1: Flygplatsen–Patong Beach–Phuket stad–Ko Phi Phi

Börja med att ta en taxi till Patong Beach, södra Thailands Babylon. Frottera dig med den brokiga samlingen turister, besök grillspetts­osande kvällsmarknader och shoppa med ett fantastiskt utbud. Förfäras av Bangla Road, där försäljare prånglar på dig plastleksaker och levande leguaner och där horor och transor säljer sina kroppar till fulla pojkar och män. Varför blunda? Detta är också turist-Thailand, om än den solkiga och tragiska baksidan. Ta sedan en lastbilsbuss, en songthaew, till Phuket stad (30 minuter) och därifrån båten (1,5–2 timmar) till Phi Phi Don Village.

Etapp 2: Phi Phi Don–Maya Beach

Tyvärr har turistströmmarna till Phi Phi-öarna varit lite väl strida de senaste åren. Överallt barer, överallt marknadsstånd som erbjuder sjalar och solglasögon. Men fortfarande Ù?r Maya Beach på Phi Phi Leh, känd från filmen The Beach, förföriskt vacker. Undvik turistmassorna på Maya: kom tidigt och stanna sent. I övrigt domineras öarna av festande 20-åringar med märkeskläder. En tropisk samlingsplats för Europas brats. Vill du ha lugn och ro? Välj då en bungalow så långt från barkvarteren Ao Ton Sai som möjligt.

Etapp 3: Ko Phi Phi–Ao Railey–Krabi stad–Ko Poda

Ta båten (1,5 timme) till Ao Railey en mil utanför Krabi och en de finaste av de mer exploaterade stränderna i området (skippa trista Ao Nang). Fördelar: förutom sköna bad och bra klättring lockar närheten till Krabi stad med den myllrande morgonmarknaden och den skojiga lördagskvällsmarknaden. Köp en strut friterade insekter, ge dig ut i vimlet, handla billigt och njut av kommersen och den varma, mjuka trängseln.
Efter några dagar eller en vecka, ta båten (30 minuter) till natursköna Ko Poda med djungel, grottor och smaragdvatten, havsörnar och näshornsfåglar och silkeslena och oskyldigt vita stränder. De flesta kommer bara över dagen, därför bör du stanna minst en natt på Poda Island Bungalow.

Etapp 4: Krabi–Phang-Nga–Nai Yang

Båt från Ko Poda tillbaka till Krabi och därifrån bussen (1,5 timme) till Phang-Nga stad. Där byter du till båt och stävar ut i den gu­domligt vackra havsnationalparken med sina höga svampformade öar. Missa inte Ko Pan Yi där det finns en by med 2 000 muslimska fiskare som bor i stylthus och på bryggor i havet – en syn du aldrig mött tidigare.
Fortsätt med båt till Phuket stad och ta en songthaew till djungel­nära Phuketstranden Nai Yang. Här överröstas naturens ljud ännu inte av människans tingel och skrammel. Stranden har relativt få besökare, vit sand, vackra kasuarinaträd, krispiga korallrev och givetvis kristallklart vatten – och ändå ligger flygplatsen bara några kilometer och tio minuters tuk-tuk-resa bort.

Thailand - bästa rutterna, skönaste öarna

 

2 Utanför turiststråken

Start: Phukets Internationella flygplats

Transportsätt: Buss, taxi och båt

Dena rutt utgår också från Phuket, men tar dig norrut till skandinaviska charterfavoriten Khao Lak med sin lyximage. Därefter vidare upp till ruffiga staden Ranong, nära gränsen till Burma och två lika oexploaterade som tropiskt förföriska öar dit få turister hittar.

Etapp 1: Phukets flygplats–Khao Lak

Ta bussen in till Phuket stad och byt där till Khao Lak-bussen. Eller ta en taxi direkt (8 mil, 400–500 kr). Khao Lak drabbades svårt av tsunamin. Merparten av de 543 svenskar som dog i flodvågen rycktes bort just här. Sedan dess är allt uppbyggt igen. Och så vackert, blommigt och prunkande det blev. Stora hotellanläggningar, jovisst, men ändå lågmält och smakfullt. Dessutom finns flera fina budgethärbärgen.
Här badar man, äter gott och umgås med sin partner/familj. Inget för partysugna och rastlösa singlar.

Etapp 2: Khao Lak–Ko Phayam

Ta bussen från Khao Lak till staden Ranong, där du byter till båt och glider ut i Andamanhavet till bilfria och rofyllda Ko Phayam. Många ryggsäcksluffare och en del pensionärer som valt att stanna länge, inga charterturister eller lyxiga hotell med poolanläggningar. 300 bofasta som livnär sig på fiske, odling av cashewnötter och, förstås, lågmäld turism. Mycket klart vatten. Ao Yai är en mjuk vit sandstrand med enkla bungalowhotell inbäddade i grönska. Även flera mindre badvikar.

