Annons
Annons
Thailand lockar med 28 grader i januari – i havet. Foto: Gettyimages / Viktor_Gladkov.

Thailand lockar med 28 grader i januari – i havet. Foto: Gettyimages / Viktor_Gladkov.

Restips

Thailand i ett kokosnötskal – 25 anledningar att älska landet

Det finns tusen anledningar att älska Thailand. Här de 25 tyngsta argumenten.

Text: Mikael Persson • 2013-11-07 Uppdaterad 2021-06-23

1. Geografisk perfektion.

Det finns ett ord som vi helst inte vill använda. Men du ska få en ledtråd: Adam och Eva bodde i ett sådant. Vi tror den platsen finns i Thailand. Kanske strax bortom Umphang där det 250 meter höga vattenfallet Thee Lor Sue dånar genom djungeln och slutar i en pool där du simmar inför lianer och galna fågelläten. Eller på ön Koh Surin där vatten och rymd smälter ihop i en turkos spegel och bilar, barer och buller är okända fenomen.

2. Ljus och väder.

Valet mellan snöskyffel och shorts är enkelt. När dagarna i Sverige bara är en slaskgrå suck mellan gryning och skymning råder barfotasommar och skrat­tande sol i Thailand. Statistiken för januari säger åk nu! Eller mer konkret: 1 timme sol per dygn och 3 grader i havet för Stockholm och 9 timmar sol per dygn och 28 grader i havet för Phuket.

3. Gröna hemligheter.

Khao Yai, några timmars bussresa nordöst om Bangkok, bjuder på Tarzan light med bambu, lianer och vattenfallet Heo Suwat. I parken ser du näshornsfåglar och gibbonapor, och med tur även tiger och elefant. Khao Sok har djupa grottor, tjock djungel och köttätande växter. Här åker du båt på Chiaw Lan Lake, sover på flotte bland sockertoppsklippor och spanar efter pytonorm och kobra. Sällan besökta Thale Ban längst i söder har ångande regnskog och i norra Thailand finns mäktiga Doi Inthanon som är 2 565 meter högt och faktiskt kräver lång­kalsonger på vintern.

Thailand i ett kokosnötskal – 25 anledningar att älska landet
Thailands gröna oaser. Foto: Thinkstock.

4. Bangkok.

Fungerar ungefär som kaffe. Första koppen smakar inget vidare. Megastaden kräver tillvänjning. Tillsammans med hettan fastnar fuktiga avgaser lätt som en kladdig ”tappalusten-propp” i lungor och hjärna. Men håll ut och Bangkok bjuder till­baka. Pausa från biltrafiken i huvudstadens väldiga vattenlabyrint av floder, klonger och stylthus. Ät dig lycklig på fenomenala matmarknader, se solen gå ned över det eleganta templet Wat Arun och fortsätt kvällen i sällskap av galna shoppingkomplex och sköna takbarer.

Thailand i ett kokosnötskal – 25 anledningar att älska landet
Templet Wat Non Kum i Bangkok. Foto: Gettyimages / sarote pruksachat.

5. Klibbig njutning.

Det saftigaste snackset i Thailand heter mango med sticky rice. Glöm de smaklösa och träiga importfrukterna som du köper hemma. Här gäller en söt och smakexplosion i sällskap av klibbigt ris med kokoskräm, som sammantaget ger vibbar av ris à la Malta. Smakar bäst på thailändska matmarknader.

6. Lugnande medel.

Vi går på doktor Siams rekommenderade recept. Stress botas med fridfull tystnad på isolerade Koh Surin eller hängmatta på Koh Phayam. Dåligt flås kureras med promenader och bad på regnskogsön Koh Tarutao.

Thailand i ett kokosnötskal – 25 anledningar att älska landet
Thailands natur fungerar som lugnande medel. Foto: Gettyimages / Nattapon.

7. Fenomenala fjädrar.

Nej, det är ingen som i lönndom spetsat din sockerdricka eller hällt LSD i morgonkaffet. I Thailand är det inte bara guld som glimmar. Juveltrastar, kungsfiskare och solfåglar verkar ha korsat regnbågen innan de tog mark. Till och med skatan är grön som en prinsesstårta. Några av nationens drygt 900 fågelarter tycks till och med ha rymt direkt från Gökboet. Kolla in nikobarduvan, brednäbbar och näshornsfåglar och du förstår vad vi menar.

8. Vattenkrig.

13–15 april inträffar det thailändska nyåret songkran. Lämna clubblazern hemma om du i dubbel bemärkelse vill undvika att bli sur. Under storhelgen tillåts plötsligt saker som i normala fall sätter folk bakom lås och bom. Nu är det fritt fram att stänka och spruta vatten på både vänner och främlingar. Och inte ens poliser eller faranger går säkra. Men vansinnigt kul är det, särskilt i Chiang Mai där firandet är extra blött.

Thailand i ett kokosnötskal – 25 anledningar att älska landet
Fira in det nya året på thailändsk vis: med vattenkrig. Foto: Thinkstock.

9. Folklig shopping.

Weekend Market i Bangkok, Chatuchak, är förmodligen Thailands galnaste shoppingupplevelse. Sätt en röd bock i almanackan för onsdag–söndag, ta skytrain till Mo Chit och du är i princip framme. Myllret av folk, varor och dofter går på knock. Tusentals köpmän kränger alltfrån jeans och jogging­dojor till pärlhöns och nudelsoppa.

10. Matlagningskurs.

Hem till snabbmakaroner. Vem har sagt att det måste bli så? Plocka hellre med det thailändska käket till det egna köket. Matlagningskurser för alltifrån invigda entusiaster till kökshandikappade nybörjare finns till exempel i Bangkok, Chiang Mai och charterfavoriterna Phuket, Krabi och Koh Lanta. Du wokar, kokar och mixtrar och blir dessutom rejält mätt på köpet.

11. Norra Thailand.

Salt och socker, söder och norr. Båda behövs för att skapa balans. Våga därför vända blicken bortom hav och stränder. Åk norrut! Rosen i norr, Chiang Mai, frestar med Thailands kanske läckraste mat. I fridfulla Chiang Dao väntar lugnet med pagoder, grottor och gröna berg. Reggaevibbar ljuder genom avslappnade Pai. I norr finns dessutom trekking, forsfärder och en skön etnisk mångfald som talar akha, lahu, hmong, karen, lisu med mera.

Thailand i ett kokosnötskal – 25 anledningar att älska landet
Chiang Dao i Chiang Mai i Norra Thailand bjuder på lummig natur och vackra berg. Foto: Thinkstock.

12. Urbana upptäckter.

Att staden Betong ligger i Thailand överraskar knappast. Överlag är nationens städer fyrkantiga, grå och trista. Men det finns undantag. Ett heter Phuket. Alltså själva innerstan där vita arkader fylls av kinesiska småbutiker och mur­tabak och bananpannkakor gräddas på gatan Thanon Thalangs busenkla rotihak. Kvarteren uppfördes för ungefär 100 år sedan. Då förvandlade jakten på tenn Phuket till Sydostasiens Klondike. Nybyggare anlände från fyra väderstreck i sällskap av lika många religioner. Åtskilliga av miljöerna finns fortfarande kvar.

13. Sand och hav.

Thailand bevisar att evolutionen kan gÙ? baklänges. För varför lämnade annars mänskligheten havet när vattnet ser ut som här? Våra favoriter i sällskap av badbyxor och bikini heter Ao Chong Khad (Koh Surin), Donald Duck Bay (Similan), Nai Thon (Phuket), Ao Tub Tim (Koh Samet), Hat Thong Nai Pan (Koh Pha-Ngan), Railey (Krabi), Ao Pattaya (Koh Lipe) och pytteön Koh Kham.

Thailand i ett kokosnötskal – 25 anledningar att älska landet
Sand och hav i Mu Koh Ang Thong marina nationalpark. Foto: Gettyimages / Viktor_Gladkov.

14. Bo bland träden.

The Bangkok Tree House påminner om ett fågelbo och bjuder på ekosmart flärd ovanför den thailändska huvudstaden. På Our Jungle House, khaosokaccommodation.com, vid nationalparken Khao Sok, bor du bokstavligt uppe i djungelns kronverk och har fiskuv och skäggök till grannar.

15. Nattåg.

Att flyga är att transporteras. Att åka tåg är att resa på riktigt. Särskilt om du låter dig gungas till sömns via risfältsexpressen från Bangkok till Chiang Mai. Resan tar 11–15 timmar. Då hinner du med frukost ombord och ser Thailand som en behaglig roadmovie. Förbered eget soundtrack. Mer info på railway.co.th.

Thailand i ett kokosnötskal – 25 anledningar att älska landet
Ta risfältsexpressen från Bangkok till Chiang Mai. Foto: Thinkstock.