Etapp 3: Ko Phayam–Ko Chang

Under vinterhalvåret går båtar från Ko Phayam till Ko Chang, en namne till den mer kända turistön i Siamviken nära Kambodja. På västkustens Ko Chang, som betyder Elefantön och syftar på den elefanthuvudliknande kullen i mitten, finns Ao Yai som är fyra
kilometer mjuk vit sand med bambuinramade serveringar och bungalower inbäddade i grönska. Även här odlas cashewnötter, men ön rymmer också gummiträd. Backpackers och långtids­boende turister samsas runt ett 20-tal bungalowanläggningar.

Etapp 4: Ko Chang–Bangkok

Efter en avslappande vecka tar du båten in till Ranong (1 timme) och sedan en luftkonditionerad buss till Ekkamai-stationen i livliga Bangkok (3 timmar).

Thailand - bästa rutterna, skönaste öarna

 

3 Över gränsen mot Malaysia

Start: Ko Lanta

Transportsätt: Båt

Från mysiga svenskön Ko Lanta söderut till Ko Lipe och Tarutao i Thailands maffigaste marina nationalpark. Resan börjar med svenskägda restauranger och avslutas med orörd natur och ett makalöst siktdjup i havet. Därefter dags för sorti till grannlandet Malaysia.

Etapp 1: Ko Lanta–Ko Lipe

Ko Lanta är Asiens populäraste övervintringsö för frusna skandi­naver. Ön lockar många långtidsboende svenska barnfamiljer och erbjuder i gengäld svenska restauranger och svenska skolor. Står svenskheten dig upp i halsen kan du gå en thailändsk matlagningskurs på Time for Lime på “svenskstranden” Klong Dao. Och sedan fly till Relax Bay, där det förvisso finns en och annan svensk, men inte som på andra Ko Lanta-stränder. Relaxstranden är ett snäpp vackrare och havet en grad transparentare än hos konkurrenterna. Därtill en bonus i form av ett bra yogacenter beläget uppe i en trädkoja med havsutsikt.
Från Ko Lanta går en färjelinje (Tigerline) söderut via Ko Hae, Ko Mook och Hat Yao-piren till Ko Lipe (färjan fortsätter sedan till malaysiska ön Langkawi).

Etapp 2: Ko Lipe–Ko Tarutao

Ko Lipe, en av 51 gröna kalk- och granitöar i en marin nationalpark, är en liten, platt och ganska tätbefolkad ö. Hit kommer man för de vackra stränderna i allmänhet och snorklingen och dykningen i synnerhet. Siktdjupet är häpnadsväckande och korallreven genomströmmas av stora mängder färggrann fisk. Huvudstranden, vackra Ao Pattaya, har utvecklats mycket senaste åren, men ändå behållit lugnet och skönheten. Inga bilar, men en del tvåhjulingar.
Ta båten vidare till Tarutao (2 timmar), också den belägen inom nationalparken. Här finns Thailands klaraste havsvatten och ett rikt djurliv i form av havssköldpaddor, delfiner, rockor, sjökor och valhajar. 700 meter höga berg reser sig i det inre medan kusterna kantas av ljuvliga paradisstränder.
Fåtal bungalower och serveringar. Naturupplevelsen Ù�r stor, liksom känsla av avskildhet, medan partyfaktorn är minimal, för att inte säga obefintlig.

Etapp 3: Ko Tarutao–Ko Lipe–Langkawi

Ta färjan vidare till Langkawi i Malaysia, en av grannlandets mest exploaterade charterturistöar. Därefter är det bara att fortsätta resan ner mot Singapore – gärna med tåg – och på vägen besöka västkustöarna Penang (bra kinesisk gatumat) och Pangkor (fina stränder, många malaysiska turister) och teplantagen i Cameron Highlands (svalt, vackert, vandringsvänligt).

Thailand - bästa rutterna, skönaste öarna

3 andra schysta turistrutter

1. Östkustens turisttrojka: Ko Samui–Ko Pha-Ngan–Ko Tao

Tripp-trapp-trull. Från stora charterön Ko Samui till nyhippie-favoriten Ko Pha-Ngan med sina fullmåne- och halvmåne­fester – och till sist Ko Tao längst ut i Siamviken, pytteön där alla verkar upptagna med att ta dykcertifikat.

2. Öar öster om Bangkok: Ko Samet–Ko Chang (Siamviken)–Ko Kut

Från Bangkokbornas helgtillflykt Ko Samet som har bättre badvatten än vad som borde vara möjligt så nära en fler­miljonstad, via bergiga och regnskogstäta och mystiska Ko Chang ändå ut till Ko Kut, nära gränsen till Kambodja, där du upplever snorkling av världsklass och vackra vattenfall.

3. Trekking och kultur i norr: Chiang Mai–Chiang Rai–Chiang Khong–Huay Xai (Laos)

Ta tåget norrut till Chiang Mai, turismens sorgligt nog överexploaterade centrum i norra Thailand, fortsätt till betydligt lugnare och finare Chiang Rai och passa på att besöka olika folkgrupper i området. Ta till sist båten över Mekong och fortsätt in i Laos.


Text: Per J Andersson • 2012-11-15
RestipsThailandBangkokKhao LakPhi PhiPhuket

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top