16. Läsk.

All världens varningstrianglar borde åka fram. För inte brukar du väl gå till färgbutiken när du blir törstig? I princip gör du det i Thailand då du köper läsk. Sortimentets kulÙ?rer överträffar nämligen Disneys samlade produktion. Det är självklart onyttigt, men hyfsat gott och väldigt mycket Thailand – särskilt om du får drickan serverad i plastpåse med gummisnodd, is och sug­rör. Favoritsmak? Lila, grön och kanske den gula ifall den inte smakar alltför mycket apelsin.

17. Trolleri med ris och stekspade.

Hemma i Sverige behöver vi bara nysa intill en öppnad chipspåse för att gå upp fem kilo. Här äter vi istället mycket och gott utan vare sig sprängd plånbok eller dito byxknappar. Makalöst gott är det dessutom. Testa hoy thod, yam nya, mu nam tok och gaeng panang och du fattar vad vi menar.

Thailand i ett kokosnötskal – 25 anledningar att älska landet
Överraska smaklökarna! Foto: Thinkstock.

18. Snorkling.

Var är Thailand vackrast? Under ytan säger vi. Den som snorklat eller dykt vid ett tropiskt ko-rallrev glömmer det aldrig. Färgerna, formerna, fiskarna. Tyvärr har klimatförändringar och mänsklig girighet gått hårt åt världens korallrev som i flera fall tappat både liv och färg. Stora upplevelser väntar ändå vid till exempel Koh Surin, Koh Similan och utan­för Koh Lipe.

19. Pånyttfödelse.

Traditionell thaimassage och helande fingerfärdighet väcker liv i trötta kroppar och mörka sinnen. Testa gärna också thailändsk örtsauna och du doftar som en midsommar­gryning.

Thailand i ett kokosnötskal – 25 anledningar att älska landet
Missa inte ett besök på ett thailändskt spa. Foto: Thinkstock.

20. Mekong.

Nej, vi menar inte den mediokra fuskwhiskyn gjord på sockerrör och ris. Vi snackar äkta vara och floden som lugn och bred delar Thailand från Laos. Vår favoritsolnedgång över floden finns i fridfulla Chiang Khong som också är hem åt den upp till 300 kilo tunga jättekattfisken plåtbuk.

21. Rock’n’roll till sjöss.

Det puttrar och det smäller. Vi snackar långsvansbåtar. Solen sitter rakt i nyllet, håret fladdrar i fartvinden och själen är lätt som en nyckelpiga. Våra favoritturer går från Koh Phi Phi Don till Bamboo Island, från Phuket till Koh Yao Noi och det saktfärdiga puttrandet bland slamkrypare och kungsfiskare i Krabis mangrove.

Thailand i ett kokosnötskal – 25 anledningar att älska landet
Öluff i Thailand – definitivt en favorit. Foto: Gettyimages / primeimages.

22. Luk tung.

Risfältens gung och en tropisk variant av country. Lyssna gärna pÙ� Pumpuang Duangjan, Tai Oratai, Mike Pirompon och självklart megastjärnan Jonas Anderson och du har Thailand i dina högtalare.

23. Monkey business.

I Thailand finns flera sorters apor. Vi gillar makaker och gibboner, men är särskilt förtjusta i den rökgrå languren som påminner om figurerna i Mupparna. Pälsen är fluffig och mörk. Ögonen ramas in av något som påminner om glasögon. Och munnen är den ultimata pussmunnen.

Thailand i ett kokosnötskal – 25 anledningar att älska landet
Många sorters apor i Thailand! Foto: Thinkstock.

24. Isan.

Vit fläck känns kanske missvisande för ett område som har över 20 miljoner invånare och på sätt och vis står för Thailands pumpande hjärta. Men väldigt få turister hittar till nordöstliga Isan. Det är synd. För här väntar både livliga städer och lantlig lunk. Det regionala köket rymmer läckerheter som papayasalladen son tam. Khao Yai och Phu Kradung tillhör nationens mest spännande nationalparker och khmertemplet i Phimai är en thailändsk variant av Angkor Wat.

25. Och till slut själva kokosnöten.

I alla fall nästan. Varianten med sugrör är okej. Men vår favorit heter khanom krok, små paket gjorda på pannkakssmet och fyllda med len kokoskräm. Serveras ofta på gatan. Och får oss alltid att längta till nästa Thailandsresa.

Thailand i ett kokosnötskal – 25 anledningar att älska landet
Om man korsar pannkaka med kokosnöt får man rätten khanom krok. Foto: Thinkstock.

Alexandra Pascalidous favoriter på Koh Lanta

5 sköna öar i södra Thailand

Stort quiz: Hur mycket kan du om Thailand?

Här är årets 25 bästa resmål 2016!


Text: Mikael Persson • 2013-11-07
RestipsThailandListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen